• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Paluszek w buzi, skutek - sucha skóra

Kudi81

Aktywna w BB
Witajcie, mój synek upodobał sobie dwa paluszki i często ma je w buzi i od jakiegoś czasu zauważyłam, że zaczęły się robić czerwone, suche i chropowate. Jak pielęgnować takie paluszki?

reklama
To zalezy, ja np wole zeby ssal smoczek niz palce, bo z czasem smoczek mozna zabrac oduczyc dziecko, a z palcami moze byc gorzej bo sa ciagle dostepne. Do tego taka rozmoknieta skora i paznokiec chyba gorzej sie rozwija niz takie niessane, latwo o infekcje a nawet grzybice bym powiedziala. Czytalam tez ze to normalne ze dzieccko ssie kciuk lub palce, ale wole nie ryzykowac. Ja przez tydzien zakladalam synkowi skarpetke na rece i narazie nie ssie w nocy.

reklama
Taki "wyssany" paluch u kilkulatka może nawet zmienić kształt na płaski. Tak było w przypadku syna mojej znajomej, ale maluch sam z tego wyrósł, a paluszek wrócił do normy. Co do smarowania paluszków, ja spróbowałabym np. z Alantanem i tak jak mówiły wcześniej dziewczyny na noc żeby nie zlizywał. Jeżeli zaczną bardziej się "psuć" radziłabym pokazać to pediatrze, bo jeśli naprawdę będzie wyglądało to brzydko to może się zbabrać...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry