reklama

Październik 2014

babina - wypoczywaj ile się da!!! :tak:

mamuśki poradźcie mi... co lepiej kupic:

przewijak na łóżko (nie wiem nawet czy to można osobno kupic)
czy
komode z przewijakiem - w sumie już mam dwie komody ale na nie nie można dac przewijaka bo są za wysokie i będzie niewygodnie.

czy taki przewijak na łóżko jest bezpieczny?

reklama
garmelka ja mogę mówić tylko z własnego doświadczenia. Mam taki przewijak z ikea :

GULLIVER Stół do przewijania - IKEA

Kupiłam używany za jakieś 100 zł. Bardzo dobrze się sprawdza, ale poprzednim razem i teraz też tak planuję, rozłożę go i zabiorę z pokoju, jak tylko mała zacznie być bardziej ruchliwa, zacznie się przewracać na boki. Zostałam bardzo uczulona przez mamę i neurologa młodej, że dziecko lepiej przewijać na ziemi albo niskiej kanapie i nie wolno się odwrócić nawet na sekundę. Podobno stale mają do czynienia z dzieciakami, które spadają z przewijaków i mają poważne urazy głowy. Przwijak na łóżeczku może być o tyle użyteczny, że dziecko ma szansę wpaść właśnie do łóżka, ale tu też pewności nie masz.

Syn kolezanki spadl z niskiej kanapy po tym jak doslownie na moment sie obrocila, pechowo glowa uderzyl o stolik kawowy, ktory kolo niej stal. Trzeba miec po prostu oczy dookola glowy i na przewijaku nawet na moment nie zostawiac dziecka bez opieki. Wydaje mi sie, ze z taka swiadomoscia wypadek nie ma prawa sie zdarzyc - spadaja te dzieci, ktorych rodzice nie wykaza sie przewidywaniem...
w Turcji za to jest bardzo duzo wypadkow z 2-3 letnimi dziecmi wypadajacymi z okna, okna sa dosc nisko, przy oknach kanapy i czasem wystarczy moment, kiedy maluch wejdzie na oparcie i sie wychyli... I mimo, ze ciagle trabia o tym w TV, wlasciwie niemal co tydzien sa doniesienia o takim wypadku, a mimo wszystko rodzice jak byli durni tak sa ;/

Dzis nas naszło ze chcieli byśmy pojechać na wakacje za nim sie urodzi młoda. Obejrzeliśmy wycieczki i w niedziele lecimy na krete :) dowiadywałam sie i miedzy 18 a 24 tygodniem ciazy najbezpieczniej a ja będę w 25 ;) lekarz nie widzi problemu. Jesli mnie upał nie powali to będzie super. Taka spontaniczna wyprawa. Mam nadzieje ze moj maluszek ten tydzien dzielnie zniesie. Koleżanka leciała w ciazy i twierdzi ze czuła sie dobrze. Zobaczymy jak to ze mną będzie :)

judy super, zazdroszczę :-) ja w poprzedniej ciąży leciałam 5 razy. Lepsze to niż np. 8 h w samochodzie. Mnie się marzy znów Azja, ale obstawiamy dopiero 2016 r. Za rok raczej Bałtyk.

Krotusia dzieci spadają najbardziej uważnym rodzicom. Ostatni raz wzięłam małą do łóżka rano i zasnęłam, kiedy jeszcze nie umiała się przewracać na boki. Całe szczęście, że spałyśmy wtedy u moich rodziców na niskiej, rozkładanej kanapie. Ona spała od ściany, ale między krawędzią łóżka a kaloryferem była widocznie mała szczelina, bo obudził mnie dźwięk jej głowy uderzającej o parkiet. Nigdy tego nie zapomnę. Szczelina była tak wąska, że ja w tej panice nie byłam w stanie jej wydostać i musiałam lecieć po mamę. Przypominam, że było to dziecko, które nie umiało się nawet przewrócić na bok nie mówiąc o przemieszczaniu. Teraz kiedy była chora i musiałam ją wziąć do swojego łóżka, czuwałam całą noc, żeby nie spadała.

Gnaga, ale ta sytuacja to akurat nie brak czujnosci, tylko jakis wybitny pech, wydawaloby sie, ze zapewnilas wszystkie srodki ostroznosci i jak na zlosc mala szpara okazala sie wystarczajaco duza, jesli chodzi o przewijak to raczej zakladam, ze majac swiadomosc, ze dziecko moze spasc przygotowuje sobie wszystko w zasiegu reki i np nawet gdy musze sie po cos obrocic/wychylic to trzymam dłon na dziecku, wtedy zakladam, że nie ma mozliwosci sie obrocic. Mysle nad takim wolnostojacym przewijakiem i wydaje mi sie, ze jesli bede miala przyslowiowe oczy w tylku to mozna z niego bezpiecznie korzystac :)

Już to kiedys pisałam ale sie powtórzę. Moj brat spał po spacerze w wózku. Jeszcze nawet porządnie nie raczkowal. Ojciec zajol sie obiadem a młody w tym czasie w pokoju tak szalał w wózku ze wypadł i przegryzl język (musieli mu go zszyc). To było 5 sekund, nas w domu 3 , ojciec sam musiał obiad zrobic i cóż stało sie...

reklama
Ja się nie chcę kłócić i nikogo przekonywać. Oczywiście wysoki przewijak jest super wygodny, szczególnie po porodzie, kiedy bolą plecy albo ciągnie rana po cc i ciężko się zgiąć. Jest to jeden z czynników zwiększających ryzyko i tyle, co nie oznacza, że nie powinno się go używać. Zwyczajnie jako matka 16 miesięcznego dziecka wiem, że nieważne jak bym się starała i była uważna, młoda nie uniknie kontuzji. Dziecko wymyśla takie rzeczy, że dorosły człowiek pozostaje w wiecznym stanie szoku. Robię wszystko, żeby zapewnić małej bezpieczeństwo. Wyremontowałam dom pod dzieci. Bramki na schodach, siatka na barierkach na górze, żeby się nie przecisnęła, zamki w drzwiach na taras itd., itp, a ona ostatnio siedzi na łóżku i gada do mnie i męża, po czym gibie się do tyłu i upada na plecy na parkiet. Byliśmy tam oboje, żadne nie zdążyło zareagować. I to jest już spore dziecko, które świetnie chodzi i od wielu miesięcy bezpiecznie potrafi zejść z wysokiego łóżka czy kanapy.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry