reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Październik 2014

Dziewczyny nie ma co sie sugerować terminami z usg na tym etapie. Dzieciaki rozwijają sie własnym tepem, normy są coraz szersze, odchylenia standardowe też. Tylko usg z 1 trym. jest miarodajne, bo wtedy dzieci rozwijają sie bardzo podobnie i można pomiarami określić wiek ciąży.
U nas na SR mówili żeby niedrapek nie zakładać pod żadnym pozorem. A szkoda,bo dostałam kilka par.

reklama
Ja też mam parę, chyba 5 par cienkich i 5 grubych. Te cienkie schowałam a te grube zostawię bo myślałam żeby na zimę założyć małemu na spacer aby rączki mu nie marzły. Coś ktoś mi podpowie czy to dobry pomysł?

Co do porodu to trzymam się terminu z 31 marca z Holandii na 8 października, no oczywiście +/- 2 tygodnie, bo to może się zdarzyć. Już nie mogę się doczekać!!!

garmelka te rozmiary z pepco są w ogóle jakieś pokręcone i jakieś zaniżone chyba. Np. bodziaki w rozmiarze 68 są takie jak na 62 a nawet 56 ze smyka czy innych firm. Także najlepiej porównać w domu.

Jakiś mam dzisiaj beznadziejny dzień, nie mogę sobie miejsca znaleźć, dobrze że zaraz pójdę spać. Chyba mnie już nosi przed sobotą bo mam wizytę i chciałabym już wiedzieć jak tam nasz pierworodny, no i moja szyjka :eek:

Magdalena ja też nie słyszałam o takim teście i wierz mi że widziałam wiele przypadków dziewczyn praktycznie ze zgładzoną szyjką które dzięki leżeniu donosiły ciążę:) A Ty ten 1cm jednak masz więc leż!!!

Kacha ja uwielbiam moja córę w czarnym a teraz koleżanka ma mi dać dla Basi granatowy kombinezon - mnie tam wszystko jedno:D

Wawka z tą wagą u mnie to samo- mam już 13 -14 kg na plusie w 7 miesiącu a w ciąży z córą w 40tc tyle miałam....Masakra. Rozstępów na szczęście nie mam:)

Izabella ból w spojeniu łonowym albo w szyjce dokucza mi już od 22tc i jak usnę to mi jakby drętwieje i przy przekręcaniu się na bok mega boli. Trochę mi przechodzi po magnezie a jak odstawię albo dłużej pochodze zaczyna się od nowa. Tylko ja zwalam winę na pessar. Ja mieszkam w Kielcach:)
Moja córa od dziecka była bezproblemowa, od kiedy skończyła 2 miesiące przesypiała całe noce bez wstawania nawet na jedzenie a jej nie budziłam. Nie miała kolek, smoczka, karmiłam ją pół roku piersią, butelkę ze smoczkiem odstawiła jak miała rok, zęby szły bezproblemowo nawet nie wiem kiedy chociaż pierwszy miała ok. 4 miesiąca. Mało płakała, nie wrzeszczała, przekochane dziecko:) W teraz jest przeszczęśliwa z powodu Basi, bardzo mi pomaga dźwigać zakupy, każe mi się położyć, pilnuje czy biorę leki. Jestem z niej mega dumna;-)

Co do mężów, mój pije sporo tak jak pisałam ale falami....Nie utrudnia mu to bynajmniej pracy. Poza tym pracuje za granicą, w kraju z prohibicją i tam nie może hehe. Takie czasy że spłacamy kredyt i jednocześnie urządzamy mieszkanie a do tego pojawi się Basiula więc wyjścia nie ma. Ja już się przyzwyczaiłam i w sumie nie jest źle, tym bardziej że często przyjeżdża - raz na 3-4 tygodnie. Nie mogę mu zarzucić że nie zarabia na rodzinę bo pieniędzy nam nie żałuje;-)

Ja też jestem zadowolona bo kupiliśmy łóżeczko, jednak nowe bo daliśmy 300 zł a za używane chcieli ok. 200 zł więc bez sensu. No i kupiłam proszek, ręczniczki, prześcieradła z gumką, pieluszki itd....Wydaliśmy 500 zł - masakra.....Na szczęście pościel mam, rożki itd też mam po córce. W sumie jak zrealizuję zamówienie na Gemini to będę miała praktycznie wszystko oprócz ciepłych rzeczy dla małej na zimę.

W poprzedniej ciąży terminów porodów miałam chyba 4 z odstępem 3-tygodniowym:) Na szczęście poród zaczął się sam ale do tej pory nie wiem czy to był 38 czy 40 tc:-)

Ostatnia edycja:
Katinka- na dwór jak zimno to obowiązkowo rękawiczki:)

jak dzieciak się zgodzi ;-) tak serio, to teraz chyba młodej przyszyję rękawiczki do kurtki, albo założę za dużą i zszyję rękawy. Ze starszą każdy spacer to była nieustająca walka o to, żeby ich nie zdejmowała i teraz ma lekko odmrożone ręce. Z czapką niezależnie od pory roku też walczymy.

Jeśli chodzi o termin porodu z usg w III trymestrze, to muszę stwierdzić, że akurat u mnie sprawdził się termin według "najstarszej" części ciała, czyli kości piszczelowych, które od początku były o ponad tydzień do przodu. W 31 tc wyszło według nich, że urodzę 28 lutego, a wody odeszły 1 marca. Średnia wskazywała na poród 11.

Hej dziewczynki.
My po
smile.gif
i tak moje dziecie wazy 1317 g
icon29.gif
przybrala 0.5 kg w 3 tyg
eek.gif
smile.gif
. Az gin w szoku
smile.gif
przebiła swój tydzien pomiarami.

Waga 67.7 czyli 5.2 kg od początku. Nie jest zle
smile.gif

Szyjka sie nawet wydluzyla a Wy bidusie z tymi szyjkami krótkimi.

I jedynie lek mam zazywac bo mam lekki zastój w nerce.

reklama
Też słyszałam, by unikać niedrapek.

Pauletta - no to super, że dzieć tak ładnie rośnie :)

Jeśli miałabym komuś doradzić czy brać leki przepisane przez lekarza, to kazalabym słuchać się lekarza. Od poczatku ciąży się słuchałam i trochę już przeróżnych leków nalykalam. Z tym nie mogę się przemóc, no nie mogę.
Ten lek należy do grupy antagonistów wapnia, a parę lat temu brałam lek z tej grupy, ale na serce i źle na niego zareagowałam ze strony serducha. Teraz jestem sama w domu i jakby coś się działo nie miałby kto zareagować. Nie mogę zacząć od połowy dawki, by sprawdzić jak działa, bo to niepodzielne kapsułki, eh. Choć bardziej się boję o Adrianka niż o siebie. I tak sobie myślę, że chyba nie bez powodu w Polsce można go podawać tylko w szpitalu.... Poczekam aż P. wróci.

Do góry