lolisza
Fanka BB :)
Natolin, aby korzystać z preferencyjnych warunków dla kobiet w ciąży w pracy trzeba przedstawić w zakładzie pracy zaświadczenie o ciąży, czyli fakt jej istnienia stwierdzony przez lekarza. Przepis nie określa wymogów formalnych dot. w/w zaświadczenia, muszą być w nim jedynie Twoje dane oraz tydzień ciąży, w jakim jesteś podbite przez lekarza, niekoniecznie ginekologa. Jesli przedstawisz takie zaświadczenie w zakładzie pracy nie mogą np odmówić Ci wyjścia na badania w godzinach pracy jeśli nie możesz wykonać ich w innym czasie, zachowujesz przy tym prawo do wynagrodzenia. U nas wyglądało to tak, że dziewczyny przychodziły później do pracy jeśli robiły badania, których nie mogły zrobić poza godzinami pracy - np morfologia. Nikt nie robił z tego problemu.
Z poronieniami to ciężki temat, ja słyszałam, że kryzysowy jest czas do 8 tc - jeśli po tym czasie lek znajdzie tętno płodu jest aż 95% szansy na powodzenie ciąży; jeśli tętno będzie obecne w badaniu po 12 tc to szanse znów wzrastają do 98%; niestety w kolejnych trymestrach też coś złego może się przytrafić ale ryzyko jest znacznie mniejsze. Mam nadzieję, że wszystkie razem szczęśliwie dotrwamy do końca ciąży, w październiku będziemy dzielić się radosnymi wieściami z porodówki a potem razem opowiadać o naszych dzieciaczkach, dzielić się radami wskazówkami
Z poronieniami to ciężki temat, ja słyszałam, że kryzysowy jest czas do 8 tc - jeśli po tym czasie lek znajdzie tętno płodu jest aż 95% szansy na powodzenie ciąży; jeśli tętno będzie obecne w badaniu po 12 tc to szanse znów wzrastają do 98%; niestety w kolejnych trymestrach też coś złego może się przytrafić ale ryzyko jest znacznie mniejsze. Mam nadzieję, że wszystkie razem szczęśliwie dotrwamy do końca ciąży, w październiku będziemy dzielić się radosnymi wieściami z porodówki a potem razem opowiadać o naszych dzieciaczkach, dzielić się radami wskazówkami
Ostatnia edycja: