reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Październikowe Mamy 2010

reklama
A ja nie dostałam skierowania na badania. Wszystkie już dostałyście?

a miałas juz USG albo skierowanie na nie? Bo jak nie to dziwne. Ja dostałam skerowanie na USG i lekarz powiedział mi ze zaraz po nim mam przyjsc do niego i wtedy da mi skierowane na wszystkie badania.

Miałam USG, nawet dwa bo na jednym nic nie widział a na drugim juz wszystko było w porządku. Ja nie wiem o co tu chodzi. Pytałam już wcześniej o to jakie macie róznice w wielkości pomiędzy pęcherzykiem a zarodkiem, bo u mnie różnica jest. Mam nadzieję że nie oznacza to niczego złego. Może lekarz przez moje dwa ostatnie poronienia woli poczekać z badaniami. Nie wiem juz sama..

Miałam USG, nawet dwa bo na jednym nic nie widział a na drugim juz wszystko było w porządku. Ja nie wiem o co tu chodzi. Pytałam już wcześniej o to jakie macie róznice w wielkości pomiędzy pęcherzykiem a zarodkiem, bo u mnie różnica jest. Mam nadzieję że nie oznacza to niczego złego. Może lekarz przez moje dwa ostatnie poronienia woli poczekać z badaniami. Nie wiem juz sama..

ale na co tu czekac przeciez to juz duza fasolinka powinna byc. A kiedy masz sie udac do lekarza?
Ja sama jestem ciekawa czy teraz po USG lekrz juz mi załązy karte czy poczeka na wynki badan.

Nie mam pojęcia na co on czeka. Ale przez takie drobiazgi zaczynam sobie wkręcać rózne rzeczy..Fasolka miała 3mm( wg usg był to 5t6d),a pęcherzyk 30mm( czyli wg usg 7t7d). Nie wiem skąd te rozbieżności i tym sie martwię. Mam nadzieję że tylko przez długie cykle.

Następna wizytę mam na 2 marca.

gabires
a w którym szpitalu płaciłaś?
To jest fragment z art. dot. opłat za KTG w kujawsko-pomorskim:

"- Nie można dodatkowo za czynność, która była lub będzie przez nas zapłacona, szczególnie w przypadku kobiet ciężarnych, pobierać opłat. To niezgodne z prawem, z naszymi przepisami i zawartą umową - podkreśla Wiesław Kiełbasiński, dyrektor K-POW NFZ. - KTG musi być bezpłatne. Inne praktyki są niedopuszczalne - oświadczył."

Proponuję obecnym mamusiom zadzwonić na infolinię NFZ i zapytać, bo z tego mi mówiono to szpital nie może pobierać za to opłat.

Ja robiłam KTG na Brochowie i nic nie płaciłam....poszłam normalnie na izbę przyjęć, tam założyli kartę...zmierzyli ciśnienie i zrobili KTG...za darmo....to był 39 tydzień.

Co do wizyt....moja lekarka powiedziała,że lekarz który wzywa pacjentkę w zdrowej ciąży co dwa tygodnie bądź co tydzień na wizytę wyciąga po prostu pieniądze...bo po co chodzić tak często skoro ciąża jest zdrowa?...jeśli pacjentka czuje,że coś jest nie tak to jedzie się na izbę przyjęć do szpitala i już. Najbardziej miarodajnym badaniem w tak późnym okresie ciąży i tak jest KTG?

Jak możesz to napisz co lekarz robił na wizytach co tydzień? Bo nie ma wskazań do tak częstych USG pod koniec ciąży....ostatnie robi się ok.37-38 i już....a jeśli ktoś chodzi państwowo to nie ma mowy,żeby lekarz zrobił USG co tydzień czy dwa,bo przychodnie nie mają tego zakontraktowanego. Są trzy obowiązkowe USG w ciąży.

Jeśli wejdziecie w badania zalecane przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne to jest tak informacja o tym kiedy wykonuje się badania....i na pewno nie co dwa tygodnie....

gabires
a w którym szpitalu płaciłaś?
To jest fragment z art. dot. opłat za KTG w kujawsko-pomorskim:

"- Nie można dodatkowo za czynność, która była lub będzie przez nas zapłacona, szczególnie w przypadku kobiet ciężarnych, pobierać opłat. To niezgodne z prawem, z naszymi przepisami i zawartą umową - podkreśla Wiesław Kiełbasiński, dyrektor K-POW NFZ. - KTG musi być bezpłatne. Inne praktyki są niedopuszczalne - oświadczył."

Proponuję obecnym mamusiom zadzwonić na infolinię NFZ i zapytać, bo z tego mi mówiono to szpital nie może pobierać za to opłat.

Ja robiłam KTG na Brochowie i nic nie płaciłam....poszłam normalnie na izbę przyjęć, tam założyli kartę...zmierzyli ciśnienie i zrobili KTG...za darmo....to był 39 tydzień.

Co do wizyt....moja lekarka powiedziała,że lekarz który wzywa pacjentkę w zdrowej ciąży co dwa tygodnie bądź co tydzień na wizytę wyciąga po prostu pieniądze...bo po co chodzić tak często skoro ciąża jest zdrowa?...jeśli pacjentka czuje,że coś jest nie tak to jedzie się na izbę przyjęć do szpitala i już. Najbardziej miarodajnym badaniem w tak późnym okresie ciąży i tak jest KTG?

Jak możesz to napisz co lekarz robił na wizytach co tydzień? Bo nie ma wskazań do tak częstych USG pod koniec ciąży....ostatnie robi się ok.37-38 i już....a jeśli ktoś chodzi państwowo to nie ma mowy,żeby lekarz zrobił USG co tydzień czy dwa,bo przychodnie nie mają tego zakontraktowanego. Są trzy obowiązkowe USG w ciąży.

Jeśli wejdziecie w badania zalecane przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne to jest tak informacja o tym kiedy wykonuje się badania....i na pewno nie co dwa tygodnie....

Ktg w kujawsko-pomorskim? Ja stamtąd nie pochodzę... I idąc na ktg "z ulicy" nie miałam i nie mam zamiaru się wykłócać czy zapłącić 10 zł czy nie! Leżąc na patologii oczywiście nic nie płaciłam.
Do NFZ być może zadzwonię ale póki co do ktg mam dosyć daleko.
Gratuluję Ci, ze trafiłaś na dobry szpital, w którym nie płaciłaś. JA zapłaciłam, dostałam potwierdzenie wpłaty i ok - jakoś mi to nie przeszkadza...
Wydaje mi się, że Twoja wiedza na temat prowadzenia ciąży i badań jest tak obszerna, ze nie sposób z nią polemizować. Ja chodziłam co dwa tygodnie do lekarza i gdybym w 8 i 9 m.c. poszła tylko 2 razy to uwierz - nie czułabym się spokojna i bezpieczna! A badania miałam co tydzień i cieszę się bo mi białko w 39 t.c. wyskoczyło. Więc co komu smakuje.... temu smacznego....
Pozdrawiam

Beata ja dostałam skierowania ale idę dopiero w ost. tyg. lutego więc myślę, ze Ty na wizycie 2 marca dostaniesz. Z rozbieżnością w wielkościach nei pomogę, szkoda, że nie spytałaś gina. Może któras Mamuśka coś na ten temat podpowie?
Dawidowe Egipcjanin:szok: Wow to Mamy egzotycznego Tatę na forum ;-) Myślę, że zdążysz przed wyjazdem, nie martw się. Twój lekarz wie jaką masz sytuację?
Doczytałam nt. KTG. Jeśli idzie się przez izbę przyjęć to opłata nei jest pobierana, jeśli natomiast pacjentka zgłasza się kontrolnie (lekarz zalecił zapis) to wówczas ktg jest odpłatne.
Witam joanna! Szczęśliwej ciąży i łagodnego porodu ;-)

Ostatnia edycja:
reklama
Gabires pytałam lekarza i powiedział że mieści się to w granicach normy. Chyba juz sama sobie wymyślam co może być nie tak:-)

Do góry