Beata10
Mama Laury i Wiktora:-)
A ja nie dostałam skierowania na badania. Wszystkie już dostałyście?
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
A ja nie dostałam skierowania na badania. Wszystkie już dostałyście?
Miałam USG, nawet dwa bo na jednym nic nie widział a na drugim juz wszystko było w porządku. Ja nie wiem o co tu chodzi. Pytałam już wcześniej o to jakie macie róznice w wielkości pomiędzy pęcherzykiem a zarodkiem, bo u mnie różnica jest. Mam nadzieję że nie oznacza to niczego złego. Może lekarz przez moje dwa ostatnie poronienia woli poczekać z badaniami. Nie wiem juz sama..
gabires
a w którym szpitalu płaciłaś?
To jest fragment z art. dot. opłat za KTG w kujawsko-pomorskim:
"- Nie można dodatkowo za czynność, która była lub będzie przez nas zapłacona, szczególnie w przypadku kobiet ciężarnych, pobierać opłat. To niezgodne z prawem, z naszymi przepisami i zawartą umową - podkreśla Wiesław Kiełbasiński, dyrektor K-POW NFZ. - KTG musi być bezpłatne. Inne praktyki są niedopuszczalne - oświadczył."
Proponuję obecnym mamusiom zadzwonić na infolinię NFZ i zapytać, bo z tego mi mówiono to szpital nie może pobierać za to opłat.
Ja robiłam KTG na Brochowie i nic nie płaciłam....poszłam normalnie na izbę przyjęć, tam założyli kartę...zmierzyli ciśnienie i zrobili KTG...za darmo....to był 39 tydzień.
Co do wizyt....moja lekarka powiedziała,że lekarz który wzywa pacjentkę w zdrowej ciąży co dwa tygodnie bądź co tydzień na wizytę wyciąga po prostu pieniądze...bo po co chodzić tak często skoro ciąża jest zdrowa?...jeśli pacjentka czuje,że coś jest nie tak to jedzie się na izbę przyjęć do szpitala i już. Najbardziej miarodajnym badaniem w tak późnym okresie ciąży i tak jest KTG?
Jak możesz to napisz co lekarz robił na wizytach co tydzień? Bo nie ma wskazań do tak częstych USG pod koniec ciąży....ostatnie robi się ok.37-38 i już....a jeśli ktoś chodzi państwowo to nie ma mowy,żeby lekarz zrobił USG co tydzień czy dwa,bo przychodnie nie mają tego zakontraktowanego. Są trzy obowiązkowe USG w ciąży.
Jeśli wejdziecie w badania zalecane przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne to jest tak informacja o tym kiedy wykonuje się badania....i na pewno nie co dwa tygodnie....