reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Pielęgnacja i opieka nad naszymi maluszkami

a co do smoka, to mam problem bo się nim dławi i pluje - w efekcie jeszcze bardziej ją wkurza "smoczek uspokajający" bo nie może go zassać

U nas ze smokiem jest to samo. Najlepszy sposob zeby wkurzyc Jasia to dac mu smoka. Chociaz w szpitalu jak lezal pod lampami to byl to jego najlepszy przyjaciel.. Mooze dlatego ze cycka nie ciagal

reklama
Mamjakty potówki to pewnie na szyjce- przy karmieniu dzieci czesto sie pocą... a N abuzi i pupie to albo wynik hormonów albo jakis wykwit alergiczny najprawdopodobniej cos zjadłas..

Albo pieluchy albo jakis kosmetyk... Moj Michas mial kiedys uczulenie na Huggisy i wlasnie na gebie mu wysypalo

o kurczaki, to nie sądziłam, że od pieluszek może na buźce wyjść uczulenie :baffled: hmm, od początku jem raczej to samo, więc chyba nie od tego, ale fakt, że jak skończyły nam sie chusteczki z pampersa to mąż kupił z belli jakieś - to może od nich :confused: dziś częściej krochmalem przemywałam szyjkę i ładnie przybladły te krostki :tak:

a dziewczyny, czy Wasze maluchy mają twardsze piersiątka? bo moja mała ma twardawe, to normalne? :confused:

Dziewczyny te krostki na buzi to trądzik niemowlęcy. Nic się z nim nie zrobi, trzeba to przeczekać. Myć buźkę przegotowaną wodą, to wszystko. Każdy niemowlak to przechodzi, to normalne. Mój też to ma.

Mamajakty na pupci możliwe, że ma uczulenie na kosmetyk lub pieluszki. Ale mycie w krochmalu nie pomoże, trzeba wyeliminować to co uczula. Mycie w krochmalu pomaga przy egzemie.

Ostatnia edycja:
Mamajakty - cycuszki to z powodu Twoich hormonów, które wraz z mlekiem Mała dostaje;
u nas położna środowiskowa po obmacaniu cycuchów Bartosza powiedziała żeby się nie martwić, bo samo zejdzie - i już mu zmalały.
powiedziała, że u dziewczynek czasem może się pojawić taki pseudo-okres i to też jest skutek hormonów.

Przy problemach z pupką najlepiej odstawić chusteczki nawilżane do czasu zagojenia się skóry. Pupę myć samą wodą (po siku) lub wodą z delikatnym mydełkiem (po kupie).

Ja malemu zawsze przemywam pupe platkami kosmet. nasaczonymi gotowana woda. Stwierdzilam, ze im mniej chemii, tym lepiej. Te chusteczki stosowalam tylko w szpitalu, bo tam nie bylo warunkow na ciagle gotowanie wody. Poza tym te chusteczki sa zimne i maly od razu plakal, jak go czyscilam, a ciepla wode lubi :-)

ja myje młodego pod kranem woda z mydłem.. Celinka moim zdaniem przegotowana woda na pupke to troche przesady ;-)zwykła woda wystarczy..

reklama
Madzia my mamy taką wode w kranie, ze tylko sie w niej myjemy, wiec dziecku na razie jej nie zaproponuje. Pawel codziennie przynosi wode oligocenska do domu- 20 litrow- taką pijemy, na niej gotujemy i w niej malego myjemy. Nawet zwierzeta nie piją kranowki.

Do góry