reklama

Pielęgnacja maluszków

OLEJEM RZEPAKOWYM?????!!!!! oliwką z oliwek się zgodzę, a w naszym klimacie angielskim to też jeszcze ujdzie. A na co sa te wszystkie mleczka? Ja napewno mleczkiem nie oliwą czy olejem.
Własnie rzepakowym, bo jest "nasz" regionalny, a te mleczka, oliwki itp. to kasa dla producentów.

Nie uczula, bo to tylko tłuszcz z ziarna, a nie substancje pomocnicze, czy zapachowe.
Wiem jak to się kojarzy.

Ostatnia edycja:
reklama
Ja zacznę od nivea, a jak będzie potrzeba to kupię oliatum.Jesli Młody nie będzie miał suchej skóry, to parafina jest zbędna. No i u mnie jest ten olian w aptekach i jakieś inne też.

Ja używałam takiego kremu robionego na receptę. Wcześniej chyba kiedyś o nim pisałam. Wit. A, chyba wit.E, lanolina .... powinnam mieć gdzieś jej skład w domku. Poszukami podrzucę.
Warto o taką receptę poprosić przy wypisie ze szpitala. Krem kosztuje (kosztował jak Kuba był pieluchowany) 5 zł. jest Super wydajny. A co najważniejsze, mojemu małemu nigdy nie odparzyła się pupa - NIGDY!! Nawet jak były upały 30-35 stopni.
Krem ma dodatkowo właściwości łagodzące podrażnienia - poparzyłam rękę wrzątkiem i posmarowałam tym kremem to bardzo pomogło. Poza tym nie mam śladu - a po takim wypadku powinnam...

Izabela no ja przed fridą zazwyczaj wodą morską zmiekczam jeśli katar nei jest wodnisty - no ale to kupisz zawsze w każdej aptece i chyba bez sensu na zaś...moze dłuuuugo maluszek nie bedzie miał kataru czego mu życzę :)
ale jak koniecznie chcesz być zaopatrzona na każdą okazję to polecam np Disnemar niebieski dla dzieci 25ml - Vitanea.pl - apteka internetowa - leki i kosmetyki najtaniej (www.vitanea.pl).
a nie polecam MARIMER IZOTONICZNY SPRAY AEROZOL DO NOSA 100 ML - Apteka internetowa Domzdrowia.pl - leki, suplementy i kosmetyki w internecie. Sprawdź nasze promocje.
bo ma strasznie silny strumień - za silny dla dziecka wg mnie...

Z tego co nam na szkole rodzenia mówili to takiego spray'u używa się codziennie np po kąpieli, żeby nawilżyć maluszkowi śluzówkę i łatwiej usunąć ewentualne kózki.

A zapomnialam Wam powiedziec że ostatnio połozna mi mówiła że dziecko do 6 tyg. mam nie smarowac oliwkami dla dzieci tylko olejem spozywczym albo oliwą z oliwek też teka spożywczą:szok:.I tak ja jej słuchałam do tej pory to tym razem chyba jakis bzdury mi nagadała:dry:.Słyszała któras z Was o czyms takim?

Też gdzieś o tym czytałam, ale są minusy. Oliwa brudzi i nie każdemu odpowiada zapach... :baffled:

Ja używałam takiego kremu robionego na receptę. Wcześniej chyba kiedyś o nim pisałam. Wit. A, chyba wit.E, lanolina .... powinnam mieć gdzieś jej skład w domku. Poszukami podrzucę.
Warto o taką receptę poprosić przy wypisie ze szpitala. Krem kosztuje (kosztował jak Kuba był pieluchowany) 5 zł. jest Super wydajny. A co najważniejsze, mojemu małemu nigdy nie odparzyła się pupa - NIGDY!! Nawet jak były upały 30-35 stopni.
Krem ma dodatkowo właściwości łagodzące podrażnienia - poparzyłam rękę wrzątkiem i posmarowałam tym kremem to bardzo pomogło. Poza tym nie mam śladu - a po takim wypadku powinnam...

Dostałam "przepis" na krem od koleżanki, która podziela Twoje zdanie.

Jak w szpitalu nie będą chcieli mi przepisać receptę poproszę pediatrę na pierwszej wizycie. Do tego czasu kupiłam krem z nivea na odpażenia. Może w zupełności wystarczy??

Oto "przepis":

3% Sol. Ac borici
Lanolini
Vaselini albi
aa ad 150,0
M.f. ung.

Ostatnia edycja:
ooo to ten przepis na kremik wart zapisania:tak:

a jak jest z układaniem dzieciaczka zaraz po narodzinach, bo ja czytałam róznie i juz zgupiałam i nei wiem od kiedy mozna itd.

chodzi o kładzenie na brzuszku - na początku nie wolno w łóżeczku bo wiadomo grozi uduszeniem, ale pod okiem rodziców na twardszym podłożu od kiedy? - bo tez nie tyle ze wolno, tylko trzeba zeby odpowiednie reakcje rozbudzić i dla rozwoju dziecka....

a na boczku to jak? jak do snu sie układa w pierwszych dniach to mozna na boczku położyć?czy to nawet dzidzia się nie utrzyma i nie powinno się?:confused:

reklama
Z tego co wiem to najlepiej układać na boczku (raz na jednym, raz na drugim), bo wtedy mamy pewność, że w razie ulania nic maluszkowi nie grozi. Na brzuszku można pod okiem opiekuna, ale nie zaraz po karmieniu.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry