reklama
Moja ostatnio nauczyła się mówic ko-ko na jak robi kurka? No i mówi też cycy na ... chyba to jasne (hihihi)- najgorsze, że mówi to pokazując lub zaglądajać za bluzki kobitkom różnym - ostatnio była ze mna w sklepie . \ja mierzyłam sukienką, a babka wzięła ją na ręce, a że miała duży dekolt to Pola oczywiście od razu CYCY i zaglada pod bluzkę

mi to się wydaje ze Maryś mówi mało - ale nie wiem ile wasze dziciaki bo juz mnie patrzę wstecz bo późna godizna. Nie wiem czy znowu nie schizuje niepotrzebnie...
No więc z pełną świadomością mówi takie słowa:
mama
tata
baba
u u u -(takie krótkie jak szczekanie psa) to jest pies :-) - to ma do perfekcji opanowane
bach
ba (większość rzeczy to jest baa reszta to jest da)
czasem powie daj (ale rzaaaaadko)
tu - to używa zadziwiająco poprawnie
generalnie mówi wiekszość sylab-ma swój język którego nie kumam ni w ząb
acha jak dzowni telefon to mówi uuuuuuuuuuuu i pokazuje palcem i póki się nie obierze to bedzie tak uuuuuuuu się darła
Chyba tyle....
Jeszcze czasem muuuu na krowę powie ale rzadko....
Pocieszam się że jeszcze nie ma nawet 13 miesięcy i moze jestem za wymagająca.....
No więc z pełną świadomością mówi takie słowa:
mama
tata
baba
u u u -(takie krótkie jak szczekanie psa) to jest pies :-) - to ma do perfekcji opanowane
bach
ba (większość rzeczy to jest baa reszta to jest da)
czasem powie daj (ale rzaaaaadko)
tu - to używa zadziwiająco poprawnie
generalnie mówi wiekszość sylab-ma swój język którego nie kumam ni w ząb

acha jak dzowni telefon to mówi uuuuuuuuuuuu i pokazuje palcem i póki się nie obierze to bedzie tak uuuuuuuu się darła
Chyba tyle....
Jeszcze czasem muuuu na krowę powie ale rzadko....
Pocieszam się że jeszcze nie ma nawet 13 miesięcy i moze jestem za wymagająca.....
Głuszek no co Ty, Igi też mało mówi... W ogóle chyba jeszcz mniej niz Marysia.
Z mową wszędzie powtarzają że może dziecko i do dwóch - trzech lat nie mówić! Ważne że rozumie - jeśli rozumie i słyszy to będzie mówić też
Aga
Z mową wszędzie powtarzają że może dziecko i do dwóch - trzech lat nie mówić! Ważne że rozumie - jeśli rozumie i słyszy to będzie mówić też
Aga
Głuszku to sporo Marysia już mówi
, znam dzieci które nic nie mówią w wieku 13stu miesięcy !
A mój Kacper mówi : tata, mama, baba, da, dać, daj ( odmienia cwaniak;-)), dzidzi, czesc, pa pa , bam, nie , na tak kiwa tylko głową, au au - jak szczeka pies lub pokazuje na pieska, ija na huśtawkę, czasami mu wyjdzie am, kaka na kaczkę i kak na kwiatek, brrum na autko - ogląda się za każdym autem na ulicy ( to ma po tacie )... it to chyba na tyle

A mój Kacper mówi : tata, mama, baba, da, dać, daj ( odmienia cwaniak;-)), dzidzi, czesc, pa pa , bam, nie , na tak kiwa tylko głową, au au - jak szczeka pies lub pokazuje na pieska, ija na huśtawkę, czasami mu wyjdzie am, kaka na kaczkę i kak na kwiatek, brrum na autko - ogląda się za każdym autem na ulicy ( to ma po tacie )... it to chyba na tyle

głuszek, no co Ty, nie przesadzaj! moja Weronika nawet tyle nie mówi 
tylko tata i ba (czyli bam), mama baaaardzo rzadko... i już
wydaje jakieś dźwięki - ostatnio tak urywanie krzyczy "a a a a", ale co to znaczy... może znaczyć wszystko ;-)

tylko tata i ba (czyli bam), mama baaaardzo rzadko... i już

wydaje jakieś dźwięki - ostatnio tak urywanie krzyczy "a a a a", ale co to znaczy... może znaczyć wszystko ;-)
Co ty gluszke nie przeyju sie ma czas aby sie rozgadac jak juz zacznie to ojojoj bedzie wesolo,nie zamkniesz jej buzinki
George ktorym sie zajmu sie ma 16 m-cy i mowi tylko mama dada
a Natli sam nazwala kupek,w piatek jej przebieralm piekuche i mowie ale masz brzydkie eee,a ona pokazjue na pieluche i mowi ka ka i co ja pytam co zrobila w pieluszke ,pokazuje na nia i mowi kaka fajnie tworzy swoj jezyk,tylko najsmieszniejsze jeste to,chodzac z niz ciazy zajmowalm sie farancuzkimi dziewczynkami i jedna mila rok i wlasnie a francji na kupke mowi sie kaka,czy to mozliwe aby gdzie tam sie jej to utrwalilo
moja mnie zaskajuje jak duzo mowi lista co tydzien sie powieksza
na dzien dzijsiejszy mowi:
dada
mama
baba
dziadzia
lala
tu
to
bach
sisi
halo
hej
daj
jeju
gdzie
choc
ada
i angielskie
up
yes
bye bye
schoes
these
there
szokuje mnie tyle zna slow i je rozumiem
George ktorym sie zajmu sie ma 16 m-cy i mowi tylko mama dada
a Natli sam nazwala kupek,w piatek jej przebieralm piekuche i mowie ale masz brzydkie eee,a ona pokazjue na pieluche i mowi ka ka i co ja pytam co zrobila w pieluszke ,pokazuje na nia i mowi kaka fajnie tworzy swoj jezyk,tylko najsmieszniejsze jeste to,chodzac z niz ciazy zajmowalm sie farancuzkimi dziewczynkami i jedna mila rok i wlasnie a francji na kupke mowi sie kaka,czy to mozliwe aby gdzie tam sie jej to utrwalilo

moja mnie zaskajuje jak duzo mowi lista co tydzien sie powieksza
na dzien dzijsiejszy mowi:
dada
mama
baba
dziadzia
lala
tu
to
bach
sisi
halo
hej
daj
jeju
gdzie
choc
ada
i angielskie
up
yes
bye bye
schoes
these
there
szokuje mnie tyle zna slow i je rozumiem
toola
Fanka BB :)
maxin wow to mnie zaszokowala, duzo tego
ja slyszalam ze dzieci uczace sie 2 jezykow na raz moga zaczac troche pozniej mowic, ale potem szybko nadrabiaja i mowia juz plynnie dwoma jezykami, jak u nas Krysia walnie jakias niezrozumiala mowe to my z M zgonie "to bylo po niderlandzku" i sie smiejemy
siora mojego M nie mowila do 3 roku zycia, a potem jak zaczela nawijac to sie nie mogla zatrzymac
, a dzis jest bardzo inteligentna dziewczyna
wiec nie ma co sie tripowac iloscia slow, a najwazniejsze ja napisala zgred ze dziecko rozumie
ja slyszalam ze dzieci uczace sie 2 jezykow na raz moga zaczac troche pozniej mowic, ale potem szybko nadrabiaja i mowia juz plynnie dwoma jezykami, jak u nas Krysia walnie jakias niezrozumiala mowe to my z M zgonie "to bylo po niderlandzku" i sie smiejemy

siora mojego M nie mowila do 3 roku zycia, a potem jak zaczela nawijac to sie nie mogla zatrzymac

reklama
abryz
MAJOWA MAMA'06
W słowniku Kubła są:
oprócz mama, tata, dada, baba
- tatu - tatuś
- niania - Ania
- bem - bęc
- buju - huśtawka
- brum - samochód, rower i inne pojazdy
- myjo - mydło
- pi - picie