reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

>>>>>Pogadajmy sobie -o wszytkim i o niczym<<<<<

Przełomowy dzień :) wepchałam się do kolejki. Normalnie bym stała... ale, że święta już blisko to ludzie jak szaleni robią zapasy (choćby na całą zimę). Podeszłam do kasy pierwszeństwa - która już zakręcała i ciągnęła się w nieskończoność. Ale reakcja ludzi standardowa - odwracanie wzroku.
Więc podeszłam do Pani kasjerki z drugiej strony i poprosiłam o wpuszczenie :-) Przeszłam przed kilka osób, ale jeden Pan miał mnie gdzieś. Spojrzał tylko z góry na dół i odwrócił się. Więc grzecznie czekałam :-) I kasjerka dała jasno do zrozumienia temu niekumatemu Panu, że ma mnie przepuścić. Zagryzał zęby ze złości bo miał być właśnie obsłużony :-D:-)
A mój mąż dzisiaj tylko mnie dopingował i zacierał ręce :-D Sama nie potrafię tego zrobić, muszę mieć kogoś kto mnie do tego popycha :zawstydzona/y:

reklama
Ewelinka gratuluje!!!!
Ardzesh Tobie też gratuluje :)
A ja dziś cały dzień leże...i ide leżeć dalej
miłej niedzieli wam życze :)

ardzesh NO wreszcie się przełamałas :D Tak trzymaj!

ALe tu cichutko dzisiaj. Ja cały dzień sama :-( Porobiłabym coś, ale z powodu tych bóli jestem przykłuta do łozka. Meczy mnie juz to lezenie. Od 6 tyg. siedze w domu :-(

Ponawiam moje pytanie odnośnie tego ostatniego USG genetycznego. Któras z Was już robiła? Z tego co czytałam powinno się go robić do 32 tygodnia.

maran-atha Mi mowiono, że w ciaży powinny byc robione 3 USG genetyczne. USG genetyczne płodu W myśl rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego z maja 2004 roku standard ultrasonograficznego badania położniczego obejmuje wykonanie trzech badań przesiewowych w ciąży.

W zalaczniku jest napisane co dokladnie badaja. BArdzo wazne jest badanie przeplywow. Dzieki temu mozna wykluczyc niewydolnosc lozyska. Dokladnie sie mierzy dziecko. Sprawdza wszystkie narzady, ilosc plynu owodniowego. TO jest takie jakby drugie badanie połowkowe przed porodem.

Moja mama nie miala robionych tych badan w ciazy. Jej lekarka mierzyla dziecko. Ola moja siostrzyczka urodzila sie z hipotrofia. Tu wyszedl blad lekarza, ktory ja prowadzil. Nie mierzyl Oli w ogole obwodu brzuszka, tylko głowke i kosci ,z których dziecko mialo prawidlowe wymiary. Ola urodzila sie dluga, ale malenka, wazyla 2300. Okazalo sie tez, ze łozysko nie bylo wydolne, gdyby miala robione przeplywy to wszystko wyszloby wczesniej.

Na szczescie wszystko sie dobrze skonczylo dzieki naporom mojej mamy, ze chce wczesniej urodzic. Czula, ze cos jest nie tak.

Hej!

Gratulacje dla świeżo upieczonej kierowniczki !! ;-)

USG 28-32 tydzień ciąży ocena rozwoju płodu, wczesne wykrywanie zaburzeń wzrostu i innych czynników ryzyka okołoporodowego- ja mam taką informację, w pt idziemy na USG
Habcia szkoda ze mieszkasz nie po tej str Kraka...zaprosiłabym Cie na herbatkę, ale sama wiem jak to jest się tłuc przez zakorkowany Krak....mogliby metro zrobić ;-)

megusek JA mieszkam w Wieliczce :-) NA granicy Krakowa z Wieliczką dokładnie :) JA narazie nigdzie nie wychodze, tylko do lekarza i tyle. Leze plackiem w domu.

A Ty gdzie chcesz rodzic?

Habcia ja znalazłam coś takiego:

I trymestr: aby oszacować zaawansowanie ciąży, rozpoznać ciążę mnogą, potwierdzić prawidłowy rozwój.
Między 18 a 22 tyg. ciąży - da oceny prawidłowości rozwoju dziecka. Jest to najważniejsze badanie USG gdyż w tym okresie możliwe jest z dużym prawdopodobieństwem rozpoznanie zaburzeń rozwojowych i wczesne podjęcie koniecznego leczenia.
Między 28 a 32 tyg. ciąży - aby ocenić wzrost płodu, łożysko, płyn owodniowy, położenie płodu

reklama
Ewelinka gratuluje :)
habcia Ty to biedna jesteś, tyle sie namęczysz, a o tym usg nic nie wiem niestety.
ardzesh gratuluje!!!! ciekawe kiedy ja zrobię takie postępy :D

a ja dziś znowu 2 godziny po sklepach hulałam, namówiłam teściową na zmianę pralki, gdyż w starej zalęgła się pleśń (tutaj w domu nie było komu sprzątać kiedyś, w związku z tym wszystko wygląda na starsze niż jest, a jak się o coś nie dba od początku to ciężko to potem domyć) . Myślimy intensywnie, nawet to nano silver (antyalergiczne) nam przeszło przez głowę, ale samsung od niedawna dopiero te pralki robi to strach trochę brać,

i ja mam takie głupie pytanie
dziewczyny
moja mała tak wariuje, że nie jestem w stanie wytrzymać (od 3 dni)
mam wrażenie jakby pół dnia zapierała się rękami i nogami i rozciągała, brzuch mi aż wręcz rozrywa w środku, a ona naaaapieraaaaaa ze wszystkich sił, tu noga, tu ręka! i bach bach!
ktoś tak ma? :o

Ostatnia edycja:
Do góry