reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

>>>>>Pogadajmy sobie -o wszytkim i o niczym<<<<<

żeby nie było, że sobie coś wyssałam z palca

Objawy kliniczne

Do najczęstszych objawów kamicy dróg moczowych zalicza się ból w okolicy lędźwiowej, hematurię i zapalenie układu moczowego. Należy pamiętać, że ból w okolicy lędźwiowej u kobiety ciężarnej może wynikać z ogólnointernistycznych patologii, bądź z patologii położniczych.Krwinkomocz stwierdza się u 75% ciężarnych z kamicą a krwiomocz u 15% ciężarnych. Pacjentki mogą zgłaszać się również z objawami zapalenia dróg moczowych, dolegliwościami z dolnych dróg moczowych (LUTS – low urinary tract symptoms) związanymi z podrażnieniem a nawet z objawami stanu przedrzucawkowego.

Diagnozowanie bólu okolicy lędźwiowej u kobiet ciężarnych skupia się w pierwszym rzędzie na różnicowaniu pomiędzy patologią pochodzenia urologicznego i ginekologicznego. Ciąża stawia przed diagnostą pewne ograniczenia, jeśli chodzi o badania obrazowe.

Wprowadzenie ultrasonografii zrewolucjonizowało diagnostykę kamicy u kobiet ciężarnych. Ze względu na brak szkodliwego wpływu na rozwijający się płód jest to badanie pierwszego rzutu. Jednakże zróżnicowanie pomiędzy fizjologicznie występującym w ciąży poszerzeniem dróg moczowych a poszerzeniem o etiologii obstrukcyjnej jest często niemożliwe przy użyciu USG. Dlatego też ma ono ograniczoną wartość w przypadku stanów ostrych.

W przypadku wątpliwości diagnostycznych u kobiet z wodonerczem i objawami kamicy można zastosować scyntygrafię nerek z użyciem radioizotopu 99mTC, która dostarcza do organizmu zaledwie 10% dawki promieniowania stosowanej w przypadku urografii.

Jeszcze lepszą opcją diagnostyczną jest urografia rezonansu magnetycznego. MRI jest bowiem metodą o potwierdzonym bezpieczeństwie stosowania w ciąży.

Ginekologia i Położnictwo - lek. Jerzy Skotnicki

a badanie moczu to se można wsiąść i wkręcić, bo nie określa na jakim stopniu jest kamica tylko rodzaj osadu co może sugerować rodzaj kamicy

reklama
larkaa co to znaczy "wsiąść i wkręcić" ???

dzieki za linka
akurat znalazłam cos waznego
Postępowanie w kamicy dróg moczowych u ciężarnej
Wspólczesne badania wskazują, że 70-80% ciężarnych z objawową kamicą wydali kamienie przy zastosowaniu leczenia zachowawczego polegającego na nawadnianiu, stosowaniu leków przeciwbólowych i w razie infekcji, antybiotykoterapii.

I własnie taka terapie mam zastosowana

Obecność rozwijającego się płodu ogranicza zastosowanie metod diagnostycznych wykorzystujących promienie rentgenowskie. Szczęśliwie 70-80% pacjentek ciężarnych wydali kamienie z dróg moczowych po zastosowaniu leczenia zachowawczego. Problemem terapeutycznym pozostaje 20-30% pacjentek, u których trzeba zastosować leczenie inwazyjne. Takie agresywne postępowanie jest usprawiedliwione, ponieważ nieleczona kamica i związana z nią kolka nerkowa przyczyniają się do około 40% porodów przedwczesnych.

wlasnie sie doczytalam, ze lekarz ktory prowadził mnie w szpitalu napisał artukul na temat infekcji drog moczowych. Wiec wiem, ze jestem w dobrych rekach.

Dariusz Gołąbek, CENTRUM INNOWACJI, TRANSFERU TECHNOLOGII I ROZWOJU UNIWERSYTETU
Najczęstszą przyczyną hospitalizacji ciężarnych z chorobami dróg moczowych były objawy infekcji, którym u 50 pacjentek - co stanowi 47% - towarzyszyła kolka nerkowa. Najczęstszym patogenem była Escherichia coli (stwierdzona w 82% przypadków). Ciąża trwała średnio 278 dni, w zakresie od 259 do 296 dni. Z tego drogami natury urodziły 34 pacjentki, co stanowi 92%, a cięciem cesarskim zakończyło się 8% ciąż. Zatem z prezentowanej pracy można wyciągnąć następujące wnioski: najczęstszym patogenem wywołującym infekcje dróg moczowych jest Escherichia coli; prawidłowe i szybko wdrożone leczenie zgodnie z antybiogramem pozwala osiągnąć niski odsetek cięć cesarskich, wynoszący w naszym materiale tylko 8%.

Ogranicza ale nie wyklucza, ale poniżej są podane inne metody :)

A wziąć i wkręcić to taki mój ulubiony wątek z takiej starej polskiej komedii Co mi zrobisz jak mnie złapiesz
"Panie, jak Pan chcesz, to weź te 125 i wkręć - W D**E" :)

że wyniki badań moczu to za mało i że w tej sytuacji można sobie je wsadzić w dupę, no widzisz chciałam ładnie to napisać, ale skoro nie rozumiesz to masz :D

Hehehehe .:-D:-D
Laski i tak wiadomo, że habcia ma swoje przekonania i nic tego nie zmieni.
Ostatnio mnie nie posłuchała i źle na tym wyszła, więc larkaa czemu ciebie by miała posłuchać?;-)

Z drugiej strony to z tak poważnym stanem jakim opisuje habcia nie leży się w szpitalu chyba 2 czy 3 dni.:dry:habcia no to ja już nie wiem. Ty miałaś skurcze czy trafiłaś tam do szpitala w celu wykrycia czegokolwiek? Bo badania to chyba na miejscu ci tam robili.

Pewnie Wy jestescie lekarzami i wiece lepiej. Ja jednak zostanę przy diagnozie i leczeniu Lekarza, ktory sie specjalizuje w tego typu przypadakach i jest juz zastepca ordynatora szpitala.

Naczytalyscie sie z internetu i teraz wydaje sie Wam, ze jestescie madrzejsze od lekarzy. :)

reklama
-j- lezalam 8 dni. PRzyszlam z podejrzeniem cukrzycy i wysokim cisnieniem. W trakcie leczenia dostalam kolki nerkowej i zbadali mi mocz.

Do góry