reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Porady prawne, społeczne i inne... dla Mamuś i nie tylko...

Kate_less jak bym mogla sie ciebie o cos jeszce spytac ...moj pracodwaca nie wyrobil mi tzw. ksiazeczki ubezpieczeniowej a wlasnie doczyta;lam ze jest ona bezwzglednie potrzbna idac do szpiatala umowe mam przeduzona do dnia porodu a obecnie jestem na zwolnieniu co musze dopilnowac zeby pozniej nie miec ptroblemow z ubezpieczeniem zdrowotmnym?? prosze ladnie o podpowiedz Listopadowka

reklama
Pracodawca ma obowiązek wyrobić ci taką książeczkę! Jeśli tego nie zrobił, to może to zrobić teraz - zgłoś się do niego /telefonicznie, pisemnie/ o to. Jeśl nie, to postrasz go sądem. Zawsze możesz iść do ZUS - oni powinni potwierdzić twoje ubezpieczenia.

Jeśli chodzi o zasiłki porodowe - może być tak, że w danym zakładzie pracy przysługują, bo są osobno wpisane do regulaminu. Ale teraz zasiłek = becikowe.
Można o tym poczytać na stronach ZUS-u, chyba: www.zus.pl

Pozdrawiam

Kasia

Jeżeli twój pracodawca zatrudnia poniżej 20 osób wcale nie ma obowiązku wydawać ci książeczki. Wtedy robi to ZUS :) a jak nie masz za dużo czasu ( bo nie wiem ile trzeba od ZUSu czekać ) to poproś pracodawce o kopie tzw. zua _ zgłoszenie do ubezpieczenia i to też powinno szpitalowi wystarczyć. Tak mnie informowali jak ja załatwiałam ze swoją książeczką tylko, że miałam z tym lepiej, że po zusach nie musiałam ciekać bo pracuje w dużej firmie i oni mi bez sprzeciwów a ciągu 10 minut książeczke wystawili :)

a nie wiecie jak jest jak ktos prowadzi dzialalnosc gospodarcza?
kto wystawia taka ksiazeczke? mam isc do zusu?

Lucyann i Kicia, zus wydał mi książeczkę w ciągu 3 tygodni od złożenia papierów (prowadzę działalność gosp.), przysłali ją na adres domowy za pośrednictwem poczty

Góralka - masz rację, ale zawsze to jednak pracodawca jest tym pierwszym ogniwem w wydaniu książeczki ;)

i jeszcze jedno - kobiety w ciązy, osoby potrzebujące nagłej pomocy w szpitalu, przychodni, itd nawet jeśli nie mają książeczki, to w ciągu 30 dni od zdarzenia /jeśli są w stanie, bo np. nie leżą w szpitalu/ muszą dostarczyć ją do placówki i okazać personelowi. Może to zrobić też inna osoba, jeśli ZUS wyda taki dokument np. męzowi /a nie każdy ZUS tak zrobi, jeśli nie ma pełnomocnictwa!/ A pełnomocnictwo - to notariusz i osobiste udanie się doń ;)

Takie prawo... ale zazwyczaj ZUS "idzie" na rękę, jeśli mu się chce:)

Kate mam do Ciebie pytanie - jako ze jestes tu prawdziwym ekspertem ;D
Czy musze miec podstemplowana ksizeczke, czy wystarczy ostatni pasek z pensji? jedni mowia tak a inni inaczej, dlatego wole sie upewnic...

z gory dziekuje za pomoc:)

Mary,

lepiej miec pieczątkę w książeczce. Ale jeśli są ku temu przeszkody, to pasek z pensji nie jest dokumentem opłacania ubezpieczenia! Musisz mieć potwierdzenie od pracodawcy lub ZUS, że jesteś ubezpieczona. Musisz mieć odpowiednie druki... więc chyba lepiej mieć tą pieczątkę :D

Pozdrawiam

reklama
ja chodze do lekarza z takim drukiem rmua czy cos, co miesiac dostaje z pracy, ksiazeczki nie mam

Do góry