reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Poród w Holandii 2011

mgd ja tutaj w aptece kupowałam te siateczkowe majty...

Ja jak spalam bez majtek wogóle to leżałam w szpitalu, no i miałam epidural jeszcze po CC przez chyba 1 dobę(już nie pamiętam) więc nie wstawałam bo w nogach siły nie miałam.Dziecko mi pielęgniarki podawały,spał w łóżeczku takim na kółkach, obok mnie.

reklama
NANA haha przeciag zrobic i wietrzyc ;)

ANNAJ a te tubylcze majty tez takie eleganckie jak Nany?? Bo ja dostalam ostatnim razem ze szpitala,i byly tragiczne..

Hahahah nie no zartuje sobie ;)
Ale po tych szpitalnych mialam odparzenia,wiec jak juz mam wietrzyc to bez bolu ;)Nana mowila ze te byly dobre wiec skorzystam z podpowiedzi i je nabede ;)

mgd takie same tylko nie kolorowe...w aptece kupiłam całe białe a w szpitalu z niebieskim były.a sexi to one raczej nie są...ale dobre bo sama siatka więc wszystko przepuszczają(tzn.powietrze)

Dziękuje mgd - zapisalam sobie :-D
Znalazłam w necie taką listę, co zabrac ze soba do porodu w szpitalu:

· ponskaart van het ziekenhuis = ??
· verzekeringspapieren = karta ubezpieczeniowa
· adressenboekje of –lijst = lista adresow i telefonow (do rodziny)
· foto- en/of videocamera = aparat fotograficzny lub kamera
· fotorolletjes, videocasettes, extra batterijen = zapasowe baterie itp
· telefoonkaart (in het ziekenhuis mag je je mobieltje niet gebruiken) = Karta telefoniczna (w szpitalu nie wolno używać tel. komórkowych)
· je baby's eerste kleertjes en eerste knuffel = pierwsze ubranka dla dziecka i pierwszą maskotkę
· twee nachthemden of T-shirts = dwie nocne koszule lub t-shirty
· warme sokken (voor tijdens de bevalling) = ciepłe skarpety
· pantoffels = kapcie
· onderbroeken (grote!) = ??
· voedingsbeha('s) = biustonosz do karmienia
· zoogcompressen = wkładki laktacyjne
· makkelijke kleding voor na de bevalling = ubrania dla siebie
· toiletartikelen = przybory toaletowe
· lippenbalsem voor als je droge lippen krijgt = balsam do ust
· boeken en tijdschriften = ksiązki/gazety
· autostoeltje (voor als je baby mee naar huis gaat) = fotelik samochodowy

Jak widzicie przetłumaczyłam ją sobie jak umiałam. Teraz mam pytanie: O ile "ponskaart van het ziekenhuis" to chyba skierowanie do szpitala, o tyle "onderbroeken" rozumiem jako majtki - czy chodzi to własnie o te jednorazowe majtasy???

No i poza tym nie widze tu ani szlafroka, ani ręcznika ani podpasek poporodowych...
ja wiem, ze wszystko powie mi położna, ale tak pytam z ciekawości bo chicalabym juz wszystko mieć przygotowane. Niedługo 30 tydzień i w zasadzie to wszystko się może zdarzyć.......

Iskierka ja mam kilka list ktore dostalam w ksiazce od kraamzorg

voor moeder
een oude blouse of shirt voor tijdens de bavalling - jakas stara bluza lub koszulka na czas rodzenia
schone kleiding en ondergoed voor na de bevalling- czyste ubrania i bielizne po porodzie
iets te eten en te drinken
2 kraamverbanden czyli te duze podpaski
kraamzorgwijzer czyli tak ksiazka co dostaniesz od kraamzorg
sloffen/badslippers czyli jakies kapcioszki pod prysznic
toiletspullen czyli kosmetyki do mycia
verzekeringspapieren
zwangerschaapskaart

jesli chcesz moge wypisac ci reszte listy :)

w twojej jest troszke wiecej :)

Ostatnia edycja:
reklama
ISKIERKO pisalas ze twoj kraamzorg nazywa sie DE WARDE .ja tez ta firme mialam i oni przyslali mi taka ksiazeczke i tam bylo wszystko opisane co potrzebuje dal dziecka ,jakie lozeczko ,materac ,komede no cala wyprawka byla opisana.Pozatym bylo tam jeszcze o tym co potrzebne jest do porodu w domu i co wziasc do szpitala.No ale tak po prawdzie to wiadomo co.Rzeczy dziecka i swoje ,dokumenty ,i to co chcesz miec przy sobie.Ja podpasek nie bralam bo mi polozna powiedziala ze dostane w szpitalu.Wczesniej jak lezalam i mialam swoje to pielegniarka powiedziala zebym se zostawila na poznie w domku a tu sa szpitalne.

Do góry