Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Kasia, dzięki :-) Cieszę się, że wszystko się układa :-)MELULU jak dobrze ze jesteśja też będę miec 1 dziecko czyli 20 tyg
super
i jeszcze raz dziękuję w sprawie zasiłku rehabilit. mój pracodaca dostał kopie decyzji!
To 60 dni opieki to jest nic innego, jak zwolnienie lekarskie na chore dziecko. Wydaje mi się, że skoro jedziesz z dzieckiem do sanatorium, to mamy tu do czynienia z chorym dzieckiem, więc lekarz pediatra powinien wystawić Ci takie zwolnienie. Niestety, nie wiem, na jakiej podstawie dostałaś skierowanie z adnotacją, że rodzic musi wziąć urlop wypoczynkowy - nie znam się aż tak szczegółowo na przepisach regulujących skierowania do sanatorium. Musisz spytać pediatry.
Opieka drugiego rodzica to jest zupełnie inna sytuacja - dotyczy to opieki nad ZDROWYM dzieckiem, w sytuacji, kiedy opiekun przebywający z dzieckiem na co dzień nagle znika z domu (np. na skutek pobytu w szpitalu), a dziecko jest na tyle malutkie, że nie można go zostawić samego. Jest to szczególny przypadek, kiedy to można wziąć zwolnienie na dziecko, mimo że dziecko nie jest chore.

Art. 177 kodeksu pracy:hej to znowu ja, i ciąg dalczy wątku. Znajoma chce sie kłocic ze "byłym pracodawcą o to ze zwolnił ja w momencie jak juz byla w ciazy(ok 2 tydzien ciżazy, a odeszła za porozumieniem stron) Uważam, że nie ma racji bo chyba jest jakaś dolna granica? czy od poczęcia jest sie pod ochroną??