reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

przepisy dla karmiącej mamy

[FONT=verdana,geneva][FONT=verdana,geneva]
plesniak_007m.jpg
[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]Plesniak (nazwa troszke mi sie nie podoba, jednak ciasto jest pyszne i szybkie)[/FONT]

[FONT=verdana,geneva]Składniki:[/FONT]

[FONT=verdana,geneva]*3 szklanki mąki krupczatki[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]*5 jajek[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]*1 i 1/2 szklanki cukru pudru[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]*cukier waniliowy[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]*2 łyżeczki proszku do pieczenia[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]*kostka masła (20 dag)[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]*2 łyżki kakao[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]*2 słoiki kwaśnego dżemu lub kwaśne owoce (u mnie dżem z czarnej porzeczki)[/FONT]


[FONT=verdana,geneva]Wykonanie:[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]Z mąki, żółtek, cukru waniliowego, masla, [/FONT][FONT=verdana,geneva]1/2 szklanki cukru pudru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić je na 1/3 i 2/3. Mniejszą część zagnieść z kakao. Całość ciasta schłodzić w lodówce.[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]Jasne ciasto rozwałkować na blachę. Następnie wyłożyć na nie dżem. Ubić pianę z białek, dodać szklankę cukru pudru, zmiksować i rozłożyć na dżemie. [/FONT]
[FONT=verdana,geneva]Ciemne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać na pianę z białek.[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]Piec około 45 minut w 180 stopniach.[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]Smacznego! [/FONT]
[/FONT]
 
reklama
tortilla

2 szkl. maki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki razem wymieszać
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki oleju
3/4 szklanki mleka
podgrzac troszke

Zagniatamy ciasto, zostawic do wyrosniecia przykryte sciereczka na 15 min. Podzielic na 6 kulek. Zostawic do wyrosniecia. Nastepnie kazda kulke walkowac na bardzo cieniutkie placuszki. Opiekac na bardzo rozgrzanej patelni, ale bez tluszczu, po kilka sekund na kazdej stronie. Jak nie robicie odrazu tortilli to szybko zawijacie placki w folie aluminiowa.

Srodek najlepszy jest a'la twister z kfc. kladziemy na placek salate lodowa, pomidorka, troszeczke cebulki pokrojonej w kostke, pare dlugich obsmazonych kawalkow kurczaka (z przyprawa do gyrosa, badz kurczakiem kentaki ;-)). Zawijamy, dol zawinac w folie zeby wszystko nie bachło. na wierzch lejemy sosik/ketchup
Roni- jak zrobic ciasto, aby po opieczeniu nie bylo zbyt chrupkie? Dzisiaj to zrobilam, wszystko wyszlo pyszne tylko jak zawijalam placki to mi popekaly bo byly bardzo chrupkie.
 
Beaa, też mi się wydaje, że musiałaś za długo smażyć. Ja robiłam swego czasu tortille kukurydziane, które są jeszcze bardziej kruche i wychodziły ok tylko wtedy, gdy zdejmowałam je z patelni ledwo co podpieczone i natychmiast zwijałam.

dzięki dziewczyny za przepisy, jak się odkopię spod roboty, to staję do garów:-)
 
RONI - super ten przepis z pekińską!!!! własnie zjedliśmy z M, M zachwycony!!! i ja też:-)
 
o kurcze ale przepisy fajne:-)
też muszę coś popichcić:tak::tak::tak:
pabla....to sukces w pełnej linii. :tak::tak::tak::tak: czapki i trąbki rozumiem też się udały?:-):tak::tak:
 
reklama
a jak!! M był zachwycony wszystkim:-D młoda czekała tylko na tatusia, jak sie zjawił i wyśpiewałyśmy 100 lat, to wypiła swoją flache i padła spać:-)
 
Do góry