reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

przepisy dla karmiącej mamy

Specjalnie dla Izabelki, łatwe ciasto drożdżowe:

Ciasto drożdżowe z truskawkami - Przepisy kulinarne

Wychodzi praktycznie zawsze, nie trzeba przesadnie temperatury rośnięcia pilnować, owoce można wrzucić jakie bądź - ja dziś robię z rabarbarem, więc przez całe lato można przepis eksploatować:tak:

Z tego samego bloga będę robić muffiny z truskawkami, jeśli wyjdą to wtedy polecę przepis:-p A w ogole dziś zjadłam pierwszą truskawkę w tym roku....niebo w gębie:-)

reklama
to ja piszę przepis dla mało utalenotowanych kucharek na szybki obiad:-p
składniki:
1/2 brokuła
1/2 kalafiora
duża czerwona papryka
2 duże pomidory
1/2 puszki czerwonej fasolo
garść fasolki szparagowej
2 duże marchewki
2 duże piersi z kurczaka
duża cebula
sos imbiorowy z soją (ja mam z tao tao)

brokuła, kalafior, marchewkę, fasolkę szparagową podgotować. Wszystkie składnki pokroić, piersi i cebulkę podsmażyć, dodać warzywka polać sosem i trochę dusić. i gotowe. Ja do tego dałam ryż. Wychodzi tego dość sporo i jest dość pikantne,ale dobre:tak::-)

Kicrym, dzięki! Chyba zrobię wkrótce, bo 4 dzień mrożony sos boloński jemy:baffled: A to fajnie wygląda szybko się robi, a i dla dzieci się nada po odrzuceniu nienadających sie dla nich składników:tak:

GRYLL
  • Ziemniaczki z grilla
  • Masło czosnkowe
  • cukinia z grilla
  • kalarepa z grilla
  • kukurydza na grilu
  • banany z czekoladą
  • oscypek z grilla
  • Camembert z grilla
  • Szaszłyczki z kurczakiem papryką cebulką (madzia ostatnio zrobiła i muszę zapytać o miksturę bo fajna była)
  • pstrąg z grilla
Ziemniaczki kroję na półtalarki, posypuję czosnkiem obficie, troszkę oliwy i masełka. Zawijam w folię i na grilla

masło czosnkowe

kostka masła plus 6-7 ząbków czosnku wyciśniętych przez praskę plus łyżeczka vegety. Wszystko wymieszać. Pyszne zwłaszcza do chlebusia przypiekanego.

Cukinia, kalarepa grilowane
Cukinię i kalarepę pokroić na plasterki, polać oliwą i posypać ulubionymi ziołami.Najlepiej zrobić to ciut wcześniej. potem tylko wystarczy wrzucić na grila i zjeść.

Grillowana cukinia nadziewana serem feta

Składniki:
- 4 małe cukinie
- 200 g fety

Przyprawy
- 1 łyżka Suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem Specialite
- Sól morska w młynku
- Pieprz Czarny
- 1 łyżeczka przyprawy do grilla Klasycznej

Sposób przyrządzenia:
Cukinię przekrój wzdłuż na pół, wydrąż środek i posiekaj go drobniutko. Dopraw solą i pieprzem.

Fetę wymieszaj z pomidorami, dodaj posiekaną cukinię. Całość dopraw do smaku pomidorami suszonymi i przyprawą do grilla klasyczną.
Farszem nadziewaj cukinie, piecz na grillu aż ser się rozpuści.

Kukurydza grilowana.... najlepiej świeża wrzucamy na grila i obracamy coby się nie zjarała:-):-):-)... Można również kupić kukurydzę mrożoną (są takowe:tak:) Jest równie smaczna..wypróbowałam wiele razy

banany z czekoladą
naciąć banana (ze skórką) włożyć ulubioną czekoladę (ja to gorzką :)) zawinąć w folię i na grila, niech się ładnie zapiecze

Oscypek z grila
oscypka kroimy na plasterki i na grila..robi się migiem więc trzeba pilnować... potem na talerz można dodać żurawinki (jak pisała Tosika ::) pychotka

Camambert z grilla
posypujemy Camemberta ziołami i zawijamy w folię.. Na grila i nie na duży ogień.

Szaszłyki z grila
Nabijamy na patyczki szszłykowe kutaka, paprykę (różne kolory), cebulkę i tak na przemian.
Zanurzamy w miksturze... Ja robię tak:: Oliwa, czosnek przyprawa złocista to kurczaka i zioła....
Madzia jak ostatnio robiła to były pyszne i ma mi przesłać miksturę do namaczania to dokleję... :)

pstrąg z grilla.... polewamy gościa oliwą, dajemy cebulkę i solimy. Zawijamy w folię i na grila... można podać cytrynkę do tego...co kto lubi :)

To tyle narazie :)
tosika uperzjmie prosi się o doklejenie Twoich przepisów..pisałaś jakieś fajne ziemniaczki zawijane z grila..chciałabym spróbować :)

Ostatnia edycja:
Post rewelacja:szok::tak: i się nie dziwie, ze żaby mogą Wam z nieba spadać a grillo i tak bedzie:-D:-D:-D:-D:-D:-D z takim żarelkiem to bym wytrzymała i śniegi Pearl:rofl2:

Post na puste brzucho czytalam Twoje przepisy i az zaczelo burczec mniam napewno czesc zrobie na roczku Fisiaka:tak:

reklama
Post wielkie dzięki! Niestety z uwagi na koszmarne prognozy na jutro musze ograniczyc grillowanie do minimum. Choć kupiłam produkty na niektóre pyszności, to skończymy na mięsku, sałatkach i chlebku z masełkiem. Ale na pewno kiedyś skorzystam, bo brzmią przepysznie!

Do góry