reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

przepisy dla karmiącej mamy

a ja nie robię aż tyle cudnosci co Post:szok: (bom nie umie:-p) ale moją popisową potrawą jest:

masełko z curry: kostka masła, pare łyżeczek curry, sól, świeża pietrucha:tak:

ziemniaczki twarożkowe: ugotować ziemniaka w mundurku, przekroić na pół -można wydrążyć troszkę i nałożyć na górę farsz (twaróg, sól, szczypior, czosnek) i zawinąć w sreberko

cukinię też kroję w plastry i na grila, tylko ja oprócz ziół, dodaję też wegetę:tak:

aaa i jeszcze jedno

podpiekam na grillu chlebek/buleczkę z plastrem sera następnie nasmaruje go czosnkiem z jednej strony i na to nakladam przed samym podaniem (wcześniej mam przygotowane w miseczce pokrojone w kosteczkę pomidory, do tego sól, pieprz, bazylia i duuuzio pietruszki)

kurcze więcej nie pamiętam, jak coś mi się przypomni to dam znać:tak:
no i tym sposobem dietę szlag trafil, bo normalnie zglodniałam:baffled::-p
 
reklama
moje jadlo na roczek:
Bułki faszerowane pieczarkami

Trochę inna - bo bez jajka - wersja bułek faszerowanych i zapiekanych. Farsz jest bardzo smaczny tyle, że moim zdaniem trzeba by podwoić jego ilość, bo podane składniki ledwie wystarczają na trzy bułki. Przepis pochodzi ze strony foody.pl. SKŁADNIKI: 4 bułki, 20 dag pieczarek, 1 łyżka masła, 1 łyżka koperku usiekanego, 1 serek topiony ( trójkącik lub 1/2 kwadratowego), 1/4 szklanki śmietanki słodkiej, sól, pieprz mielony, 8 łyżek utartego żółtego sera SPOSÓB WYKONANIA: Z bułek ściąć wierzchy. Wydrążyć środki. Pieczarki drobno usiekać i usmażyć na maśle na rumiano. Wlać śmietankę. Wsypać koperek. Włożyć serek topiony. Dusić, aż serek się rozpuści, a śmietanka trochę odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Włożyć farsz do bułek. Każdą posypać 2 łyżkami utartego żółtego sera. Zapiekać w piekarniku, aż ser na wierzchu się rozpuści.
Dorsz po portugalsku

SKŁADNIKI:1 kg filetów z dorsza, 6 ziemniaków obranych i pokrajanych na dosyć duże kawałki, 6 cebul obranych i pokrajanych w ćwiartki, 6 jajek ugotowanych na twardo i pokrajanych w plasterki, 90 dag poszatkowanej białej kapusty, 12 oliwek lub 2 małe ogórki konserwowe pokrajane w kostkę, 1/2 szklanki oliwy, 1/2 szklanki octu 6%, sól i pieprz
SPOSÓB WYKONANIA: Filety zalać wrzącą wodą, tak aby tylko przykrywała rybę, posolić, gotować przez 10 minut, odcedzić - odstawić. Ziemniaki i cebulę zalać wrzącą, osoloną wodą ( 1/2 łyżeczki na litr wody ), gotować przez 10 minut. Kapustę włożyć do garnka z jarzynami, gotować przez 10 minut odcedzić, wystudzić. W misce ułożyć rybę, jarzyny, jajka, oliwki i delikatnie wymieszać. Do małego słoiczka wlać oliwę, ocet, doprawić solą i pieprzem, zakręcić wieczko i wstrząsać aż powstanie jednolity sos, następnie polać nim potrawę. Podawać na zimno ze świeżym białym pieczywem.



Szparagi

Kilka dużych okrągłych plastrów szynki Np:babuni bez pęknięć,oczek itp. (tyle ile osób albo i więcej na wszelki wypadek) na każdy plaster kładziemy łyżeczkę majonezu wymieszanego wcześnie z solą i pieprzem.Rozsmarowujemy i na to kładziemy jednego szparaga ze słoiczka (najlepiej żółty) i wczystko razem zwijamy w rulonik.Dotego polecam gorącą bagietkę z ziołami i masłem czosnkowym.

Tortellini
Składniki: 1 opakowanie tortellini (polecam z farszem seroeym), 15dag szynki, może być 15dag sera żółtego, czerwona papryka, por (kawałek jasnej części), majonez
Pierożki tortellini ugotować zgodnie z przepisem, resztę składników pokroić, wymieszać i połączyc z majonezem
 
Dziewczyny ratujcie!!!
w sobote sa Szymona urodziny tzn impreza i chcailam upiec tort ale nie mam pojecia jaki???:baffled:szukam cos w necie ale jakos nic nie przyciaglo mojej uwagi:baffled:
poleccie cos dobrego ladnego i smacznego plisssssss:tak:
 
Pearl, na początek baza biszkoptowa: ubić na sztywno 9 białek, następnie dodać 1,5 szklanki cukru, potem po kolei 9 żółtek, a na koniec 1,5 szklanki mąki przesianej z 3 łyżeczkami proszku do pieczenia. Piec w temp 160-180 stopni okolo 50 minut. To jest przepis na dużą tortownicę, można zmniejszyć proporcje, ale co ważne zawsze wychodzi.

Potem możesz to nasączyć herbatą lub syropem i przełożyć ptasim mleczkiem (puszka mleka skondensowanego zmiksowana z 2 galaretkami rozpuszczonymi w połowie wody) lub samą galaretką z owocami. To tak na szybko:tak:
 
Szalenie prosta i bardzo smaczna
sałatka z kiełkami soi
Ø[FONT=&quot] [/FONT]mała puszka kukurydzy
Ø[FONT=&quot] [/FONT]puszka kiełków
Ø[FONT=&quot] [/FONT]puszka czerwonej fasoli
Ø[FONT=&quot] [/FONT]ogórki kiszone
Ø[FONT=&quot] [/FONT]ser Feta
Ø[FONT=&quot] [/FONT]sos sałatkowy koperkowo-ziołowy

Ogórki pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki, na końcu ser pokrojony w duże kawałki. Wymieszać, dodać sos, doprawić.
[FONT=&quot]
[/FONT]
 
reklama
Do góry