reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

przepisy dla karmiącej mamy

Pabla, kurczak ala gyros, pokroić na małe kawałki zalać olejem z czosnkiem, curry, chili lub ostrą papryką, jak przesiąknie marynatą, dość mocno przesmażyć i dodać do makaronu.

Druga opcja, po chińsku: marynata z sosu sojowego/przyprawy do zup, wódki, czosnku i imbiru. Tak samo przesmażyć, można dodać paprykę, pora, marchewkę i seler pokrojone w słupki
Trzecia opcja potrawka: kurczaka na małe kawałki, na margarynie lub oliwie przesmażyć pokrojoną cebulę, zalać rosołem, wrzucić kurczaka i niech się gotuje. Na końcu zagęścić śmietaną z mąką.

Więcej nie wymyślę, u nas dziś obiadu niet, bo mąż w trasie, a mnei dieta nie zaszkodzi :)

reklama
Pabla- obiad juz pewnie zrobiony i zjedzony;-).
Ja czesto robie makaron ala noodles, czyli w wersji chinskiej - opcja druga Surv.
Makaron gotuje osobno, kurczak z przyprawami i sosem sojowym osobno i warzywa dusze osobno. Na koniec wszystko mieszam i wbijam jajo.

Madziu - czy możesz łopatologicznie wytłumaczyć mi co to znaczy zawinąć w strucle i zawinąć w warkocz? chodzi mi o Twój przepis na chlebek...planuje piec w sobotę.

Pabla tzn rozwałkować,nałożyć farsz i zwinąć w roladę.Jak już masz zwiniętą to przekruj wzdłuż i będziesz miała 2 długie pasy i je przeplatasz.A i radze jednak z poLowy składników zrobić.Ja zrobiłam z całości i dobrze mi się w środku nie wypiekł,bo był za duży,poza tym musiłam część wyrzucić,bo się zepsuł zanim zdążyliśmy zjeść:-(

Madzia, a farsz Ci nie wyleci, jak tę napakowaną roladę przetniesz wzdłuż? Też się zbieram do Twojego chlebka, już nawet składniki mam, ale mam również potwornego lenia, więc czekam aż przejdzie;-)

kurcze jaka ja glupia, że o tej godzinie na ten wątek wlazłam:dry: normalnie ślina już na kolanach:-p
Haszi, Surv nie omieszkam spróbować:tak:
Madzia matko jedynaaaa dla mnie to wyższa szkoła jazdy!!!:szok:albo lepiej jazda bez trzymanki:rofl2: poczekam aż mama przyjedzie to dam jej poczytać twój przepis:-p
a teraz moje wspaniało-prostackie muffinki:-)
dzielimi składniki na dwie części: suche i mokre i później je łączymy
SUCHE:
2 szkl. mąki
szkl.cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

MOKRE:
2 jajka
szkl. maślanki
125 gr. masła

najpierw rozpuszczamy masło w rondelku - studzimy
i wszystkie mokre miksujemy razem, następnie dokladamy stopniowo suche i jak już bedzie jednolita konsystencja możemy dodać (już łychą:tak:) albo jagody (tudzież inne owoce nie tylko żywe ale i mrożone:-p) albo suszoną żurawinę i tabliczkę pokruszonej białej czekolady (dodatki do wyboru nawet jak któraś się uprze to i groszek albo boczuś dać można:rofl2:)
zapiekamy w 200 stopniach bez termoobiegu 30min (ale ja zawsze dodaje dodatkowych 9min u mnie) ale co piekarnik to inny czas:-D

Tosika dzieki wielkie. wyprobuje na pewno.:tak: tylko szkoda ze nie przeczytalam wczesniej bo jechalam na zakupy, a moze byc smietana zamiast maslanki?albo mleko?:baffled:

reklama
Tosika przepis juz zanowtowałam i wypróbuję po diecie,ale kurcze nie mam foremek do mufinek:baffled:To nic ,wypróbuję w Pl. a z tym chlebem to wcale nie tak trudno.J zbytnio umięjętnosci niewiadomo jakich nie posiadam i ciasto drożdżowe mi nigdy nie wychodzi,ale tym razem je nastraszyłam,że jak nie wyjdzie to już nigdy nie zrobię i wyszło:-DTen chlebek to naprawdę nic trudnego.

Do góry