reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

przepisy dla karmiącej mamy

Madzia - ja forme do muffinkow kupilam w funciaku, oczywiscie za £1. Jak nie tam to na pewno znajdziesz w Wilkinsonie:-)
Tosika- ile muffinkow wychodzi z twojego przepisu bo ja mam forme na 12 szt. i chyba musze kupic jeszcze jedna:confused:. No i z malslanka bedzie problem, ale moze mozna zastapic mlekiem albo smietana?????
 
reklama
Beaa, zamiast maślanki może być jogurt naturalny (jak bardzo gesty, to mlekiem trochę rozrobić). Ale jakąś formę maślanki w UK powinniście mieć, bo Irish soda bread jest oryginalnie z maślanką właśnie...
 
bea u nas maslanka kryje sie pod nazwa buttermilk wiec i w Anglii powinniscie miec;-) ja zrobie dopiero jak sie w owa maslanke zaopatrze albo tak jak surv radzila z jogurtem, tylko ze mam waniliowy:baffled:
 
Madzia - upiekłam Twój chlebek i jestem w szoku bo chyba mi wyszedł:szok::-D wlasnie trochę spróbowałam jeszcze z piekarnika i jest dobry:-) nawet bardzo:-D:-D a zrobiłam z połowy składników a i tak ogromny wyszedł:szok: dobrze że jutro idziemy w gości to weźmiemy ze sobą z połowe:tak:
a ja kiepska jestem w wyrobach takich jak ciasta czy jakieś takie do wyrabiania rzeczy, dlatego jestem zdziwiona że taki dobry:-p:tak:
 
Beaa a ja właśnie tempem żółwim wysłałam esemsiora siostrze co można zamiast maslanki użyć:-p (bo to jej przepis);-) i mi wychodzi jedna blacha (czyli 12) i cztery;-) (które z rególy już nie piekę) ale ja z regóły robię podwojną ilość, to mi wychodzą wtedy dwie blachy:-)

acha dzisiaj byłam u mojej przyjaciółki (tej od restauracji) i jadłam super przekąskę i już wam ją sprzedaje:rofl2: otóż to była bagietka (krojona pod skosem) zapieczona z mozzarellą i na wierzch pokrojono w kosteczkę pomidory z dużą ilością pietruchy - pychaa!!! Jutro na śniadanie będę robić (tylko nie mam mozzarelli a zwykły ser, ciekawe czy tyż dobre bydzie;-):baffled:)
 
No właśnie Pabla my chcemy nowy fryz, a oprócz tego jakos mnie optymistycznie nastroiłaas tym chlebem, moze jednak mi też coś wyjdzie?:rofl2:
 
reklama
No to ja coś też napiszę:dry:w gotowaniu jestem kiepska, ale to takie proste , tanie i może też znane , ale jak czytam jakie wy przepisy podajecie to mi wstyd że ja niczego nie pisze:zawstydzona/y:;-):-p:-D
otóż zwie się to zapiekanka z ziemnaków:-p:-)
obrane ziemniaki kroimy w cienkie plasterki i wykładamy jedną warstwę do wysmarowanego naczynia żaroodpornego(ja mam takie duże w kształcie koła), następnie kroimy kiełbaskę/szynkę w kosteczkę i dajemy na ziemniaki tak dajemy trzy warswy kończąc ziemniakami. Następnie robimy zalewę z ok 0,7 l mleka i 2 jajek (można dać czosnek jak ktoś lubi) zalewamy, posypujemy startym serem i sypiemy oregano lub bazylią. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200stopni na ok 50-60 min. No i to wszystko:-p:-)
 
Do góry