reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

przepisy dla karmiącej mamy

reklama
No to ja coś też napiszę:dry:w gotowaniu jestem kiepska, ale to takie proste , tanie i może też znane , ale jak czytam jakie wy przepisy podajecie to mi wstyd że ja niczego nie pisze:zawstydzona/y:;-):-p:-D
otóż zwie się to zapiekanka z ziemnaków:-p:-)
obrane ziemniaki kroimy w cienkie plasterki i wykładamy jedną warstwę do wysmarowanego naczynia żaroodpornego(ja mam takie duże w kształcie koła), następnie kroimy kiełbaskę/szynkę w kosteczkę i dajemy na ziemniaki tak dajemy trzy warswy kończąc ziemniakami. Następnie robimy zalewę z ok 0,7 l mleka i 2 jajek (można dać czosnek jak ktoś lubi) zalewamy, posypujemy startym serem i sypiemy oregano lub bazylią. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200stopni na ok 50-60 min. No i to wszystko:-p:-)
Kicrym- moja mama robi/la cos podobnego i wychodzilo bardzo smaczne. Jak w liceum przychodzilam wyglodzona za szkoly to jadlam to jak szalona...:-)
 
Kicrym ja kiedyś robiłam taką zapiekankę i na śmierć o niej zapomniałam!!:szok: dzieki kochana, za przypomnienie!! To jest pyszne i szybkie ( ja nie raz zamiast szynki podsmażałam boczuś). Moze jutro na obiadek zrobię:confused: ale miałam w planie sos Haszi albo kurczaka ale gyros Surv:tak: no teraz mam zagwostkę??:dry:
 
Beaa ja wiem wszędzie można te foremki dostać,ale ja juz nic nie chce kupować przed powrotem do Pl (średnio mi wychodzi:zawstydzona/y::baffled:) ,bo i tak mam za dużo gratów.A maślanke dostaniesz prawie wszędzie,Buttermilk się zwie.Ja kupuję w Morrisonie.
Pabla cieszę się ,że chlebuś wyszedł:tak:Duży nie?A my mieliśmy dwa razy taki:szok:tydzień męczyliśmy,ale i tak musiałam troche wyrzucić,bo się zepsuł.A najbardziej smakował mi taki ciepły z masełkiem:-p
Kicrym moja mama też takie cóś robi,ale włśnie jeszcze z boczkiem .Pycha:-p

Dobra zmykam stąd ,bo mi już ślinka do podłogo kapie,a przecież dieta:sorry2:
 
Dziewczyny chcailabym dzis zrobic lasagne ze szpinakiem. jest wiele przepisow w internecie ale moze macie jakis sprawdzony. dodam ze mam tez ser bialy do tego:sorry2:
 
Pearl ja robię bez szpinaku ale przypuszczam że ze szpinakiem to tylko kolejny składnik;-)
ja obgotowuję lekko makaron (do lasani;-))i wykładam spód naczynia
i przekłądam farszem : 0,5 kg mięsa milonego wołowo-wieprzowego, 1 duża papryka czerwona, 2 pomidorki i gotowy sos do lasanii, który notorycznie dostaję w paczce z niemiec od cioci, bo go uwielbiam (jak kilka innych:-p)no i na góę serek żółty i musowo oregano:tak:
 
Przepis na falafel (kotleciki z ciecierzycy)
Namoczyć na kilka godzin ciecierzycy w wodzie (najlepiej na noc).
Pokroić 1 i 1/2 cebule, 6 gałązek natki pietruszki (ja daje cały pęczek), 2 ząbki czosnku. Dodać 1/2 łyżeczki mielonego kminku, 1/4 pieprzu najlepiej cayenne ale może też być zwykły, 1/8 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki kolendry (kolendra jest we wszystkich przepisach, ja nie daje bo jej nie lubimy).
Wszystkie składniki miksujemy w malakserze, lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa (2 razy). Najlepiej podzielić wszystko na 2 części bo może się nie zmieścić.
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy.
Można smażyć na patelni na tłuszczu (z dwuch stron, aż się zarumienią), ja wole w piekarniku na blaszce na odrobinie oliwy z oliwek.
Można panierować, obtaczać w sezamie itp.

Ja do tego często griluje warzywka, robię lub kupuje bułeczki pita i robię sosik tatziki (jogurt naturalny odsączone przetarte ogórki, 2 ząbki czosnku, szczypiorek, sól, pieprz).
Potrawa wymaga trochę zachodu ale jest pyszna i zdrowa.
Dużo żelaza, wit c, błonnika itp.
 
Hashi, i nie rozpływają Ci się w smażeniu? bo ja na naście podejść do falafela udane miałam raptem jedno:baffled:
W tych samych klimatach, coś co uwielbiam i chyba zaraz zrobię, bo mi ślinka cieknie na samą myśl:

Hummus
składniki

  • 2 ,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki tahini pasty z nasion sezamu
  • sól, pieprz, słodka papryka
Sposób przygotowania

  1. Ciecierzycę po namoczeniu na noc gotujemy do miękkości.
  2. Odsączoną ciecierzycę zmiksować z czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, papryką. Doprawić do smaku, odstawić.
Z tym, że ja biorę ciecierzycę z puszki, bo ugotowanie surowej łączy się u mnei zwykle z jej potężnym przypaleniem:-p
Zajadałam się tym w Izraelu i choć mi samej nigdy tak dobre nie wyszło, to smak jest dość zbliżony. Do tego obowiązkowo pita, aczkolwiek i zwykły chleb daje radę.
 
Raczej się trzymają choć zawsze coś tam na patelni zostanie ale można dodać łyżeczkę mąki. Można też użyć białą cebulkę- jest bardziej wodnista albo dodać ciut wody albo oliwy :)
Najlepiej jednak piec właśnie w piekarniku na blaszce nasmarowanej oliwą. Dłużej ale przynajmniej beż smażenia i są bardziej "suche".

Humus mniam mniam, pewnie sobie zrobię :)
 
reklama
haszi, surv ale pysznosci zapodajecie, ja tez chyba zakupie ciecierzyce i bede pichcic.
w sobote w koncu zrobilam lasagne ze szpinakiem i serem bialym wyszlo pyszne:-)do tego zupka zabiowa;-) i uwiodlam naszego goscia na amen;-)
 
Do góry