reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy dla najmlodszych

PaulaC

Czerwcowa mama 2005
Dołączył(a)
3 Listopad 2004
Postów
2 154
Miasto
Kraków
A ja Wam wkleję przepisy na obiadki, które sama synkowi gotuję i je aż miło.

DANIA OD 5 M-CA(BUTLA) LUB OD 7 M-CA(PIERŚ)

Zupki robi się bardzo podobnie. Generalnie ugotować wszystko, zmiksować
razem, do ciepłego dodać tłuszcz(masło, oliwę lub olej sojowy), dodać
kleik(ryżowy lub kukurydziany) i wymieszać, przełożyć do słoiczków.

1.MARCHEWKA
- marchew (kilka małych lub 2-3 średnie)
- kleik ryżowy
-1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
-woda
Ugotować obraną marchew w niewielkiej ilości wody, zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Dodać kleik(tyle by uzyskać pożądaną konsystencję), wymieszać, podgrzać i dodać masło lub oliwę.
2.BROKUŁY
-kilka różyczek brokuła
-woda
- kleik ryżowy
Ugotować brokuły do miękkości, zmiksować(można dodać wodę z gotowania) i dodać kleik ryżowy.
3 ZUPKA JARZYNOWA 1 (podstawa)
-ziemniak
-marchewka
- pietruszka(kawałeczek)
- por
-seler(ostrożnie- może uczulać)
-masło lub oliwa z oliwek
-kleik ryżowy lub kukurydziany
Ugotować wyszorowany ziemniak w łupince, a osobno ugotować marchew,  por wraz z selerem i pietruszką. Zmiksować jarzyny wraz z wodą z gotowania i obranym ziemniakiem, w razie potrzeby zagęścić kleikiem(niekoniecznie) dodać oliwę lub masło i podgrzać mieszając by składniki dobrze się połączyły.
4.ZUPA ZIEMNIACZANKA
- 2 ziemniaki
-2 szklanki wywaru z warzyw(por, marchew, pietruszka, seler)
Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i ugotować w wywarze z jarzyn. Zmiksować.
5.ZUPA BROKUŁOWA
-1 marchewka
-100gram brokuła
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka kaszki ryżowej
Ugotować marchew marchew i brokuła(osobno z dodatkiem oliwy) zmiksować, dodać kaszkę, wymieszać.
6.MUS JABŁKOWY
- 1 duże słodko-kwaśne jabłko
- sok jabłkowy klarowny
- kleik ryżowy
Jabłko obrać, pokroić w kawałeczki, ugotować w niewielkiej ilości wody by zmiękły, zmiksować, dodać kleik ryżowy i sok klarowny do smaku.
7.ZUPKA JARZYNOWA Z BURACZKIEM
-1/2 buraka
-marchewka
-1/2 ziemniaka
-1/4 pietruszki
- 1łyżeczka masła(lub oliwa z oliwek)
- 2 łyżeczki kleiku ryżowego
Ugotować warzywa, zmiksować z dodatkiem wywaru z gotowania (ale nie z ziemniaka), podgrzać i dodać tłuszcz. Jeśli trzeba dodać kleik dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.
8.ZUPA JARZYNOWA Z KALAFIOREM I BROKUŁEM
- marchew
- kalafior
- brokuł
- oliwa z oliwek
- kleik ryżowy
Gotujemy  marchew, brokuła i kalafior. Miksujemy wraz z wodą z gotowania, dodajemy oliwę i w razie potrzeby zagęszczamy kleikiem ryżowym.

9)ZUPKA Z CUKINII
Ugotowałam na masełku 5 marchewek,1 ziemniaczka i pod koniec gotowania
dodalam kilka plasterkow cukinii.Na koniec kasze jaglana i na malym ogniu
gotowałam Az napecznieje.W innym garneczku gotowałam piers z indyka
(kawałeczek) razem z natka selera i pietruszki oraz porem.Nastepnie zmieliłam
warzywka i włożyłam do sloiczko czesc zupki a do pozostałej czesci dodalam
miesko i zmiksowałam i tym sposobem mialam 2 rodzaje zupek za jedzym
razem,miesna i bezmiesna

Cukinia jest polecana od 5 miesiaca,bardzo zdrowa i smaczna,nadaje słodkawego
smaku.

DANIA OD 6 M-CA(BUTLA) LUB OD 8 M-CA(PIERŚ)
Wprowadzamy dodatek mięsa bez wywaru(indyk, królik, kurczak, jagnięcina, ewentualnie cielęcina)

1.ZUPKA Z MIĘSEM BEZ WYWARU
-100 gram kurczaka lub indyka
-1 marchewka
- 1 gałązka selera naciowego
- 2 gałązki natki pietruszki
-2 szklanki wody
Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa(poza natką). Zmiksować razem z natką pietruszki i wodą z gotowania warzyw.
2.ZUPKA Z KURCZAKIEM
-marchew
- ziemniak
-mięso z piersi kurczaka
- seler
-pietruszka
- oliwa
Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa. Zmiksować z dodatkiem wody z gotowania warzyw. Podgrzać i dodać odrobinę oliwy. Wymieszać.
3.ZUPKA Z KRÓLIKIEM
- marchew
- ziemniak
- por
- mięso z królika(ok. 100 gram)
- kleik ryżowy
- olej sojowy
- pietruszka
Ugotować osobno mięso i warzywa. Zmiksować wraz z wywarem z jarzyn, podgrzać i dodać olej, wymieszać z kleikiem aż do otrzymania pożądanej konsystencji.
4.INDYK W JARZYNACH
-marchew
-ziemniak
-mięso z piersi indyka(100 gram)
- groszek zielony
-olej sojowy
- por
- kleik ryżowy lub kukurydziany
Ugotować osobno warzywa, a osobno mięso. Zmiksować z dodatkiem wywaru jarzynowego, podgrzać, dodać olej, wymieszać, dodać kleik i ponownie wymieszać.
5.KURCZAK Z JABŁKAMI
- marchew (350 gram)
-mięso z kurczaka(100gram)
- świeża kukurydza ugotowana do miękkości lub mrożona i ugotowana (200gram)
- masło 1 łyżeczka
-kleik ryżowy zależnie od konsystencji(ok.2,5 łyżki)
-sok jabłkowy przecierowy lub zrobiony własnoręcznie z kwaskowych jabłek(do smaku- próbować!)
Ugotować osobno marchew, osobno kurczaka. Zmiksować razem z kukurydzą. Podgrzać i dodać masło. Wymieszać tak by się rozpuściło. Dodać sok jabłkowy do smaku.
Dodać kleik według potrzeby. Jeśli za gęste można dodać nieco wody.
6.JAGNIĘCINA Z  KASZĄ
-marchew(300 gram)
-ziemniak (1 niewielki)
- mięso jagnięce(ok.150gram)
- por (kawałeczek białej części)
- groszek zielony świeży lub mrożony (2 łyżki)
- pietruszka(1/4 z ilości marchwi)
- kasza jaglana( 2 łyżki)
- olej sojowy (1 łyżeczka)
- kleik kukurydziany( 2łyżeczki)
- sok jabłkowy do smaku
Ugotować osobno marchew, osobno ziemniak w łupinie(wyszorowany), osobno por z pietruszką i zielonym groszkiem(groszek dodać pod koniec gotowania gdy pietruszka będzie już miękka), a osobno mięso. Ugotować kaszę jaglaną Zmiksować warzywa z mięsem i kaszą. Podgrzać, dodać olej i doprawić sokiem jabłkowym do smaku.
Jeśli za gęste dodać wody.
7.INDYK KALAREPKĄ
- marchew 250 gram
- mięso z piersi indyka 100gram
-kalarepka 200 gram
- olej sojowy lub oliwa z oliwek
- kleik ryżowy
Ugotować osobno marchew, kalarepkę, osobno mięso. Zmiksować razem, podgrzać i dodać tłuszcz. Zagęścić kleikiem ryżowym lub kukurydzianym.

Na razie tyle. Jak synek będzie starszy to pewnie wymyślę nowe dania.

Miłego gotowania!
 
reklama
To teraz jeszcze coś bardziej na temat czyli ciąg dalszy przepisów na obiadki i deserki.
Tym razem od 7 i dla 8 m-ca

DANIA OD 7 M-CA ŻYCIA

DO DIETY DZIECKA MOŻNA WPROWADZIĆ WYWAR Z MIĘSA, ½ ŻÓŁTKA CO DRUGI DZIEŃ MOŻNA ZAMIENNIE Z MIĘSEM LUB DODAĆ DO ZUPKI, A TAKŻE GRUSZKI I MORELE
Pod koniec 7 m-ca nie miksujemy już wszystkiego na jednolitą papkę, ale rozgniatamy widelcem, lub drobniutko siekamy tak by pobudzić naukę żucia i gryzienia(nawet jeśli dziecko nie ma jeszcze zębów). W przypadku gdy maluch ma problemy i krztusi się, ponawiamy próbę za kilka dni.

1.ROSOŁEK Z KURCZAKA Z RYŻEM
- marchew 1 duża
- kawałeczek kurczaka ok.100 gr
- ugotowany ryż 1 łyżka
- olej sojowy1 łyżeczka
-por, seler, pietruszka po niewielkim kawałeczku
- natka pietruszki do smaku
Ugotować jarzynki wraz z mięsem(poza natką pietruszki), zmiksować całość wraz z wodą z gotowania i ryżem(pod koniec 7 m-ca nie miksujemy ryżu by uczyć dziecko gryzienia), dodajemy olej i drobniutko posiekaną natkę pietruszki.

2.ROSOŁEK Z INDYKA Z KASZKĄ KUKURYDZIANĄ
- marchew 1 duża
- kawałeczek indyka ok. 100 gr
- kaszka kukurydziana 1 łyżka
- róża brokuła
- cebula ¼ małej
- pietruszka kawałeczek
- olej sojowy
- natka pietruszki do smaku
Ugotować mięso( w połowie gotowania dodać jarzyny, czyli marchew, pietruszkę, cebulkę, a na końcu brokuła). Jeśli kaszka kukurydziana nie jest ekspresowa to wsypać 1 łyżkę do wody z gotowania(jarzyny i mięso odcedzić) i ugotować kaszkę do miękkości. Zmiksować mięso z warzywami dodając wodę, olej, a na końcu kaszkę, doprawić posiekaną natką pietruszki.

3. ROSOŁEK Z CIELĘCINĄ I RYŻEM
- marchew 1 duża
- kawałek cielęciny(od szynki) ok. 90 gram
- ugotowany ryż 1 łyżka
- brokuł róża
- cebula ¼
- seler kawałeczek
- pietruszka 1 cała niewielka
- olej 1 łyżeczka
- natka pietruszki do smaku
Ugotować jarzyny wraz z mięsem, najpierw mięso, gdy zmięknie dodawać kolejno marchew marchew z pietruszką, selerem, następnie cebulę, a na końcu brokuł. Zmiksować razem z wodą z gotowania. Dodać ryż, olej i posiekaną natkę pietruszki.

4. ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM(pomidory mogą uczulać)
- marchew 1 szt.
- kurczak ok. 100 gr
- ryż 1 łyżka ugotowanego
- por kawałeczek
- pietruszka ½
- olej 1 łyżeczka
- natka pietruszki do smaku
- koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
Ugotować rosołek z kurczaka, marchewki, pietruszki, pora. Do gorącego dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Zmiksować razem, dodać ryż, olej i posiekaną natkę pietruszki.

5. POTRAWKA Z INDYKIEM
- marchew 1 szt.
- ziemniak 1 niewielki
- filet z indyka ok. 100 gram
- brukselka 3- 4 sztuki
- kaszka kukurydziana 1 łyżka
- olej 1 łyżeczka
Ugotować rosołek z indyka, marchwi oraz brukselki, dodać ugotowanego w łupince i obranego ziemniaka. Zmiksować razem. Można też wyjąć mięsko i drobniutko posiekać. Ugotować kaszkę kukurydzianą lub dodać do gorącej zupki (jeśli ekspresowa), dodać olej i wymieszać.

6. POTRAWA Z INDYKIEM I POMIDORAMI
- pomidor sparzony, obrany, bez pestek
- filet z indyka ok. 100 gram
- marchew 1 duża
- por, seler po kawałeczku
- pietruszka ½
- olej sojowy
- kleik ryżowy
Ugotować indyka do miękkości, dodać marchew, por, seler, pietruszkę(pod koniec gotowania), a na końcu pomidora. Zmiksować razem, dodać olej i kleik ryżowy.

7. DESER JABŁKOWO-GRUSZKOWY
- 1 duże jabłko
- 1 gruszka
- sok gruszkowy do smaku
- kleik ryżowy lub kukurydziany
Owoce umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kawałki i poddusić ok. 5 minut z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Zmiksować wraz z kleikiem ryżowym i sokiem gruszkowym.
Z biegiem czasu wystarczy rozgnieść owoce widelcem by przyzwyczajać dziecko do żucia.

8. DESER JABŁKO-MORELA
- 1 duże jabłko
- 2 morele
- sok jabłkowy do smaku
- kleik kukurydziany
Morelę sparzyć i obrać ze skórki, jabłko obrać. Pokroić owoce na kawałki i poddusić z dodatkiem niewielkiej ilości wody przez ok. 5 minut. Zmiksować i dodać sok jabłkowy do smaku, jeśli trzeba zagęścić kleikiem.

9. DESER GRUSZKOWY
- 2 gruszki
- sok gruszkowy klarowny
- kleik ryżowy lub kukurydziany
Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, podgotować z niewielką ilością wody przez kilka minut. Zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać sok do smaku i kleik w razie potrzeby.

10. KISIEL OWOCOWY Z SOCZKU
- ½ butelki soczku
- 1łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 50-60 ml wody
- ewentualnie odrobina cukru
Zagotować wodę z ewentualnym dodatkiem cukru, w chłodnym soczku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującej się wody.

11. DESER BANANOWO- JABŁKOWY
- 1 banan
- 1 jabłko
Owoce obrać, pokroić na kawałki, chwilkę podgotować(max 5 minut) z dodatkiem wody. Zmiksować.

12. ZUPKA NA ROSOLE
- ¼ marchwi
- ½ małego ziemniaka
- 2 róże kalafiora
- ¼ pietruszki
- ¼ pora
- 1 łyżeczka oliwy lub oleju słonecznikowego
- 1łyżeczka płatków ryżowych
- mięso drobiowe(kurczak, indyk) ok. 100 gram
Gotujemy mięso z jarzynami, dodajemy płatki ryżowe lub kaszkę kukurydzianą i gotujemy ok. 20 minut do miękkości. Mięso siekamy, jarzyny rozgniatamy widelcem. Do gorącego dodajemy olej.

Miłego gotowania! :)
 
Ponieważ mój synuś niedługo kończy 9 miesięcy i zaczyna tym samym 10 miesiąc życia, zamierzam powoli wprowadzać do jego diety gluten.
Z tej okazji stworzyłam kilka nowych przepisów na obiadki.

Dla zainteresowanych wklejam:

1.DANIE INDYK Z KASZĄ
- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- kawałek pora
- spora różyczka brokuła
- 2 średnie ziemniaki
- kilka strączków fasolki szparagowej
- 1 pietruszka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju sojowego
- kasza jęczmienna ugotowana osobno(zawiera gluten)
Ugotować zupkę z podanych składników, a osobno kaszę. Zmiksować warzywa poza marchewką i indykiem, które rozgnieść widelcem, a mięsko rozdrobnić na włókienka(jeżeli maluch chce jeść niejednolitą konsystencję), dodać ugotowaną kaszę w ilości wedle uznania i wymieszać.

2.KURCZAK Z RYŻEM I WARZYWAMI
- 2 marchewki
- 100 gram kurczaka
- 2 ziemniaki(średnie)
- natka pietruszki
- kilka strączków fasolki szparagowej
- mała cebulka
- koncentrat pomidorowy(1 łyżeczka)
- 1-2 pieczarki(można nie dodawać)
- ugotowany ryż
Ugotować warzywa, mięsko (i pieczarki) z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Zmiksować lub rozgnieść widelcem. Polać gotowym sosem ugotowany wcześniej ryż.
3.KURCZAK W POTRAWCE
- 3 marchewki średnie
- kawałek pora
- 100 gram kurczaka
- 2 łyżki zielonego groszku
- 1 kalarepka(obrana)
- 1 pietruszka
- natka pietruszki do smaku
- 1 łyżka oleju
- ugotowany ryż
- do zagęszczenia można użyć kaszki pszennej(np. 8 zbóż Nestle)
Ugotować jarzyny, zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać z ryżem.
4.KRUPNIK NA CIELĘCINIE
- 2 marchewki
- 1 spory ziemniak
- 100 gram cielęciny
- kawałek pora i selera
- 1 pietruszka
- olej sojowy
- mała cebulka
- koperek (może być suszony)
- natka pietruszki posiekana
- kasza jęczmienna(ilość wedle uznania)
- kaszka pszenna (ewentualnie do zagęszczenia)
Ugotować zupę na mięsie i warzywach, zmiksować lub rozgnieść. Można zasypać kaszą podczas gotowania, albo ugotować kaszę osobno i dodać do gotowej zupki.
Do smaku posypać koperkiem koperkiem natką pietruszki.
5.ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM
- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- 1 pietruszka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- niewielka cebulka
- niewielka róża brokuła
- 1 łyżka oleju
- natka pietruszki do smaku
- makaron w kształcie malutkich gwiazdek lub zacierka(do kupienia w każdym markecie)

Ugotować warzywa na mięsie, zmiksować lub rozgnieść, posypać natką pietruszki, dodać ugotowany drobny makaron w ilości wedle uznania.
6.INDYK Z MAKARONEM
- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- 2 niewielkie ziemniaki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- kawałek selera
- niewielka cebula
- masło (1 łyżeczka)
- makaron gwiazdki lub zacierka
Ugotować warzywa, zmiksować, dodać makaron(ugotowany).
7.WARZYWA ZE SCHABEM
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 100 gram schabu
- 2 łyżki zielonego groszku
- 2 ziemniaki
- 1 łyżka oleju
- makaron gwiazdki lub zacierka
Ugotować zupkę i zmiksować lub rozgnieść widelcem. Dodać makaron i gotowe.
8.ZUPA JARZYNOWA Z MAKARONEM
- 2 marchewki
- 1 ziemniak
- 100 gram kurczaka
- 2 łyżki zielonego groszku
- makaron w kształcie gwiazdek lub zacierka
- olej
Postępowanie jak wyżej ;-)
9.JARZYNY Z SZYNKĄ I MAKARONEM
- 2 marchewki
- koncentrat pomidorowy(1łyżeczka)
- 2 łyżki kukurydzy
- 1 mała cebula
- 80 gram niepeklowanej(!) szynki drobiowej lub wieprzowej
- makaron gwiazdki lub zacierka
- olej
Ugotować zupkę, zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać ugotowany makaron i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Wielkość listków szynki wedle uznania dziecka. Jeśli szynka zawiera skórkę należy ją usunąć.

Miłego gotowania :)
 
witam
może same spróbujemy taką książeczke stworzyć ??? jak każda napisze ze 3-4 podwieczorki to nam sie łądnie uzbiera :)
moja 11-miesięczna Majulka zjada różnie

bananek+jabłko +kaszka ryżowa dowolny smak

danonek

maliny z kaszką
brzoskwinie z kaszką i dowolne owoce

czasami jak jest bardziej głodna to daję cos treściwszego np. avokado_ugotowany ziemniaczek i odrobinka masełka

ziemniaczek gotowany+gotowana pietruszka+kukurydza z puszki (wcześniej to gotuje i wekuję i siup do lodówki)
 
A ja wrzucę przepis na ciasteczka z kawałkami czekolady. Świetne na podwieczorek (nie tylko) z mlekiem albo kakao.

Składniki:
¾ szklanki (170g) masła o temperaturze pokojowej
1 szklanka (200g) brązowego cukru
¼ szklanki (55g) cukru kryształu
1 jajko
2 łyżeczki (10ml) ekstraktu waniliowego
2 szklanki (280g) mąki
2 łyżeczki (10ml) skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka (5ml) sody oczyszczonej
½ łyżeczki (2,5ml) soli
225 g czekolady deserowej

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Pokroić czekoladę na małe kawałki. Utrzeć cukier z masłem na gładką masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, dobrze wymieszać. Wmieszać mąkę, skrobię kukurydzianą, sodę oczyszczoną i sól. Dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać. Na blachę wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną masłem nałożyć łyżką porcje ciasta w pewnych odstępach od siebie. Piec 10 - 12 minut na złocisto-brązowy kolor.

Uwagi:
Aby ciasteczka były kruche, a nie ciągnące, należy pominąć w przepisie skrobię kukurydzianą i zamiast sody oczyszczonej użyć proszku do pieczenia. Do ciasteczek, oprócz czekolady, można też dodać orzechy pekanowe lub włoskie, a także suszone wiśnie. Aby ciasteczka miały kształt bryłek, należy przed pieczeniem chłodzić masę przez dwie godziny w lodówce.


Smacznego :-)

Pozdrawiam
Asia i Natalka (13.02.04)
 
Aga bardzo dziękuje Ci za ułatwienie!już nie muszę siedzieć i szukac takich stron tylko cyk klikam na link i mam fajowe przepisy!wielkie dzięki razem z moja 10 miesięczną Nel bedziemy korzystały z tych stron!
jeszcze raz dzia i pozdrawiamy
 
Witam...
zakladam ten watek bo nie bardzo wiem co jedza niemowlaczki i licze na wasza pomoc na...licze na to ze znajdzie sie tu wiele pyszynych domowych potraw..dodaje przepis jako pierwsza...i czekam na kolejne...

Pierwsza zupka jarzynowa (od 5 miesiąca):
1/2 małej marchewki
jeden mały ziemniak
1/4 korzenia pietruszki
łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego
2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
150-200ml wody
Warzywa myjemy obieramy i płuczemy.
Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości (20 - 30 minut). Uzupełniamy wodą podczas gotowania. Ugotowane warzywa przecieramy bądź miksujemy, a następnie łączymy z wywarem oraz kleikiem ryżowym. Gotujemy całość mieszając dodajemy oliwę. Po schłodzeniu podajemy dziecku
 
Bardzo fajny pomysł. a moze ktos ma przepisy z programu "mamo to ja" szukałam w sieci ale nic nie znalałam. Pomyslałam nawet zebede notowac. Jutro cos zamieszcze. Pozdrawiam
 
Bardzo dobrze,że założyłaś na niemowlakach ten wątek. Co prawda jeszcze nie podaję maluchowi nic oprócz cyca ale od grudnia zaczynamy wprowadzać inne jedzonko więc przepisy też mnie interesują. Polecam ten adres:

Dziecko

i zakładkę NASZE PRZEPISY.
 
reklama
tEKST SKOPIOWANY ze strony V e g g i e . p l - Wegetaria�ski �wiat dziecka

Przydatne uwagi:
  • Na początku trudno jest ustalić proporcje wody i warzyw, toteż, aby zupka nie wyszła zbyt rzadka, można przed miksowaniem odlać trochę wywaru do kubka i dodać do zmiksowanej już zupki, jeśli okaże się za gęsta. Pierwsze zupki powinny mieć konsystencję zbliżoną do mleka, może troszkę gęstsze. Kolejne zupki mogą być gęste jak krem.
  • Do pierwszej zupki w życiu dziecka można dodać trochę ściągniętego z piersi pokarmu, wówczas będzie ona smakiem przypominać mleko mamy.
  • Nie warto na początku liczyć na zjedzenie przez malucha całej potężnej porcji zupki. W pierwszych dniach najlepiej podawać zupkę kilkakrotnie w małych ilościach (może to być nawet zaledwie kilka łyżeczek), a następnie dać popić mleka.
  • Karmimy łyżeczką, na siedząco, śliniak na pewno się przyda (im większy, tym lepszy
    buzka.gif
    ).
  • Zupkę powinno się przechowywać w lodówce nie dłużej niż przez dwa dni. Najlepsza metoda podgrzewania to wstawienie kubeczka z zupką do większego naczynia z gorącą wodą i mieszanie od czasu do czasu. Gdy zupka osiągnie pożądaną temperaturę, wyciągamy kubeczek z wody.
Kiedy wprowadzamy kolejne warzywa:

5 miesiąc marchew
6 miesiąc ziemniaki, korzeń pietruszki, liście koperku, dynia, ryż
7 miesiąc bakłażan, brokuły, brukselka, buraki, cukinia, fasolka, groszek, kabaczek,
kalafior, kalarepka, pomidory, por, szparagi, szpinak, soczewica
10 miesiąc papryka, sałata, szczypiorek, kasze
13 miesiąc czosnek, kapusta, kukurydza, ogórki

Kolejne zupki komponujemy zgodnie z wiekiem dziecka i dopasowaniem smakowym warzyw. Na przykład:
Zupa buraczkowa
marchewka, pietruszka, seler, ziemniak, burak, por, soczewica, koperek
Zupa jarzynowa
marchewka, pietruszka, ziemniak, seler, brokuł, kalafior, groszek, fasolka szparagowa, kalarepka, por, koperek, natka pietruszki
Zupa pomidorowa
marchewka, pietruszka, ziemniak, seler, por, pomidor, ryż, natka pietruszki
Zupa dyniowa
marchewka, pietruszka, dynia, ziemniak, koperek
Zupa kalafiorowa
kalafior, marchew, pietruszka, seler, ziemniak, koperek
Zupa/leczo
cukinia, kabaczek, marchew, pietruszka, kalafior, papryka, fasolka, pomidor, por, koperek, natka pietruszki
Krupnik
kasza jęczmienna, marchew, seler, pietruszka, ziemniak, por, natka pietruszki
Więcej przydatnych porad:
  • Jeśli używamy mrożonego zielonego groszku, dobrze jest przed dodaniem go do zupy zalać na chwilkę ciepłą wodą, a następnie nacinać lekko nożykiem i wyciskać z twardszej łupinki, ponieważ łupinki tej nie da się całkowicie zmiksować (zostają dość spore kawałki).
  • Podobną łupinkę ma zielona soczewica, więc początkowo lepiej używać czerwonej.
  • Nawet młodą cukinię, dynię i kabaczka na początku lepiej obierać, ponieważ skórka jest nieco trudniejsza do strawienia. Bakłażana obieramy zawsze.
  • Kalafiora i brokuła można zetrzeć na tarce lub podzielić na małe różyczki.
  • Ryż, kasze i suszone warzywa strączkowe należy przed gotowaniem kilkakrotnie opłukać w letniej wodzie.
  • Pora należy kroić w poprzek włókien, w przeciwnym razie w zupce pozostaną kłaczki.
  • Od 7 miesiąca począwszy można okraszać zupkę łyżką oliwy lub masła.
  • Gdy chcemy przyzwyczaić dziecko do stałych pokarmów, lepiej nie robić tego poprzez podawanie niezmiksowanej zupki. Mieszana konsystencja (płyn + kawałki warzyw) jest dla malucha nie lada wyzwaniem i może sprawić, że bobas się zakrztusi. Lepiej jest podać obiadek stały.
 
Do góry