reklama

Przepisy na jedzonko dla naszych pociech:)

Temat na forum 'dzieci urodzone w sierpniu' 09' rozpoczęty przez aneczka2425, 28 Styczeń 2010.

  1. aneczka2425

    aneczka2425 Fanka BB :)

    Kleik marchewkowy
    Ugotować obraną marchew w niewielkiej ilości wody, zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Dodać kleik (tyle by uzyskać pożądaną konsystencję), wymieszać, podgrzać i dodać masło lub oliwę.

    Kleik z brokuł

    Ugotować brokuły do miękkości, zmiksować i dodać kleik ryżowy i trochę wody.

    Zupka jarzynowa
    Ugotować wyszorowany ziemniak w łupince, a osobno ugotować marchew(1/2), por wraz z selerem i pietruszką(1/4). Zmiksować jarzyny wraz z wodą z gotowania (ok 150ml)i obranym ziemniakiem, w razie potrzeby zagęścić kleikiem (2 łyżeczki)dodać oliwę (łyżeczka)lub masło i podgrzać mieszając by składniki dobrze się połączyły.

    Zupka jarzynowa z ryżem
    Warzywa (ziemniak, marchew)obrać pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować z koperkiem. Dodać ryż(1 łyżeczka) i masło i ewentualnie żółtko. Wszystko gotować ok. 30min. Całość przetrzeć lub zmiksować.


    Zupka jarzynowa z mlekiem modyfikowanym
    Jarzyny (1/2 marchwi,1 ziemniak) pokroić w kostkę i wrzucić do wrzącej wody. Gotować ok. 20 minut. Następnie przetrzeć przez sitko lub zmiksować. Dodać łyżeczkę kleiku i ponownie zagotować. Przygotować 60 ml mleka zmodyfikowanego wg przepisu. Wszystko razem wymieszać.
     
    Ostatnia edycja: 29 Styczeń 2010
  2. mitemil

    mitemil spełniona żona i mama

    DESERY

    deser morelowo-jabłkowy
    1 średnie jabłko (80g) 1 morela 1 łyżeczka płaska mąki ziemniaczanej (5g) woda 50 g
    Jabłko myjemy obieramy i kroimy w ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Morelę obieramy i usuwamy pestkę. Po zagotowaniu wody wrzuć owoce i gotuj do miękkości. Ugotowane owoce miksujemy dodając mąki ziemniaczanej (upszedni rozprowadzonej w wodzie zimnej1 łyżka). Po rozmieszaniu ponownie gotujemy.

    deser z soku typu Bobo Fruit
    1/2butelki Bobo Fruta z jabłek i marchwi (100g) łyżeczka cukru (5g) pełna łyżeczka mączki ziemniaczane (7 g) woda 50-60 ml
    Wodę wymieszać starannie z cukrem i mączką ziemniaczaną dodać
    odmierzoną ilość soku mieszać następnie gotujemy powoli doprowadzając do wrzenia. Kisiel możemy podawać polany mlekiem przygotowanym zgodnie z zaleceniami producenta.

    kisiel z wiśni
    1/2 szklanki wiśni (80g) 2 płaskie łyżeczki mączki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru ( 5g) 50 ml wody 50 ml mleka następnego
    Wiśnie myjemy, płuczemy, drelujemy, a następnie wkładamy do
    wrzątku, dodajmy cukier i przecieramy przez sitko. Po przygotowaniu mączki ziemniaczanej w 2ml zimnej wody wlewamy na wrzący przecier owocowy. Pamiętamy o ciągłym mieszaniu. Doprowadzamy do wrzenia.

    JARZYNKI

    papka z kalafiora lub buraków
    6 łyżek kalafiora lub 23 gałązki bokułów 1 łyżki mleka modyfikowanego następnego ( Bebiko 2, Nan 2, Gerber 2) łyżeczka świeżego masła
    Świeże warzywa kalafior lub brokuły umyć oczyścić lub opłukać. Wodę zagotować. Kalafior lub brokuły włożyć do wrzątku i ugotować do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzić rozetrzeć lub rozgnieść dodać mleko i masło pogrzać mieszając. Papkę podawać z ugotowanym i drobno posiekanym chudym mięsem ( 2 łyżeczki ).

    zupa jarzynowa z buraczkiem
    1/2 marchwi (30g) 1/2 ziemniaka (20g) 1/4 pietruszki(20g) 1/4 buraka(20g) łyżeczka świeżego masła (5g) 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego(5g) 120 ml wody uzupełnianej podczas gotowania
    Warzywa myjemy obieramy płuczemy oraz kroimy następnie wkładamy
    do wrzącej wody do ugotowania na okres 20 minut. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko dodajemy kleik mieszamy i doprowadzamy do gotowania. Następnie dodajemy masło oraz studzimy.

    kalafiorowa z mięsem na rosole
    90g obranych warzyw 1/4 marchewki (25 g) 1/2 małego ziemniaka (18g) 1/4 pietruszki (9g) 1/4 małego pora (9g) 2 gałązki kalafiora (18 g) łyżeczka oliwy z oliwek (5 g) ewentualnie oleju słonecznikowego łyżeczka płatków ryżowych (5 g) 120 ml wody którą uzupełniamy w trakcie gotowania mały kawałek surowego chudego mięsa z drobiu lub cielęciny (20 g)
    Warzywa starannie umyć obrać i opłukać mięso opłukać warzywa i mięso pokroić włożyć do wrzącej wody oraz gotować przez około 15 min. Dodawać płatki ryżowe lub kaszę kukurydzianą. Gotować na małym ogniu do miękkości jeszcze około 20 minut. Ugotowane warzywa mięso i ryż zmiksować. Można też wyjąć mięso i drobno posiekać a warzywa i
    ryż przetrzeć przez gęste sitko. Przetartą lub zmiksowaną zupę zagotować. Dodać oliwę lub olej.

    papka warzywna z kurczęciem
    1/2 marchewki 1/2 ziemniaka 2 różyczki brokuł 1 łyzeczka oleju sojowego 20 g surowego mięsa 100 ml wody
    Warzywa myjemy, ziemniaki i marchew obieramy i płuczemy. Kroimy je na drobno i wrzucamy do zagotowanej wody. Gotujemy do miękkości (20min). Na koniec gotowania wrzucamy brokuły. Ostatecznie miksujemy i dodajemy olej ponownie doprowadzamy do zagotowania.

    zupa jarzynowa z mięsem bez rosołu
    1/2 pietruszki (25g) 1/2 marchwi (15g) ziemniak (50g) łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego (5g) 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego (5g) 100 ml. wody surowe chude mięso z piersi kurczaka lub indyka (20g)
    Warzywa należy umyć obrać i opłukać oraz włożyć do wrzącej wody i ugotować na wolnym ogniu do miękkości. miksujemy warzywa a następnie mieszamy z kleikiem. Mięso gotujemy osobno przez okres około 20 minut. Po ugotowaniu rozdrabniamy drobno siekając nożem. Do zupy dodać posiekane mięso a po zagotowaniu dodajemy oliwkę.


    Z JAJKIEM

    kisiel mleczny z żółtkiem

    20g mleko następne (Bebilon 2, Nan 2, Gerber 2) 100ml wody łyżeczka mączki ziemniaczanej (5g) 1/2 żółtka (10g)
    Wodę należy zagotować po schłodzeniu wody rozprowadzić mleko. Następne w pozostałej ilości wody rozprowadzić mączkę ziemniaczaną i żółtko mieszając starannie doprowadzić do gotowania się. Łączymy z rozprowadzonym mlekiem. Podajemy z sokiem owocowym.

    kleik ryżowy z żółtkiem i jabłkiem
    56 łyżeczek kleiku ryżowego lub kaszki (1518g) obrane jabłko (50g) łyżeczka oliwy z oliwek pół żółtka (10g) 100 ml wody
    Jabłko myjemy, obieramy i trzemy na tarce. Wkładamy do
    wrzącej wody i gotujemy. Następnie chłodzimy i dodajemy kleik ryżowy oraz 1/2 żółtka mieszamy i gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy oliwkę lub świeże masło.

    lane kluski
    100g mleka płynnego modyfikowanego 5g mąka kukurydziana 1 żółtko (5g)
    Mleko przygotować zgodnie z podanym przez producenta przepisem. Żółtko połączyć z mąka i 2 łyżeczkami wody na jednolita masę i wlewać cieniutkim strumieniem na wrzące mleko, zagotować. Kluseczki powinny być wielkości drobnej kaszy perłowej i bardzo miękkie

    papka warzywna z żółtkiem

    1/2 marchewki 2 różyczki kalafiora 1/2 małego ziemniaka 1 łyżeczka masła 100 ml wody
    Warzywa przygotowujemy myjemy, ziemniak i marchewkę obieramy i płuczemy. Wodę gotujemy i wrzucamy warzywa doprowadzając do miękkości ( ok 20 min). Dodajemy ugotowane żółtko i masło i miksujemy wszystko. Gotujemy i podajemy po schłodzeniu.

    zupa jarzynowa z żółtkiem
    1/4 małej marchwi (30 g) 1/2 małego ziemniaka (20 g) 1/4 korzenia pietruszki (20 g) plaster małego selera (20 g) łyżeczka świeżego masła (5g) 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego (5g) 1/2 żółtka (10 g) 120 ml wody (uzupełniać w trakcie gotowania)
    Warzywa umyć obrać opłukać. Jajko sparzyć wrzątkiem oddzielić białko od żółtka i podzielić żółtko na dwie porcje. Warzywa pokroić włożyć do wrzącej wody (120 ml) i gotować na wolnym ogniu 20 min. Ugotowane warzywa przetrzeć lub zmiksować, dodać kleik ryżowy masło i żółtko wymieszać zagotować. Białko jaja i połowę żółtka użyć do innej
    potrawy nie przechowywać .

    zupa marchwiowo-ziemniaczana z żółtkiem
    1/2 marchwi (60g) 1 ziemniak (50g) 1 łyżeczka posiekanego pora ( 78g) 1 łyżeczka kleiku kukurydzianego (23 g) 1 łyżeczka masła (5g) 100 ml wody 1/2 żółtka (10g)
    Marchewkę i ziemniaka myjemy, obieramy i płuczemy. Por po umyciu kroimy drobno. Do zagotowanej wody wrzucamy pokrojone warzywa i gotujemy około 20 min. Jajko uprzednio ugotowane studzimy i obieramy ze skorupki oddzielając białko od żółtka. Żółtko dodaje się do zupy i zmiksujemy wszystko dokładnie. Następnie do potrawy dodajemy kleik i masło mieszamy i gotujemy.

    MLECZNE

    herbatnik z mlekiem modyfikowanym

    100 ml mleko modyfikowane następne (Bebilon2, Nan2) Sucharek lub herbatnik (5g)
    Do przygotowanego płynnego mleka modyfikowanego mleka w proszku rozcieńczonego dodać utarty sucharek (herbatnik). Po przygotowaniu powinno być 100 g mieszanki. Zamiast sucharka można utyć świeżo suszoną bułkę, która musi być pulchna, biała i dobrze wypieczona. Herbatniki przeznaczona dla niemowląt muszą pochodzić ze specjalnej
    produkcji albo z własnego wypieku.

    kaszka kukurydziana na mleku modyfikowanym
    mleko następne płynne 150g (np.Bebiko2,Nan2, Gerber 2) 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej (ok. 9 g) 1/5 szklanki wody (50 ml) 1porcja=180g
    Kaszkę pozostaw na godzinę aby nasiąkła w zimnej wodzie. Następnie gotuj przez 25-30 minut. Przygotuj porcję mleka zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu produktu. Do ugotowanej kaszki dodaj
    przygotowane mleko, wymieszaj.

    kisiel mleczny
    80ml mleko modyfikowane następne 4g mączka ziemniaczana 1 żółtko
    Mleko modyfikowane, przygotować zgodnie ze sposobem podawanym przez producenta. W części zimnego mleka rozmieszać mąkę ziemniaczana i żółtko, wlać na pozostała ilość wrzącego mleka i ciągle mieszając, zagotować. Kisiel możemy podać polany sokiem owocowym lub z owocami z cukrem podanymi obok kisielu.

    kisiel mleczny z żółtkiem

    20g mleko następne (Bebilon 2 Nan 2 Gerber 2) 100 ml
    wody łyżeczka mączki ziemniaczanej (5g) 1/2 żółtka (10g)
    Wodę należy zagotować i po schłodzeniu rozprowadzić mleko. Następne w pozostałej ilości wody rozprowadzić mączkę ziemniaczaną i żółtko mieszając starannie doprowadzić do gotowania się. Łączymy z rozprowadzonym mlekiem. Podajemy z sokiem owocowym.

    płatki kukurydziane na mleku
    100 ml mleko modyfikowane następne (Bebilon2, Nan2) 5g płatki kukurydziane 1 porcja=100g
    Mleko modyfikowane, ewentualnie mleko w proszku rozcieńczone przygotować zgodnie z zaleceniem producenta. Do mleka dodać płatki kukurydziane i zagotować.

    mięso z kurcząt z jabłkiem
    1 średnie jabłko (80g) 1 łyżeczka kleiku ryżowego (3g) 25 g surowego mięsa z kurczaka (pierś) 1 łyżeczka świeżego masła (5g)
    Jabłko płuczeny, obieramy, po usunięciu gniazda nasiennego kroimy na ćwiartki. Do zagotowanej wody wkładamy jabłko doprowadzając do rozgotowania. Przecieramy jabłko przez sitko. Mięso gotujemy w osobnym naczyniu, a następnie drobno siekamy i mieszmy z musem jabłkowym. Wszystko mieszmy z kleikiem ryżowym. Dodajemy masło i doprowdzamy do zagotowania.

     
  3. reklama
  4. mitemil

    mitemil spełniona żona i mama

    PRZECIERY OWOCOWE

    przecier z jabłek
    100g jabłek 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki wody (10ml) 1 porcja=100g.
    Do przygotowania przecieru używajmy jabłek słodkich i soczystych.
    Myjemy i obieramy oraz ścieramy na tarce. Mieszamy z przegotowaną wodą oraz cukrem.

    przecier z malin
    1/2 szklanki malin 2 łyżeczki kleiku ryżowego.
    Miękkie dojrzałe owoce płuczemy wrzątkiem. Przecieramy maliny i dodajemy kleik ryżowy delikatnie mieszając.

    przecier z truskawek
    5-7 dojrzałych truskawek 1 łyżeczka kleiku ryżowego 2-3 łyżeczki przegotowanej wody.
    Dojrzałe owoce przebierz, opłucz sparz wrzątkiem.
    Rozetrzyj na miazgę i przetrzyj przez grube sitko i dodaj kleik ryżowy, 2 łyżeczki wody. Rozmieszaj wszystko. Przecier podawaj dziecku zaraz po
    przygotowaniu.

    puree z jabłka i gruszki

    1/3 dojrzałego jabłka (50g) 1/2 miękkiej gruszki (60g) 2 łyżki przegotowanej wody 1 porcja=100g.
    Owoce należy opłukać, obrać ze skórki, pozostawić jedynie miękisz i pokroić na cienkie plasterki. Po włożeniu do rondelka, dusić na wolnym ogniu z 2 łyżkami wody przez czas 10 minut. Po rozgotowaniu owoce rozetrzyj i zmiksuj. Podawane jako doskonały deser, jako dodatek do biszkopta lub kaszy mannej.

    ZUPKI

    pierwsza zupa marchwiowa
    1/2 średniej marchwi (60g) mały ziemniak (30g) łyżeczka oliwy lub świeżego masła (5g) 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego (5g) 100g wody 1 porcja=150g.
    Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, a następnie kroimy drobno w kostkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy najlepiej około 30 minut
    pod przykryciem. Miękkie ugotowane warzywa przecieramy przez sitko lub miksujemy. Następnie łączymy z wywarem i kleikiem i doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy oliwę i mieszamy.

    ]i]pierwsza zupka jarzynowa[/i]
    obrane warzywa (90g) 1/2 małej marchwi ( 40g) jeden mały ziemniak (30g) 1/4 korzenia pietruszki (15g) łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego (5g) 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego (5g) 150200 ml wody 1 porcja=150g.
    Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości (20-30min). Uzupełniamy wodą podczas gotowania. Ugotowane warzywa przecieramy bądź miksujemy, a następnie łączymy z wywarem oraz kleikiem ryżowym. Gotujemy całość mieszając dodajemy oliwę.

    zupa jarzynowa z cielęciną
    2 łyżeczki kleiku kukurydzianego (5g) 20g surowego mięsa chuda cielęcina (po gotowaniu około 10g) 100g wody 1/5 małej marchwi
    (20g) 1/2 małego ziemniaka (20g) 1/2 małej pietruszki (20g) brokuły (20g) gałązka pokrojony seler (10g) 1 łyżeczka oleju sojowego lub oliwy z oliwek 1 porcja=150g + 10g gotowanego mięsa.
    Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy a następne drobno kroimy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości (20min). Następnie miksujemy. Osobno ugotowane mięso cielęce drobno siekamy nożem. Następnie mięso kleik z warzyw oraz oliwę dodajemy do wywaru z
    ugotowanego mięsa. Mieszamy gotując.

    zupa jarzynowa z cielęciną i kleikiem
    1/2 małej marchwi (50g) mały ziemniak (50g) 1/2 pietruszki (20g) 2 łyżeczki kleiku ryżowego (6g) łyżeczka świeżego masła (5g) 120 ml wody 20g surowego mięsa cielęcego (po ugotowaniu 10g).
    Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy. Mięso cielęce czyścimy z błon i wkładamy do wrzącej wody gotując do miękkości. Osobno ugotowane warzywa posłużą do dodania do kleiku i mięsa. Wszystko miksujemy. Po dodaniu masła ponownie gotujemy.

    zupa jarzynowa z kaszką kukurydzianą i marchwią
    1/2 małej marchewki (50g) 1/2 małego ziemniaka (20g) 1/2 małej pietruszki (20g) 12 gałązki mrożonych brokułów (30g) łyżeczka świeżego masła (5g) 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej (10g) 120 ml
    wody 1 porcja=180g
    Kaszkę kukurydzianą zalewamy chłodną przegotowaną wodą 30ml . Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy i wkładamy do wrzącej wody. Dodajemy kaszkę kukurydzianą i lekko mieszając gotujemy około 20 minut. Po ugotowaniu miksujemy, dodajemy masło i ponownie doprowadzamy do zagotowania.

    zupa marchwiowa z mlekiem modyfikowanym
    1/2 małej marchwi (50 g) średni ziemniak (70 g) łyżeczka kiełku ryżowego (3 g) 60 g mleka modyfikowanego następnego 60 ml wody 1 porcja=180g.
    Warzywa po umyciu i obraniu pokrój w drobną kostkę. Włóż je do wrzątku i gotuj okoto dwudziestu minut. Miękkie warzywa zmiksuj, lub przetrzyj przez sitko, dodaj kleik i zagotuj, mieszając. Przygotuj mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu Zmiksowane warzywa dokładnie wymieszaj z mlekiem modyfikowanym i podgrzej zupę.

    zupa marchwiowo-ziemniaczana z żółtkiem
    1/2 marchwi (60g) 1 ziemniak (50g) 1 łyżeczka posiekanego pora (78g) 1 łyżeczka kleiku kukurydzianego (23 g) 1 łyżeczka masła (5g) 100 ml wody 1/2 żółtka (10g) 1 porcja=180g+10g żółtka.
    Marchewkę i ziemniaka myjemy, obieramy i płuczemy. Por po umyciu kroimy drobno. Do zagotowanej wody wrzucamy pokrojone warzywa i gotujemy około 20 min. Jajko uprzednio ugotowane studzimy i obieramy ze skorupki oddzielając białko od żółtka. Żółtko dodaje się do zupy i zmiksujemy wszystko dokładnie. Następnie do potrawy dodajemy kleik i masło, mieszamy i gotujemy.



    Koktajl mleczno-owocowy

    3 miarki mleka modyfikowanego
    90 ml wody
    pół jabłka
    10 malin

    owoce umyć,dokładnie obrać,sparzyć wrzącą wodą i włożyć do miksera.Zagotować i przestudzić wodę.Dodać mleko modyfikowane i dokładnie wymieszać.Przygotowane mleko wlać do miksera i zmiksować
    (powyzej 4 miesiąca życia)
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: 29 Styczeń 2010
  5. monika z

    monika z Fanka BB :)

    Sprawdzone na Bastianie

    1. Mix zielony

    Skladniki wedle potrzeby, nadaje sie do zamrozenia.

    groszek zielony- mrozony( nie z puszki bo owoce i warzywa z puszki zawieraja duzo olowiu)
    gruszka
    brokuly
    Gotujemy wszystko osobno, rowniez gruszke. Miksujemy i jemy.

    2. Kasza jaglana z owocami- alternatywa dla mam, ktore nie podaja kaszek modyfikowanych

    Kupujemy zwykla kasze jaglana. Gotujemy do miekkosci w wodzie. Wode odcedzamy. Dodajemy wybrany owoc lub warzywo. Miksujemy wszystko razem.
    Danie wysokoenergetyczne i bardzo sycace. Kasza posiada wlasnosci ktore pomagaja w trawieniu pokarmow. Polecam!!! No i nie tluczy ani nie zawiera sztucznego cukru!

    Kasza moze stac w lodowce do 3 dni. Mozna jej dodawac do obiadkow, deserkow, zupek. Koszt okolo 3 zl 0.5 kg
     
    Ostatnia edycja: 29 Styczeń 2010
  6. mitemil

    mitemil spełniona żona i mama

  7. monika z

    monika z Fanka BB :)

    Wiosenne risotto warzywne - 6m

    1 maly por
    1 mala cukinia lub kabaczek
    garsc mrozonego groszku
    1/2 lyzkeczki masla
    1 lyzka oliwy z oliwek
    85 gr ryzu(najlepiej brazowy bo jest lekkostrawny w przeciwienstwie do bialego)
    350 ml wywar z warzyw, kurczakaa albo woda
    1/2 lyzki oregano
    2 lyzki swiezo startego sera Parmezan( ser ten mozna dawac juz od 6 miesiaca)

    Dla dzieci najlepiej gotuje sie w parowarze. Jesli ktos nie ma, to gotujemy zawsze na malym ogniu i z mala iloscia wody pod przykryciem.

    *Gotujemy warzywa do miekkosci.
    * maslo mieszamy z oliwa i dodajemy do tego mixu ryz- przekladamy na patelnie gleboko, wok i smarzymy ten ryz tak okolo 2 minut. Chodzi o to aby caly ryz byl pokryty tym maslem i oliva. Potem stopniowo dodajemy wode lub wywar az ryz stanie sie miekki. Dodajemy oregano i ser Parmezan oraz warzywa. Miesamy to razem dalej na patelni okolo 5 minut do czsu kiedy caly wywar wyparuje.
    Nastepnie mixujemy to wszytstko do odpowiedzniej konsystencji.

    Smacznego
     
  8. niamh

    niamh Zaciekawiona BB

  9. Chogata

    Chogata Mama Aluni i Dominika

    Ulala widze ,że nowy dział powstał chętnie poczytam iskorzystam z przepisów bo mi już nieraz pomysłów brak .Ja wiekszości sama gotuję obiadków a deserki to róznie jak mam pomysł to robię.mała na szczęście wybredna nie jest i je wszystko co jej przygotuję bo z kupnymi to różnie jest :-)
     
  10. reklama
  11. Zulejka78

    Zulejka78 mama Oli i Antosi

    ROSOŁEK Z KURCZAKA Z RYŻEM
    - marchew 1 duża
    - kawałeczek kurczaka ok.100 gr
    - ugotowany ryz 1 łyżka
    - olej sojowy1 łyżeczka
    -por, seler, pietruszka po niewielkim kawałeczku
    - natka pietruszki do smaku
    Ugotować jarzynki wraz z mięsem(poza natka pietruszki), zmiksować całość wraz z woda z gotowania i ryżem(pod koniec 7 m-ca nie miksujemy ryżu by uczyć dziecko gryzienia), dodajemy olej i drobniutko posiekana natkę pietruszki.



    ROSOLEK Z CIELECINA I RYZEM
    - marchew 1 duza
    - kawalek cieleciny(od szynki) ok. 90 gram
    - ugotowany ryz 1 lyzka
    - brokul roza
    - cebula ¼
    - seler kawaleczek
    - pietruszka 1 cala niewielka
    - olej 1 lyzeczka
    - natka pietruszki do smaku
    Ugotowac jarzyny wraz z miesem, najpierw mieso, gdy zmieknie dodawac kolejno marchew marchew z pietruszka, selerem, nastepnie cebule, a na koncu brokul. Zmiksowac razem z woda z gotowania. Dodac ryz, olej i posiekana natke pietruszki.


    ZUPA POMIDOROWA Z RYZEM(pomidory moga uczulac)
    - marchew 1 szt.
    - kurczak ok. 100 gr
    - ryz 1 lyzka ugotowanego
    - por kawaleczek
    - pietruszka ½
    - olej 1 lyzeczka
    - natka pietruszki do smaku
    - koncentrat pomidorowy 1 lyzeczka
    Ugotowac rosolek z kurczaka, marchewki, pietruszki, pora. Do goracego dodac koncentrat pomidorowy i zagotowac. Zmiksowac razem, dodac ryz, olej i posiekana natke pietruszki.



     
  12. Zulejka78

    Zulejka78 mama Oli i Antosi

    DANIA OD 5 MIESIĄCA

    1.MARCHEWKA
    - marchew (kilka małych lub 2-3 średnie)
    - kleik ryzowy
    -1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
    -woda
    Ugotować obrana marchew w niewielkiej ilości wody, zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Dodać kleik(tyle by uzyskać pożądaną konsystencje), wymieszać, podgrzać i dodać masło lub oliwe.

    2.BROKULY
    -kilka rozyczek brokula
    -woda
    - kleik ryzowy
    Ugotowac brokuly do miekkosci, zmiksowac(mozna dodac wode z gotowania) i dodac kleik ryzowy.

    3 ZUPKA JARZYNOWA 1 (podstawa)
    -ziemniak
    -marchewka
    - pietruszka(kawaleczek)
    - por
    -seler(ostroznie- moze uczulac)
    -maslo lub oliwa z oliwek
    -kleik ryzowy lub kukurydziany
    Ugotowac wyszorowany ziemniak w lupince, a osobno ugotowac marchew, por wraz z selerem i pietruszka. Zmiksowac jarzyny wraz z woda z gotowania i obranym ziemniakiem, w razie potrzeby zagescic kleikiem(niekoniecznie) dodac oliwe lub maslo i podgrzac mieszajac by skladniki dobrze sie połączyły.

    4.ZUPA BROKULOWA
    -1 marchewka
    -100gram brokula
    - 1 lyzeczka oliwy
    - 1 lyzeczka kaszki ryzowej
    Ugotowac marchew marchew i brokula(osobno z dodatkiem oliwy) zmiksowac, dodac kaszke, wymieszac.

    5.MUS JABLKOWY
    - 1 duze slodko-kwasne jablko
    - sok jablkowy klarowny
    - kleik ryzowy
    Jablko obrac, pokroic w kawaleczki, ugotowac w niewielkiej ilosci wody by zmiekly, zmiksowac, dodac kleik ryzowy i sok klarowny do smaku.

    6.ZUPKA JARZYNOWA Z BURACZKIEM
    -1/2 buraka
    -marchewka
    -1/2 ziemniaka
    -1/4 pietruszki
    - 1lyzeczka masla(lub oliwa z oliwek)
    - 2 lyzeczki kleiku ryzowego
    Ugotowac warzywa, zmiksowac z dodatkiem wywaru z gotowania (ale nie z ziemniaka), podgrzac i dodac tluszcz. Jesli trzeba dodac kleik dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.

    7.ZUPA JARZYNOWA Z KALAFIOREM I BROKULEM
    - marchew
    - kalafior
    - brokul
    - oliwa z oliwek
    - kleik ryzowy
    Gotujemy marchew, brokula i kalafior. Miksujemy wraz z woda z gotowania, dodajemy oliwe i w razie potrzeby zageszczamy kleikiem ryzowym.

    8. ZUPKA Z CUKINII
    Ugotowalam na maselku 5 marchewek,1 ziemniaczka i pod koniec gotowania
    dodalam kilka plasterkow cukinii.Na koniec kasze jaglana i na malym ogniu
    gotowalam Az napecznieje.W innym garneczku gotowalam piers z indyka
    (kawaleczek) razem z natka selera i pietruszki oraz porem.Nastepnie zmielilam
    warzywka i wlozylam do sloiczko czesc zupki a do pozostalej czesci dodalam
    miesko i zmiksowalam i tym sposobem mialam 2 rodzaje zupek za jedzym
    razem,miesna i bezmiesna
    Cukinia jest polecana od 5 miesiaca,bardzo zdrowa i smaczna,nadaje slodkawego smaku.
     
    Ostatnia edycja: 17 Luty 2010

Poleć forum