DESERY
deser morelowo-jabłkowy
1 średnie jabłko (80g) 1 morela 1 łyżeczka płaska mąki ziemniaczanej (5g) woda 50 g
Jabłko myjemy obieramy i kroimy w ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Morelę obieramy i usuwamy pestkę. Po zagotowaniu wody wrzuć owoce i gotuj do miękkości. Ugotowane owoce miksujemy dodając mąki ziemniaczanej (upszedni rozprowadzonej w wodzie zimnej1 łyżka). Po rozmieszaniu ponownie gotujemy.
deser z soku typu Bobo Fruit
1/2butelki Bobo Fruta z jabłek i marchwi (100g) łyżeczka cukru (5g) pełna łyżeczka mączki ziemniaczane (7 g) woda 50-60 ml
Wodę wymieszać starannie z cukrem i mączką ziemniaczaną dodać
odmierzoną ilość soku mieszać następnie gotujemy powoli doprowadzając do wrzenia. Kisiel możemy podawać polany mlekiem przygotowanym zgodnie z zaleceniami producenta.
kisiel z wiśni
1/2 szklanki wiśni (80g) 2 płaskie łyżeczki mączki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru ( 5g) 50 ml wody 50 ml mleka następnego
Wiśnie myjemy, płuczemy, drelujemy, a następnie wkładamy do
wrzątku, dodajmy cukier i przecieramy przez sitko. Po przygotowaniu mączki ziemniaczanej w 2ml zimnej wody wlewamy na wrzący przecier owocowy. Pamiętamy o ciągłym mieszaniu. Doprowadzamy do wrzenia.
JARZYNKI
papka z kalafiora lub buraków
6 łyżek kalafiora lub 23 gałązki bokułów 1 łyżki mleka modyfikowanego następnego ( Bebiko 2, Nan 2, Gerber 2) łyżeczka świeżego masła
Świeże warzywa kalafior lub brokuły umyć oczyścić lub opłukać. Wodę zagotować. Kalafior lub brokuły włożyć do wrzątku i ugotować do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzić rozetrzeć lub rozgnieść dodać mleko i masło pogrzać mieszając. Papkę podawać z ugotowanym i drobno posiekanym chudym mięsem ( 2 łyżeczki ).
zupa jarzynowa z buraczkiem
1/2 marchwi (30g) 1/2 ziemniaka (20g) 1/4 pietruszki(20g) 1/4 buraka(20g) łyżeczka świeżego masła (5g) 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego(5g) 120 ml wody uzupełnianej podczas gotowania
Warzywa myjemy obieramy płuczemy oraz kroimy następnie wkładamy
do wrzącej wody do ugotowania na okres 20 minut. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko dodajemy kleik mieszamy i doprowadzamy do gotowania. Następnie dodajemy masło oraz studzimy.
kalafiorowa z mięsem na rosole
90g obranych warzyw 1/4 marchewki (25 g) 1/2 małego ziemniaka (18g) 1/4 pietruszki (9g) 1/4 małego pora (9g) 2 gałązki kalafiora (18 g) łyżeczka oliwy z oliwek (5 g) ewentualnie oleju słonecznikowego łyżeczka płatków ryżowych (5 g) 120 ml wody którą uzupełniamy w trakcie gotowania mały kawałek surowego chudego mięsa z drobiu lub cielęciny (20 g)
Warzywa starannie umyć obrać i opłukać mięso opłukać warzywa i mięso pokroić włożyć do wrzącej wody oraz gotować przez około 15 min. Dodawać płatki ryżowe lub kaszę kukurydzianą. Gotować na małym ogniu do miękkości jeszcze około 20 minut. Ugotowane warzywa mięso i ryż zmiksować. Można też wyjąć mięso i drobno posiekać a warzywa i
ryż przetrzeć przez gęste sitko. Przetartą lub zmiksowaną zupę zagotować. Dodać oliwę lub olej.
papka warzywna z kurczęciem
1/2 marchewki 1/2 ziemniaka 2 różyczki brokuł 1 łyzeczka oleju sojowego 20 g surowego mięsa 100 ml wody
Warzywa myjemy, ziemniaki i marchew obieramy i płuczemy. Kroimy je na drobno i wrzucamy do zagotowanej wody. Gotujemy do miękkości (20min). Na koniec gotowania wrzucamy brokuły. Ostatecznie miksujemy i dodajemy olej ponownie doprowadzamy do zagotowania.
zupa jarzynowa z mięsem bez rosołu
1/2 pietruszki (25g) 1/2 marchwi (15g) ziemniak (50g) łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego (5g) 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego (5g) 100 ml. wody surowe chude mięso z piersi kurczaka lub indyka (20g)
Warzywa należy umyć obrać i opłukać oraz włożyć do wrzącej wody i ugotować na wolnym ogniu do miękkości. miksujemy warzywa a następnie mieszamy z kleikiem. Mięso gotujemy osobno przez okres około 20 minut. Po ugotowaniu rozdrabniamy drobno siekając nożem. Do zupy dodać posiekane mięso a po zagotowaniu dodajemy oliwkę.
Z JAJKIEM
kisiel mleczny z żółtkiem
20g mleko następne (Bebilon 2, Nan 2, Gerber 2) 100ml wody łyżeczka mączki ziemniaczanej (5g) 1/2 żółtka (10g)
Wodę należy zagotować po schłodzeniu wody rozprowadzić mleko. Następne w pozostałej ilości wody rozprowadzić mączkę ziemniaczaną i żółtko mieszając starannie doprowadzić do gotowania się. Łączymy z rozprowadzonym mlekiem. Podajemy z sokiem owocowym.
kleik ryżowy z żółtkiem i jabłkiem
56 łyżeczek kleiku ryżowego lub kaszki (1518g) obrane jabłko (50g) łyżeczka oliwy z oliwek pół żółtka (10g) 100 ml wody
Jabłko myjemy, obieramy i trzemy na tarce. Wkładamy do
wrzącej wody i gotujemy. Następnie chłodzimy i dodajemy kleik ryżowy oraz 1/2 żółtka mieszamy i gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy oliwkę lub świeże masło.
lane kluski
100g mleka płynnego modyfikowanego 5g mąka kukurydziana 1 żółtko (5g)
Mleko przygotować zgodnie z podanym przez producenta przepisem. Żółtko połączyć z mąka i 2 łyżeczkami wody na jednolita masę i wlewać cieniutkim strumieniem na wrzące mleko, zagotować. Kluseczki powinny być wielkości drobnej kaszy perłowej i bardzo miękkie
papka warzywna z żółtkiem
1/2 marchewki 2 różyczki kalafiora 1/2 małego ziemniaka 1 łyżeczka masła 100 ml wody
Warzywa przygotowujemy myjemy, ziemniak i marchewkę obieramy i płuczemy. Wodę gotujemy i wrzucamy warzywa doprowadzając do miękkości ( ok 20 min). Dodajemy ugotowane żółtko i masło i miksujemy wszystko. Gotujemy i podajemy po schłodzeniu.
zupa jarzynowa z żółtkiem
1/4 małej marchwi (30 g) 1/2 małego ziemniaka (20 g) 1/4 korzenia pietruszki (20 g) plaster małego selera (20 g) łyżeczka świeżego masła (5g) 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego (5g) 1/2 żółtka (10 g) 120 ml wody (uzupełniać w trakcie gotowania)
Warzywa umyć obrać opłukać. Jajko sparzyć wrzątkiem oddzielić białko od żółtka i podzielić żółtko na dwie porcje. Warzywa pokroić włożyć do wrzącej wody (120 ml) i gotować na wolnym ogniu 20 min. Ugotowane warzywa przetrzeć lub zmiksować, dodać kleik ryżowy masło i żółtko wymieszać zagotować. Białko jaja i połowę żółtka użyć do innej
potrawy nie przechowywać .
zupa marchwiowo-ziemniaczana z żółtkiem
1/2 marchwi (60g) 1 ziemniak (50g) 1 łyżeczka posiekanego pora ( 78g) 1 łyżeczka kleiku kukurydzianego (23 g) 1 łyżeczka masła (5g) 100 ml wody 1/2 żółtka (10g)
Marchewkę i ziemniaka myjemy, obieramy i płuczemy. Por po umyciu kroimy drobno. Do zagotowanej wody wrzucamy pokrojone warzywa i gotujemy około 20 min. Jajko uprzednio ugotowane studzimy i obieramy ze skorupki oddzielając białko od żółtka. Żółtko dodaje się do zupy i zmiksujemy wszystko dokładnie. Następnie do potrawy dodajemy kleik i masło mieszamy i gotujemy.
MLECZNE
herbatnik z mlekiem modyfikowanym
100 ml mleko modyfikowane następne (Bebilon2, Nan2) Sucharek lub herbatnik (5g)
Do przygotowanego płynnego mleka modyfikowanego mleka w proszku rozcieńczonego dodać utarty sucharek (herbatnik). Po przygotowaniu powinno być 100 g mieszanki. Zamiast sucharka można utyć świeżo suszoną bułkę, która musi być pulchna, biała i dobrze wypieczona. Herbatniki przeznaczona dla niemowląt muszą pochodzić ze specjalnej
produkcji albo z własnego wypieku.
kaszka kukurydziana na mleku modyfikowanym
mleko następne płynne 150g (np.Bebiko2,Nan2, Gerber 2) 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej (ok. 9 g) 1/5 szklanki wody (50 ml) 1porcja=180g
Kaszkę pozostaw na godzinę aby nasiąkła w zimnej wodzie. Następnie gotuj przez 25-30 minut. Przygotuj porcję mleka zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu produktu. Do ugotowanej kaszki dodaj
przygotowane mleko, wymieszaj.
kisiel mleczny
80ml mleko modyfikowane następne 4g mączka ziemniaczana 1 żółtko
Mleko modyfikowane, przygotować zgodnie ze sposobem podawanym przez producenta. W części zimnego mleka rozmieszać mąkę ziemniaczana i żółtko, wlać na pozostała ilość wrzącego mleka i ciągle mieszając, zagotować. Kisiel możemy podać polany sokiem owocowym lub z owocami z cukrem podanymi obok kisielu.
kisiel mleczny z żółtkiem
20g mleko następne (Bebilon 2 Nan 2 Gerber 2) 100 ml
wody łyżeczka mączki ziemniaczanej (5g) 1/2 żółtka (10g)
Wodę należy zagotować i po schłodzeniu rozprowadzić mleko. Następne w pozostałej ilości wody rozprowadzić mączkę ziemniaczaną i żółtko mieszając starannie doprowadzić do gotowania się. Łączymy z rozprowadzonym mlekiem. Podajemy z sokiem owocowym.
płatki kukurydziane na mleku
100 ml mleko modyfikowane następne (Bebilon2, Nan2) 5g płatki kukurydziane 1 porcja=100g
Mleko modyfikowane, ewentualnie mleko w proszku rozcieńczone przygotować zgodnie z zaleceniem producenta. Do mleka dodać płatki kukurydziane i zagotować.
mięso z kurcząt z jabłkiem
1 średnie jabłko (80g) 1 łyżeczka kleiku ryżowego (3g) 25 g surowego mięsa z kurczaka (pierś) 1 łyżeczka świeżego masła (5g)
Jabłko płuczeny, obieramy, po usunięciu gniazda nasiennego kroimy na ćwiartki. Do zagotowanej wody wkładamy jabłko doprowadzając do rozgotowania. Przecieramy jabłko przez sitko. Mięso gotujemy w osobnym naczyniu, a następnie drobno siekamy i mieszmy z musem jabłkowym. Wszystko mieszmy z kleikiem ryżowym. Dodajemy masło i doprowdzamy do zagotowania.