reklama

mleko roślinne

Temat na forum 'Kuchnia alergika' rozpoczęty przez elizzz, 16 Luty 2011.

  1. elizzz

    elizzz Fanka BB :)

    Z racji tego, że mój Młody ma uczulenie na mleko zwierzęce, a ja go karmię piersią i trudno mi było zrezygnować zupełnie z mleka zaczełam wypróbowyać przepisy na mleka roślinne, oto kilka z nich

    Mleko Ryżowe
    - 4 szkl.wrzątku (woda musi być gorąca!)
    - 1 szkl.ugotowanego gorącego ryżu brązowego
    - 1 łyżeczka wanilii prawdziwej
    - 1 łyżka miodu ( może być glukoza, albo ominąć ten punkt )
    - 1/2 łyżeczki soli
    Wykonanie:
    Wszystko zmieszać i zmiksować blenderem na krem. Pozostawić mleko na minimum 30 minut, następnie przecedzić mleko przez gęste sito
    lub gazę.
    Mleko Jaglane
    - 2/3 szkl. ugotowanej, ciepłej kaszy jaglanej
    - 1/4 szkl. migdałów zmielonych na puder
    - 1 łyżeczka soli
    - 1 łyżka miodu ( może być glukoza, albo ominąć ten punkt )
    - 1 szkl. wody
    Wykonanie:
    Wszystkie składniki zmiksować i w trakcie miksowania dodać jeszcze 2 szklanki wody. Można przecedzić przez gęste sito lub gazę.
    Mleko Kukurydziane
    - 1/4 szkl. migdałów zmielonych na puder
    - 4 szkl. wody
    - 1 szkl. ugotowanej mąki kukurydzianej (1/2 szkl. mąki na 1 szkl. wody – gotować przez 10 minut)
    - 2 łyżeczki miodu ( może być glukoza, albo ominąć ten punkt )
    - 1/2 łyżeczki soli
    Wykonanie:
    Wszystkie składniki zmiksować i przecedzić przez gazę lub gęste sito.
    Mleko Sojowe
    Uwaga! nie wszyscy alergicy i wszystkie dzieci z autyzmem mogą spożywać soję.
    Uwaga, na soję modyfikowaną genetycznie, nie używamy jej!!!
    Namoczyć 1/2szkl. soi w 3szkl. wody przez noc. Soję odcedzić i przepłukać.
    Zmieszać:
    - 1szkl. namoczonej (lub mrożonej) soi
    - 1szkl. wody
    - 1 łyżka miodu ( może być glukoza, albo ominąć ten punkt )
    - 1 łyżeczka wanilii
    - 1/2 łyżeczki soli
    - kilka kropel oleju
    Wszystko zmiksować blenderem ok.3min i dodać 4szkl. wody.
    Wlać do małego garnka, który trzeba umieścić w większym garnku z wodą. Gotować w ten sposób przez 40min. Pozostawić do
    ostygnięcia, a następnie przecedzić przez drobne sito lub gazę. W lodówce można przechowywać do 5 dni.
    Mleko Owsiane
    Uwaga! nie dla dzieci które są na diecie bezglutenowej
    1 1/2 szkl. wody
    1/4 szkl. miodu ( może być glukoza, albo ominąć ten punkt )
    1/2 szkl. płatków owsianych
    1/2 szkl. wiórek kokosowych
    1/2 łyżeczki soli
    Wykonanie:
    wszystkie składniki gotować przez 20 minut często mieszając, a następnie zmiksować do konsystencji śmietany. Dodać jeszcze 2
    szklanki wody i dobrze wymieszać. Można wyklarować mleko, przecedzając je przez drobne sito lub gazę.
    Mleko migdałowe
    100 g migdałów moczyć w wodzie przez godzinę. Następnie osuszyć i
    mielić w młynku 2 razy. Uzyskaną mąkę zmiksować z 200g wody. Postawić masę na 2 godziny do lodówki. W tym czasie od czasu do czasu mieszać. Następnie mleko przecedzić przez gazę lub sitko.
    Mleko z soczewicy
    Mielić w młynku 100g soczewicy aż uzyskuje sie drobna mąkę. Uzyskaną mąkę zmiksować z 200g wody. Postawić masę na 2 godziny do lodówki. W tym czasie od czasu do czasu mieszać. Następnie mleko przecedzić przez gazę lub sitko.

    ŚMIETANKA MIGDA£OWA
    Przepyszna, odżywcza śmietanka o zawartości tłuszczu 28%. Można je dosłodzić miodem. Migdały można zastąpić innymi orzechami lub ziarnami.

    200 ml sparzonych migdałów
    200 ml wody

    Migdały mielimy, dodajemy wodę i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

    Zastosowania
    Mleka, śmietanki, masła można stosować jako składnik ciasta, chleba, bułeczek, zup, muesli, jako dodatek do warzyw, sosów, napoje mleczne, lody. Z mleka sojowego można zrobić tofu.
     
  2. reklama

Poleć forum