reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mleko roślinne

elizzz

Zaangażowana w BB
Dołączył(a)
30 Lipiec 2009
Postów
124
Miasto
tychy
Z racji tego, że mój Młody ma uczulenie na mleko zwierzęce, a ja go karmię piersią i trudno mi było zrezygnować zupełnie z mleka zaczełam wypróbowyać przepisy na mleka roślinne, oto kilka z nich

Mleko Ryżowe
- 4 szkl.wrzątku (woda musi być gorąca!)
- 1 szkl.ugotowanego gorącego ryżu brązowego
- 1 łyżeczka wanilii prawdziwej
- 1 łyżka miodu ( może być glukoza, albo ominąć ten punkt )
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wszystko zmieszać i zmiksować blenderem na krem. Pozostawić mleko na minimum 30 minut, następnie przecedzić mleko przez gęste sito
lub gazę.
Mleko Jaglane
- 2/3 szkl. ugotowanej, ciepłej kaszy jaglanej
- 1/4 szkl. migdałów zmielonych na puder
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu ( może być glukoza, albo ominąć ten punkt )
- 1 szkl. wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować i w trakcie miksowania dodać jeszcze 2 szklanki wody. Można przecedzić przez gęste sito lub gazę.
Mleko Kukurydziane
- 1/4 szkl. migdałów zmielonych na puder
- 4 szkl. wody
- 1 szkl. ugotowanej mąki kukurydzianej (1/2 szkl. mąki na 1 szkl. wody – gotować przez 10 minut)
- 2 łyżeczki miodu ( może być glukoza, albo ominąć ten punkt )
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować i przecedzić przez gazę lub gęste sito.
Mleko Sojowe
Uwaga! nie wszyscy alergicy i wszystkie dzieci z autyzmem mogą spożywać soję.
Uwaga, na soję modyfikowaną genetycznie, nie używamy jej!!!
Namoczyć 1/2szkl. soi w 3szkl. wody przez noc. Soję odcedzić i przepłukać.
Zmieszać:
- 1szkl. namoczonej (lub mrożonej) soi
- 1szkl. wody
- 1 łyżka miodu ( może być glukoza, albo ominąć ten punkt )
- 1 łyżeczka wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
- kilka kropel oleju
Wszystko zmiksować blenderem ok.3min i dodać 4szkl. wody.
Wlać do małego garnka, który trzeba umieścić w większym garnku z wodą. Gotować w ten sposób przez 40min. Pozostawić do
ostygnięcia, a następnie przecedzić przez drobne sito lub gazę. W lodówce można przechowywać do 5 dni.
Mleko Owsiane
Uwaga! nie dla dzieci które są na diecie bezglutenowej
1 1/2 szkl. wody
1/4 szkl. miodu ( może być glukoza, albo ominąć ten punkt )
1/2 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. wiórek kokosowych
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
wszystkie składniki gotować przez 20 minut często mieszając, a następnie zmiksować do konsystencji śmietany. Dodać jeszcze 2
szklanki wody i dobrze wymieszać. Można wyklarować mleko, przecedzając je przez drobne sito lub gazę.
Mleko migdałowe
100 g migdałów moczyć w wodzie przez godzinę. Następnie osuszyć i
mielić w młynku 2 razy. Uzyskaną mąkę zmiksować z 200g wody. Postawić masę na 2 godziny do lodówki. W tym czasie od czasu do czasu mieszać. Następnie mleko przecedzić przez gazę lub sitko.
Mleko z soczewicy
Mielić w młynku 100g soczewicy aż uzyskuje sie drobna mąkę. Uzyskaną mąkę zmiksować z 200g wody. Postawić masę na 2 godziny do lodówki. W tym czasie od czasu do czasu mieszać. Następnie mleko przecedzić przez gazę lub sitko.

ŚMIETANKA MIGDA£OWA
Przepyszna, odżywcza śmietanka o zawartości tłuszczu 28%. Można je dosłodzić miodem. Migdały można zastąpić innymi orzechami lub ziarnami.

200 ml sparzonych migdałów
200 ml wody

Migdały mielimy, dodajemy wodę i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Zastosowania
Mleka, śmietanki, masła można stosować jako składnik ciasta, chleba, bułeczek, zup, muesli, jako dodatek do warzyw, sosów, napoje mleczne, lody. Z mleka sojowego można zrobić tofu.
 
reklama
Do góry