reklama

Niebo w gębie

Temat na forum 'Dzieci urodzone w lutym 2008' rozpoczęty przez agawa1, 9 Wrzesień 2007.

  1. agawa1

    agawa1 Marcowa mama '06 Mamy lutowe'08

    Pozwoliłam sobie na założenie nowego wątku dotyczącego rozpieszczania naszego podniebienia.:-)
    Wklejam przepis Anny_ajry co by nie zaginął w wątku głównym

    oto dziewczyny przepis na tiramisu:

    Biszkopt
    5 jaj
    1 mała łyż. proszku po pieczenia
    1 szkl. mąki tortowej
    1 cukier waniliowy
    1 szkl. cukru
    1/2 kostki margaryny lub masła

    Ubić białka na sztywną pianę dodać cukier i żółtka. Następnie dodać cukier waniliowy i mieszać w robicie kuchennym aż wszystko się gładko połączy. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia (przez sito sypać!) mieszając całość drewnianą lub plastikową łyżką w jedną stronę. Na koniec wlać roztopioną i ostudzoną margarynę. Dobrze wymieszać i wlać do wysmarowanej blaszki. Piec przy 180°C przez ok. 35 min.
    Aby ciasto mi nie opadło zbyt gwałtownie, 5-10 minut przed końcem pieczenia wyłączam temperaturę. Po upływie danego czasu uchylam piekarnik i czekam aby ciasto stopniowo się ochłodziło. Po ok. 15 min. Wyciągam na stół.

    Krem
    Kupuje gotowy w sklepie. Nie robie z masła ani niczego takiego, gdyż nie lubię. Kupne są robione na mleku i w smaku nie są takie tłuste lecz lekkie i puszyste. Ale to kwestia gustu.
    Do kremu dodaje 1 tyż. rozpuszczalnej kawy (oczywiście rozpuszczonej w gorącej wodzie i ostudzonej). Nie trzeba zbyt dużo wody by rozpuścić 1 łyżeczkę kawy.

    Ostudzony biszkopt przekrajam na dwie części. Obydwie nasączam ponczem zrobionym z 2 łyżek rozpuszczonej kawy i 3 łyżek alkoholu oczywiście wymieszanych z przegotowaną szklanką wody. Następnie posypuje nasączone ciasto sypkim, gorzkim kakao przez drobne sitko. Nakładam krem (nie przejmuje się, że miesza się częściowo z kakao…). Ponownie posypuje kakao. Nakładam górną części biszkoptu i postępuje tak samo.
    Ciasto musi trochę odstać i jest idealnie miękkie i nie za słodkie. Pycha!


    Życzę powodzenia i smacznego!

    mam nadzieje że nie zamknie mnie za prawa autorskie :-):tak::sorry2:
     
  2. mysia23

    mysia23 mama dwójeczki

    Jutro upiekę, bo będę mieć gości...:tak::tak: aż mi już cieknie ślinka
     
  3. reklama
  4. Minesota

    Minesota Fan(ka)

    dodaje Przepis Ani31 - bo juz prawie nie odnalazłam :-(

    Myyszaaa przepis na szpiank
    Makaron świderki ugotować szpinak mrożony na patelni rozmrozić dodać 2 zabki czosnku zetrzeć na tarce jarzynowej lub wycisnać 1 jajko troszke smietany dodać sól kucharka czy vegetę co tam uważasz do smaku troszke pieprzu wyłączyć z gazu dodać makaron zetrzeć ser wymieszać wsadzić to wszystko do naczynia zaroodpornego lub jakieos innego naczynka na wierzch zetrzeć ser i wsadzić do piekarnika i piec az sie ser roztopi
     
  5. Minesota

    Minesota Fan(ka)

    Dziewczyny jak macie jakieś sprawdzone przepisy - to wklejać:-)
    Bo ja to w kuchni mam 2 lewe ręce:tak: wiec sprawdzone przepisy mile widziane:cool2::sorry2:
     
  6. sana

    sana Zaangażowana w BB

    Myyszaaa - Z dedykacją dla Ciebie! Szybka, łatwa i zdrowa przekąska na śniadanie lub kolację (tak tak, ja też nie umiem gotować...).

    Składniki: cukinia, sół, piperz, ser żółty, przyprawy
    Sposób: Cukinię dobrze wyszorować, pokroić w plastry o grubości ok. 1,5 cm (ja nie obieram jej), poprzebijać na wylot widelcem (podziurkować tak).Dodać soli, pieprzu i ziółek wg uznania. Wrzucić na patelnię na parę minut aż puści soki i zmięknie, podsmażyć z dwóch stron. Jak będzie na drugiej stronie to położyć na wierzch kawałeczek startego (lub nie) sera żółtego i posypać bazylią lub oregano (ew. zioła prowansalskie).
    Do paru minutach - gotowe!
     
  7. dawna cloe

    dawna cloe Mamy lutowe'08

    Buraczki w słoikach:
    1.Buraki gotowac ok 20 min jak ostygną obrać ze skórki.
    2.Przygotować przyprawę : trzy szklanki wody, szklanka octu pół szklanki cukru parę listków laurowych, parę zairenek zela angielskiego, pieprzu , gotowac na wolnym ogniu ok 10 min.
    #. Obrane buraczki wsadzić do słoików większe najlepiej przekroić na kilka części zalać gorącą zaprawą,zakręciś mocno zapasteryzować czyli do garnka z gotującą wodą wsadzić na dno albo sciereczkę albo gazetę ( z gazetą jeszcze nie robiłam ale słyszałam że tak robią:blink:) włożyć słoiki i na wolnym ogniu gotowac ok 20 potem wyłączyć i trzymac w tej wodzie aż ostygną. Jeśli zakrętki będą wklęsłe to znaczy że słoiki złapały jeśłi nie lepiej powtórzyć jeśli chcemy by buraczki się nie popsuły
     
  8. Ania31

    Ania31 Mamy lutowe'08

    Przepis na jabłecznik z budyniem
    2 szkl. mąki
    1 szkl.cukru
    4 jajka całe + trochę wody (ja wlewam dwa razy po pół skorupki)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    1/2 szkl.oleju
    1 budyń na 3/4l mleka
    jabłka(obrane pokrojone wg uznania np.płaty)

    Wykonanie:

    Wszystko wrzucam do miski mieszam robotem. Wlewam wiekszą połowę ciasta na uprzednio wysmarowaną blachę na to kładę jabłka.Na jabłka kładę gorący ugotowany budyń i na wierzch polewam resztę ciasta najpierw brzegi a na środek jak leci.
    Piec 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku (150C)

    S M A C Z N E G O





     
  9. Minesota

    Minesota Fan(ka)

    Dziewczyny a macie jakieś sprawdzone przepisy na mięso??
     
  10. reklama
  11. dawna cloe

    dawna cloe Mamy lutowe'08

    Myszaa schab nadziewany pieczarkami:
    W porcji schabu (wielkość wg uznania ) robimy kieszeń czyli przez środek dziurę dość szerokim nożem)i faszerujemy pieczarkami. Pieczarki wcześniej podsmarzyć na oleku z cebulą. aż będą miękke. Potem schab opiekamy , zalewamy 3/4 wody wsypujemy wszelkie zioła , dodatki do mis wg uznania i przez półtorej godziny na womnym ogniu dusimy. Ni zappominamy obrucić co pewien czas. Można dodać też wodę z pieczarek. Jak miśo bedzie miękke wywar zaklepać mąką ze śmietana doprawić.
    Smacznego.:-)
     
  12. Minesota

    Minesota Fan(ka)

    Hej
    Takie danie - to na weekend albo jak już na l4 mnie położą :-D
    Choć wczoraj miałam pyszne schabowe :-D
    Pozdrawiam Ula
     

Poleć forum