reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Niebo w gębie

agawa1

Marcowa mama '06 Mamy lutowe'08
Dołączył(a)
12 Sierpień 2005
Postów
1 865
Pozwoliłam sobie na założenie nowego wątku dotyczącego rozpieszczania naszego podniebienia.:-)
Wklejam przepis Anny_ajry co by nie zaginął w wątku głównym

oto dziewczyny przepis na tiramisu:

Biszkopt
5 jaj
1 mała łyż. proszku po pieczenia
1 szkl. mąki tortowej
1 cukier waniliowy
1 szkl. cukru
1/2 kostki margaryny lub masła

Ubić białka na sztywną pianę dodać cukier i żółtka. Następnie dodać cukier waniliowy i mieszać w robicie kuchennym aż wszystko się gładko połączy. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia (przez sito sypać!) mieszając całość drewnianą lub plastikową łyżką w jedną stronę. Na koniec wlać roztopioną i ostudzoną margarynę. Dobrze wymieszać i wlać do wysmarowanej blaszki. Piec przy 180°C przez ok. 35 min.
Aby ciasto mi nie opadło zbyt gwałtownie, 5-10 minut przed końcem pieczenia wyłączam temperaturę. Po upływie danego czasu uchylam piekarnik i czekam aby ciasto stopniowo się ochłodziło. Po ok. 15 min. Wyciągam na stół.

Krem
Kupuje gotowy w sklepie. Nie robie z masła ani niczego takiego, gdyż nie lubię. Kupne są robione na mleku i w smaku nie są takie tłuste lecz lekkie i puszyste. Ale to kwestia gustu.
Do kremu dodaje 1 tyż. rozpuszczalnej kawy (oczywiście rozpuszczonej w gorącej wodzie i ostudzonej). Nie trzeba zbyt dużo wody by rozpuścić 1 łyżeczkę kawy.

Ostudzony biszkopt przekrajam na dwie części. Obydwie nasączam ponczem zrobionym z 2 łyżek rozpuszczonej kawy i 3 łyżek alkoholu oczywiście wymieszanych z przegotowaną szklanką wody. Następnie posypuje nasączone ciasto sypkim, gorzkim kakao przez drobne sitko. Nakładam krem (nie przejmuje się, że miesza się częściowo z kakao…). Ponownie posypuje kakao. Nakładam górną części biszkoptu i postępuje tak samo.
Ciasto musi trochę odstać i jest idealnie miękkie i nie za słodkie. Pycha!


Życzę powodzenia i smacznego!

mam nadzieje że nie zamknie mnie za prawa autorskie :-):tak::sorry2:
 
reklama
dodaje Przepis Ani31 - bo juz prawie nie odnalazłam :-(

Myyszaaa przepis na szpiank
Makaron świderki ugotować szpinak mrożony na patelni rozmrozić dodać 2 zabki czosnku zetrzeć na tarce jarzynowej lub wycisnać 1 jajko troszke smietany dodać sól kucharka czy vegetę co tam uważasz do smaku troszke pieprzu wyłączyć z gazu dodać makaron zetrzeć ser wymieszać wsadzić to wszystko do naczynia zaroodpornego lub jakieos innego naczynka na wierzch zetrzeć ser i wsadzić do piekarnika i piec az sie ser roztopi
 
Myyszaaa - Z dedykacją dla Ciebie! Szybka, łatwa i zdrowa przekąska na śniadanie lub kolację (tak tak, ja też nie umiem gotować...).

Składniki: cukinia, sół, piperz, ser żółty, przyprawy
Sposób: Cukinię dobrze wyszorować, pokroić w plastry o grubości ok. 1,5 cm (ja nie obieram jej), poprzebijać na wylot widelcem (podziurkować tak).Dodać soli, pieprzu i ziółek wg uznania. Wrzucić na patelnię na parę minut aż puści soki i zmięknie, podsmażyć z dwóch stron. Jak będzie na drugiej stronie to położyć na wierzch kawałeczek startego (lub nie) sera żółtego i posypać bazylią lub oregano (ew. zioła prowansalskie).
Do paru minutach - gotowe!
 
Buraczki w słoikach:
1.Buraki gotowac ok 20 min jak ostygną obrać ze skórki.
2.Przygotować przyprawę : trzy szklanki wody, szklanka octu pół szklanki cukru parę listków laurowych, parę zairenek zela angielskiego, pieprzu , gotowac na wolnym ogniu ok 10 min.
#. Obrane buraczki wsadzić do słoików większe najlepiej przekroić na kilka części zalać gorącą zaprawą,zakręciś mocno zapasteryzować czyli do garnka z gotującą wodą wsadzić na dno albo sciereczkę albo gazetę ( z gazetą jeszcze nie robiłam ale słyszałam że tak robią:blink:) włożyć słoiki i na wolnym ogniu gotowac ok 20 potem wyłączyć i trzymac w tej wodzie aż ostygną. Jeśli zakrętki będą wklęsłe to znaczy że słoiki złapały jeśłi nie lepiej powtórzyć jeśli chcemy by buraczki się nie popsuły
 
Przepis na jabłecznik z budyniem
2 szkl. mąki
1 szkl.cukru
4 jajka całe + trochę wody (ja wlewam dwa razy po pół skorupki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1/2 szkl.oleju
1 budyń na 3/4l mleka
jabłka(obrane pokrojone wg uznania np.płaty)

Wykonanie:

Wszystko wrzucam do miski mieszam robotem. Wlewam wiekszą połowę ciasta na uprzednio wysmarowaną blachę na to kładę jabłka.Na jabłka kładę gorący ugotowany budyń i na wierzch polewam resztę ciasta najpierw brzegi a na środek jak leci.
Piec 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku (150C)

S M A C Z N E G O





 
Myszaa schab nadziewany pieczarkami:
W porcji schabu (wielkość wg uznania ) robimy kieszeń czyli przez środek dziurę dość szerokim nożem)i faszerujemy pieczarkami. Pieczarki wcześniej podsmarzyć na oleku z cebulą. aż będą miękke. Potem schab opiekamy , zalewamy 3/4 wody wsypujemy wszelkie zioła , dodatki do mis wg uznania i przez półtorej godziny na womnym ogniu dusimy. Ni zappominamy obrucić co pewien czas. Można dodać też wodę z pieczarek. Jak miśo bedzie miękke wywar zaklepać mąką ze śmietana doprawić.
Smacznego.:-)
 
reklama
Do góry