reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy kulinarne czerwcówek

TORT MALINOWY

- 300 g mrożonych malin
- 200 g serka mascarpone (jedno opakowanie)
- 50 g serka homogenizowanego waniliowego
- 400 g śmietany kremówki
- 100 g cukru ( w tym trochę cukru waniliowego)
- 1 śmietan-fix
- sok z połówki cytryny
- 100 ml szampana (ostatnio robiłam dla dzieci z szampana piccolo i wyszedł super)
- 4 łyżki płatków migdałowych
- kakaowe krążki do tortu

Maliny rozmrozić.
Zmiksować twarożki z cukrem, sokiem z cytryny. Powoli dolewać szampana ciągle mieszając.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać śmietan-fix i połączyć z masą serową. Masę podzielić na dwie części: mniejszą i nieco większą. Do mniejszej części dodać maliny.

Masą malinową posmarować pierwszy krążek, na to nałożyć drugi i ponownie posmarować masą z malinami. Na górę położyć ostatni krążek i posmarować go drugą masą serową (bez malin). Cały tort łącznie z bokami posmarować masą serową.

Lekko uprażyć płatki migdałowe - ja wkładam do rozgrzanego piekarnika na suchej blasze na kilka minut. Trzeba cały czas obserwować, bo badzo szybko nabierają koloru. Kiedy zrobią się lekko brązowe wyjąć z piekarnika. pozostawić na chwilę aby przestygły.

Torcik posypać płatkami migdałowymi i zjeść :)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
GRUSZKOWE PLACUSZKI

6 gruszek
sok z cytryny
5 łyżek mąki pełnoziarnistej
cynamon
szczypta soli
1 jajko

Gruszki obrać, wydrążyć gniazda i zetrzec na tarce o dużych oczkach. Dodać sok z cytryny, mąkę i cynamon oraz jajko. Wymieszać i samżyć najlepiej na oleju rzepakowym na złoty kolor. podawac na ciepło z sosem waniliowym.

Sos waniliowy:
Jogurt naturalny wymieszać z łyżką miodu i najlepiej dodać ziarna z laski waniliowej lub cukier waniliowy.


SAMCZNEGO!!!!
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
KURCZAK PO HAWAJSKU W TORTILLI Z SAŁATKĄ


kurczaczka kroimy na małe kwadraciki dorzucamy sól pieprz i curry, wrzucamy na patelnię i jak mięsko się zetnie dodajemy mleko, cebulkę z piórka i pokrojony ananas w kostkę :) możemy też dorzucić fix knorr kurczak po hawajsku bo fajnie zagęszcza sosik :) jak się zrobi wrzucamy to w ciepłą tortille

a sałatka to:
sałata lodowa lub zwykła polska
pomidor pokrojony bardzo cieniutko
ogórek w plasterki
sól, pieprz
ocet jabłkowy

niby mało w tej sałatce, ale pyszna jest :) można też sałatkę wrzucić do kurczaka w tortille :-)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
ROLADKI Z PIERSI Z KURCZAKA

Spróbuję podzielić się z Wami przepisem na moje roladki z piersi kurczaka. Przepraszam z góry za ewentualna chaotyczność w zapisie, bo, choc będę się starała, to piszę "z głowy".

Pierś z kurczaka przekrajamy na pół, jak na bitki. Lekko je tłuczemy, po czym solimy i pieprzymy z obu stron.

Farsz:
* pieczarki
* cebulka
* szpinak [ja miałam mrożony, drobno siekany]
* ser żółty [paseczki]

Cebulkę kroimy drobniutko, podsmażamy. Pieczarki kroimy też drobno, dorzucamy na patelnie do zeszklonej cebulki. Kiedy uznamy, że gotowe, przekładamy do miseczki, a na patelnię wrzucamy szpinak. Kiedy się rozmrozi, dodajemy cebulkę i pieczarki. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Podgrzewamy jeszcze chwilę i zdejmujemy z ognia.
Nakładamy farsz na pierś kurczaka, na farsz kładziemy pasek sera żółtego i zawijamy. Mocujemy wykałaczkami.
Kiedy mamy juz gotowe, zawinięte roladki, panierujemy je [mąka, jajko, bułka tarta] i smażymy na rozgrzanym oleju, na niezbyt dużym gazie/płomieniu, żeby się dobrze wysmażyły.

Ogólnie wszyscy są nimi zachwyceni, dlatego gorąco polecam. Do tej pory robiłam bez szpinaku, ostatnio odkryłam, że to połączenie również jest wyśmienite.
Smacznego! :-)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
PRAWDZIWE ŚLĄSKIE KLUSKI

ok. 1,5 kg ziemniaków - ugotować w osolonej wodzie (woda ma być słona jak skosztujecie)
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków ( muszą być przez praskę inaczej robią się grudki). Pozostawić do ostygnięcia ale tak żeby były ciepłe nie zimne (bo znowu robią się grudki). W misce ziemniaki podzielić na 4 części, 1 część wybrać i przełożyć na inną część i w to miejsce nasypać mąki ziemniaczanej i wbić jedno jajko. Zagnieść, musi być elastyczne ciasto odchodzące od ręki, jeżeli takie nie jest dosypywać mąki. i potem kulać kluski. Ja robię z pępkiem czyli w klusce robię dziurkę palcem. Kluski najlepiej układać na talerzu posypaną mąką ziemniaczaną. gotować w lekko osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch. Broń Boże nie wolno ich rozgotwać.

Smacznego!

Nie jest to trudne, może z mojego opisu tak się wydawać ale proste ( jak to mówi moja babcia ) jak świński ogon :)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
DUFINKI

Dodam jeszcze tylko że jeśli klusek zostanie z obiadu to na drugi dzień można z nich zrobić DUFINKI....poprostu wrzucić do gorącego oleju aż się usmażą...też pyszne!
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
ROLADY

5 plastrów wołowych ( ktoś nie lubi mogą być wieprzowe)
boczek wędzony
cebula
musztarda
ogórek konserwowy

Mieso rozbijamy tłuczkiem. Każdy plaster solimy pieprzymy i smarujemy musztardą, na sodku każdego plastra kładziemy porządny pasek boczku, 2 paseczki ogórka konserwowego i pióra cebuli. Mięso zwijamy w roladę i owijamy białymi nićmi. ( u nas taka tradycja, musza być nici, żadne wykałaczki nie wchodzą w rachubę, babcia twierdzi że psuje to smak). Rolady układamy w brytfance na rozgrzanym tłuszczu i najpierw obsmażamy z każdej strony, później dolewamy wody i dusimy na wolnym ogniu aż mięsko będzie się rozpadać ( ok 1.5 godz). Oczywiście do garnka trzeba wrzucić 4 ziela angielskie i 2 listki laurowe oraz pora, nie całego ale jeden liść. no i na koniec nie zapomnieć odwinąć rolad z nici, a z wywaru zrobić trzeba koniecznie pyszny sos które musi być z kluskami i modrą kapustą!!!!!

SMACZNEGO
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
ZAPIEKANKA Z MAKARONU I SZPINAKU

:-) Nie wiem, czy któraś jeszcze o tym wspominała, ale ja na pewno taką robiłam. Tylko że to była taka "resztkowa" zapiekanka. Napiszę tak ogólnikowo, bo nie pamiętam już nawet dokładnie, jak ją robiłam :-p

Ugotowałam resztki makaronu [chyba penne i świderki]. Rozpuściłam kostkę rosołową w niewielkiej ilości wody i wymieszałam z makaronem. Rozmroziłam na szybko na patelni szpinak i wymieszałam z makaronem. Wyłożyłam połowę do naczynia żaroodpornego, które wysmarowałam wcześniej masełkiem.
FARSZ to były też resztki. Trochę podsmażonego wędzonego boczku, cebulka, resztka grzybków itd. To podsmażyłam i wymieszałam na patelni, przyprawiłam i wyłożyłam na makaron.
SOS śmietanowo - serowy. Małą śmietanę [zwykłą 18%] wylałam do rondelka i mieszając podgrzewałam. Kiedy zaczęła wrzeć, dodawałam, ciągle mieszając, starkowany [bądź drobno pokrojony] ser żółty. Aż masa zrobiła się gęsta, jednolita, trochę tłusta od tego sera. Doprawiłam pieprzem i odrobiną soli, dodałam trochę oregano. Wylałam na farsz. Całość przykryłam pozostałym makaronem, a na wierzch ułożyłam kilka warstw sera żółtego.
Jako że wszystko i tak było w miarę ciepłe, wstawiłam do nagrzanego piekarnika tylko do chwili stopienia sera żółtego.
SMACZNEGO! :-)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
TORCIK Z MIĘSA MIELONEGO

torcik.jpg

Ciasto:

15 dkg sera białego
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
2 szklanki mąki
mały proszek do pieczenia - 15g


Twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodawać ucierając pałką 6 łyżek mleka, 6
icon_razz.gif
łyżek oleju, szczyptę soli.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, dodać trochę śmietany.
Rozwałkować w prostokąt 50cm na 25 cm, posmarować masą mięsną.

Zwinąć ciasto w roladę od dłuższej strony, pokroić na 10 plastrów grubośc 5 cm każdy.


Masa mięsna:

1 cebula
15 dkg sera żółtego goudy
pół pęczka natki pietruszki
1 białko
60 dkg mięsa mielonego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz

Cebulę i zieloną pietruszkę drobno pokroić, ser żółty pokroić w kostkę. Do mięsa mielonego dodać białko surowe, wyrobić.
Dodać pozostałe składniki, koncentrat pomidorowy.Doprawić solą, pieprzem. Dokładnie wyrobić.

Pokrojone ślimaczki poukładać w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. lekko spłaszczyć ręką
i posmarować żółtkiem rozrobionym z 1 łyżką mleka.

Wstawić do nagrzanego piekarnika- temperatura 180-200* i piec przez 40-45 minut.

Smacznego!!!


Mój P, jak i cała rodzinka zawsze się tym torcikiem zajada, ciekawy sposób na "inny obiad", polecam :tak:
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
FASOLKA SZPARAGOWA

Chciałam się dziś podzielić z wami przepisem na fasolke szparagów. Zrobiłam ja dziś pierwszy raz i byłam zachwycona, a mój mezus nie mógł się jej najesc.
Gotuje fasolke na parze aż się zrobi miękka, ale żeby była troszeczkę aldente. Ja jej dziś miałam 3/4 funta to na kg będzie ze 35 dag. Na patelni rozgrzewam lyzke masła i dodaje pociete w plasterki migdaly bez skorki- taka mała garść i (to opcjonalnie- 2 zabki czosnku, ja zrobiłam bez bo mnie strasznie odrzucili od czosnku) rumienie je na zloto-lekko brązowy kolor. Kiedy się już zrumienia wylaczam patelnie, dodaje na nią fasolke, sole można tez popieprzyc i na koniec skrapiam cytryna. Niskokaloryczne, zdrowe i pyszne:).
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry