reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy kulinarne czerwcówek

CIASTO BANANOWE

Ma dla Was szybki przepis na ciasto bananowe - świetne jak zostaną banany które są juz z plamkami- moje dzieciaki takich bananów już nie ruszą. Ciasto jest proste, mozna z niego upiec placek , a ja najczęściej piekę małe babeczki

1 margaryna
4 jaja
1, 5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku
4 banany zmiksowane

wszystko połączyć i piec 1 godz 180st ( no chyba ze robicie babeczki to krócej)

SMACZNEGO
Moje dzieciaki
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
KULINARNY BLOG ZEBERKI
ORAZ
RACUCHY Z PIERSIĄ Z KURCZAKA
TORCIK CAPPUCINO
BULGARSKI CHLEBEK - SŁONECZNIK

mój kulinarny blog, który potwornie zaniedbałam...
i like cooking

Wklejam Wam link do fajnych racuszków z piersią kurczaka Racuchy z piersią kurczaka

Dla Larvuni torcik bez pieczenia - naprawdę polecam :) Torcik cappucino

I jeszcze jeden przepis dla tych, które lubią piec chlebki, bułeczki itp :)
Bułgarski chlebek - słonecznik
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
ZUPKA Z SOCZEWICĄ

Lubicie soczewicę?? Jest baaardzo zdrowa! Zawiera kwas foliowy, skrobia, wapń, fosfor oraz żelazo i wiele wiele witamin.
Oto przepis na zimową, rozgrzewającą, sycącą i zdrową zupkę.
Na patelni podsmażamy cebulę - wrzucamy do garnka i zalewamy to wodą. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, kawałek selera- pokrojone w kostkę i czerwoną soczewicę (ja daję na oko, dziś dałam 3/4 paczki) To ma się gotować, dodajemy kostkę bulionową i przecier pomidorowy, albo pomidory w puszce (można też to i to). Na patelni podsmżamy kilka ząbków czosnku i wrzucamy do zupki wraz z przyprawami ( ja daję to co mam- majeranek, bazylię, oregano, natkę pietruszki i pieprz...). Dla tych co lubią ostre potrawy- chilli. Pycha, pycha, pycha!:)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
KOTLECIKI A'LA MCDONALD'S

Dziewczyny, jeśli Wasze dzieciaki lub Wy , Wasi mężowie lubicie kotleciki z mcdonald's, to mam dla Was przepis jak zrobić takie w domu. Moja babcia- przeciwniczka mcdonald's wymyśliła alternatywę dla swoich wnuków. Już od lat cała rodzina się zajada- i dzieci i dorośli. Moja mama serwuje to w każdą niedzielę i nikomu się nie nudzi:)

Pierś kurczaka kroimy na małe kawałki (wielkości kurczaczków z mcdonald's), wrzucamy do miski i zalewamy sosem sojowym (lepiej jasnym) i wciskamy czosnek do tego (my lubimy duużo)- mieszamy. Odstawiamy do lodówki na noc, lub chociaż na kilka godzin. Tuż przed smażeniem wsypujemy tam bułkę tartą i mieszamy- są już od razu obtoczone, nie trzeba każdego z osobna, więc oszczędzamy kupę czasu. Wrzucamy na patelnię i smażymy. My uwielbiamy z ziemniaczkami i surówką z pekińskiej:)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
NALEŚNIKI ZAPIEKANE

4 grubsze naleśniki

farsz:
15 dag pieczarek
1 cebula (nie miałam świeżej to dałam taką prażoną z Kamisa)
35 dag mięsa mielonego (ja dałam pół kg)
1 puszka pomidorów (dałam firmy Dawtona, pokrojone już)
1 puszka kukurydzy
sól, pieprz, papryka słodka

Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w krążki. Na patelni usmażyć mięso, dodać pieczarki i cebulę i smażyć kilka minut razem. Dodać kukurydzę i pomidory (razem z tym sosem z puszki). I gotować wszystko razem około 20 minut i dodać przyprawy.

Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą (górę i dół) i położyć po dwa naleśniki złożone na pół wypełnione farszem.

Sos:
1 cebula
2 łyżki masła
1/4 szklanki mleka + 1/4 szklanki rosołku z kostki
10 dag sera żółtego

Cebulkę zeszklić na maśle, poprószyć mąką i zasmażyć. Podlać rosołkiem i mlekiem. Gotować około 15 minut na małym ogniu stale mieszając. Na koniec zetrzeć żółty ser i dodać do sosu. Polać naleśniki. Jeśli zostanie ser, można posypać nim naleśniki.
Piec 15 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku do 200 stopni.

Dzisiaj zrobiłam farsz - pycha :) Co do sosu nie jestem przekonana, ale mąż mnie namawia, więc jak zrobię to zdam relację czy dobry :) No chyba, że któraś z Was mnie ubiegnie ;)

Smacznego :)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
PASZTECIKI Z MIĘSEM W CIEŚCIE KRUCHO-DROŻDŻOWYM

WRZUCAM przepis na paszteciki :) Paszteciki z mięsem w cieście krucho-drożdżowym - chleby i bułeczki - Pamiętnik smaków - bloog.pl

ja zrobiłam tak że wziełam kilogram karczku wieprzowego i 20 dag wołowego, do tego dużo marchewek, selera i pietruszki. Warzyw w sumie 1 kg. także bardzo dużo mi wyszło tego farszu - podzieliłam go i resztę zamroziłam :)

paszteciki są pyszne - w moim wykonaniu bardziej warzywne niż mięsne i bardzo szybko się je robi :)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
ULUBIONE SURÓWKI OBIADOWE AESTIMY

Moje ukochane surówki do obiadu to:
1. marchewka+jabłko, ja dodaję jeszcze pietruszkę i seler- zetrzeć i dodać jogurt naturalny, trochę soku z cytryny, soli i cukru
2. Kapusta czerwona- poszatkować, wrzucić na wrzącą osoloną wodę i gotować 5 mi., odcedzić, dodac troszkę octu jabłkowego, pieprzu, cukru
3. kapusta pekińska- pokroić w cienkie paseczki, zalać sosem winegret (woda+oliwa+musztarda+ duużo czosnku+ troszkę octu winnego - wymieszać)
czasami robię surówkę z kapusty pekińskiej, pomidorów i zalewam przyprawionym jogurtem naturalnym
4. oczywiście buraczki i kiszona kapusta- ze słoiczka od babci:)
Jak przypomnę sobie coś jeszcze, to napiszę- coś mnie pamięć ostatnio zawodzi... :) Ogólnie to często jemy do obiadu gotowane warzywa- np. brokuły
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
SURÓWKA OBIADOWA

sałata lodowa
rukolla
pamidory(najlepiej te koktajlowe)
ogorek swieży
papryka swieża
kukurydza
avokado
kiełki
cebula czerwona
itp.......
Wszystko to kroimy w roznego rodzaju kawałki, w zależnosci od gustu.Ważne w tej susówce jest to żeby nie była zrobiona dużo za wczesnie przed obiadem,musi na byc sucha.Dlatego np.ogórka dokładnie myjemy ale nie obieramy ze skóry.

Do tego w każdym polskim czy zagranicznym markecie można kupic dipy czy sosy gotowe czosnkowy czy slodki.
Można tez polac olejem z fetą.

Zaleta tej surowki jest to że nie musimy uzywac wszystkich jej składnikow,napisalam te ktore ja uzywam ktore lubie,ale można dołaączyc swoje propozycje.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
ULUBIONE SURÓWKI OBIADOWE ZEBERKI

Moje ulubione:
1. marchewka + jabłko + por wymieszane z jogurtem i śmietaną, cukier + sól
2. kapusta pekińska + ananas/brzoskwinia + namoczone wcześniej rodzynki + majonez i bardzo dużo curry (czasami robię bez ananasa/brzoskwini)
3. kapusta pekińska + papryka + ogórek + pomidor (wiem, wiem połączenie ogóra i pomidora jest niedobre, ale lubię) + majonez i zioła (oregano, bazylia)
4. kapusta biała + jabłko + jogurt i majonez

Póki co więcej nie pamiętam...
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ NA SŁODKO

Ja mam nietypowy przepis na surówkę z kapusty pekińskiej na słodko, jak dotychczas, każdy kto u nas ją zasmakuje, prosi o przepis, więc dzielę się z Wami...


- kapusta pekińska
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka dżemu pomarańczowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy chrzanowej
- pomarańcza (mandarynki)

Kapustę poszatkować. Pomarańczę pokroić w kosteczkę. Majonez połączyć z jogurtem, dżemem i musztardą. Sos połączyć z kapustą i pomarańczą. Na prawdę polecam :)))
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry