reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Przepisy na różne pyszności

No wczoraj już miałam takiego smaka na cebulę, że zamiast piec chlebek (bo chyba bym nie wytrzymała tyle czasu) poprosiłam męża aby kupił mi w drodze powrotnej do domu cebularz :-D był pyyyyycha i dziś pewnie będzie powtórka z rozrywki. Sama też spróbuję zrobić. Mina29 dzięki za przepis :tak:
 
reklama
bo tylko oryginalny lubelski cebularz ma mak!
reszta to marne podróbki
i barszczyk czerwony do tego.. albo cieplutki cebularz z położonym na nim plasterkiem serka topionego.. mniam
 
Mi też narobiły i nawet zakupiłam sobie wszystkie potrzebne składniki do ich wykonania, ale nie mogłam dostać wczoraj maku :dry:, ale spokojnie znajdę i niestety dopiero po niedzieli powstaną cebularze. Na razie muszę się szykować na kolejną sobotnią imprezkę ;-)
 
Dziewczyny, przepis na bułeczki drożdżowe z kaszą gryczaną:

wykonać rozczyn : pół litra letniego mleka, 3-4 dkg drożdży świeżych, łyżka cukru - postawić w ciepłym miejscu - jak ruszy (15-25 min) - wlać do garnka lub większej miski i powoli dodawać mąkę tak "na oko" (wejdzie mniej niż kilo), dodać 2-3 żółtka I POD KONIEC ŁYŻKĘ OLIWY (OLEJU)

Ciasto ma być mniej więcej takie, jak na pierogi ( może ciut wolniejsze)

Odczekać chwilę, żeby ciasto podrosło i ręką zmoczoną w mące odrywać kawałki i nadziewać farszem

Bułeczki są świetne na słodko (z jabłkami, jagodami, dowolnymi owocami - można do ciasta dodać trochę więcej cukru, choć nie jest to konieczne), rewelacyjne są też z masą makową

Ja uwielbiam z kaszą gryczaną lub kapustą (względnie kapustą i grzybami)

FARSZ GRYCZANY

0,3 kg kaszy wypiec, dodać 4 ugotowane ziemniaki (zgniecione), trochę białego sera, jajko, sól, pieprz, CUKIER do smaku (nie bójcie się jest potrzebny, ale bułeczki są słone), z farszu formować kulki, pakować w ciasto, układac na wysmarowanej prostokątnej dużej blasze (łączeniem do dołu) i z odstępami, bo ładnie rosną, bułeczki i tak łączą się ze sobą podczas pieczenia, ale łatwo je oddzielić (chyba, że będziemy piekły kilka razy w dużych odstępach)

Piekarnik 200 stopni C

smacznego, pyszne są z kefirem, maślanką lub zwykłym mlekiem , u babci - kiedy nikt nie słyszał jeszcze o kaloriach - jadałam ze słodzoną śmietaną :-D:-D:-D, to było to !!!!
 
PRZEPIS NA PYSZNE WAFLE

1 margaryna
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki kakao

Margarynę, cukier i mleko zwykłe zagotowujemy. Następnie dodajemy mleko w proszku i kakao. Chwilkę gotujemy, studzimy i smarujemy wafle. :-)
 
TORT BISZKOPTOWY

BISZKOPT:
na średnią tortownice robię z 4 jaj, lub jeśli piekę 2 kolory - to z 3 (x2)

na 1 jako - 3 czubate łyżki cukru, 3 czubate łyżki mąki krupczatki, pół łyżeczki proszku do pieczenia , a więc:

na 4 jajka - 12 łyżek cukru, 12 łyżek mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

ubijam białka ze szczyptą soli, dodaje cukier, potem żółtka i na koncu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia

Piekę ok.30 min. w temp.190-200 st.C (mozna dodac 2 łyzki kakaa i wtedy 2 łyzki wody dodatkowo i będzie biszkopt czekoladowy)

MASA BUDYNIOWA:
3 zółtka + 1/2 szklanki cukru i cukier waniliowy- ubijam mikserem, dodaję niecałe pół litra mleka i budyń śmietankowy (waniliowy) i cały czas mieszając zagotowuję gęsty budyń

Po wystudzeniu miksuję z margaryną lub masłem

Do części masy dodaję kakao lub nutellę i powstaje pyszna masa kakaowa/orzechowa

MASA PIANKOWA:
ubijam śmietankę 30% i dodaję cukier puder do smaku, a potem rozpuszczone w połowie filiżanki 2 łyżeczki żelatyny lub (gdy chce kolor) rozpuszczona w szklance wody galaretkę, tężejącą wykładam na tort i przykrywam kolejną wartwą biszkopta

Do masy dodaję (świeże lub mrożone) pokrojone truskawki, maliny, porzeczki, wisnie, brzoskwinie itp. - taka warstwa dodaje tortowi lekkości i dzieci ja uwielbiają

Biszkopt nasączam herbata posłodzona z duuużą ilościa cytryny
 
reklama
Do góry