• 🌿 Kochane/i życzymy Wam spokojnych, dobrych Świąt Wielkanocnych. Takich bez presji, bez „muszę”, bez porównywania się. Niech to będzie czas choć odrobiny odpoczynku. Życzymy Wam ciepła, bliskości i takich małych momentów, w których można na chwilę odetchnąć i pomyśleć: „jest okej”. I trochę więcej łagodności dla siebie, bo naprawdę robicie bardzo dużo ❤️ 🐣 Ściskamy Was świątecznie zespół babyboom.pl
reklama

Rodzące i staraczki w 2011

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
hej
jestesmy, mlodziez wybawiona, teraz czekamy na powort taty
moze uda mu sie zlapac wczesniejszy samolot (nadzieja!) hyhy

rurka : witaj serdecznie !!! 3mam kicuki za staranka, ty juz zaraz mozesz testowac!!!! ja mam cykle rozne 25-29 i 1szy dc byl 8.01 trestuje 6 lutego, ty chyba gdzies 2-3? :) to juz za chwile :)
kle)
pok : hej
mialam ci sie dzis pytac ( maz jest w genewie i wlasnie przygladal sie troche budynkom (brdziej niz zwykle) c w miescie i pozaviastem sa budynki kamieniece i inne w ktorych mieszka stroz? i czy stroz mieszka zazwyczaj na parterze budynku czy ma loze przed budynkiem, np. jelsi budynek jest zabudowany z kodem? bede wdzieczna za odp
pisalas ze jest duzo wlaman
ja jestem czesto sama z synkiem i abrdzo sie boje byc z nim sama w nocy wole zeby sie wlamywali jak jetsemsy na spacerku ;)
dlatego potzreba nam mieszkanka ze strozem

asionek : musze sie NIESKROMNIE pochwalic ze synek mpowi bardzo duzo. nie bed episac przykladow, kominacji zdan bo anapwrde mozna juz robic polaczenia wsyztskich slow, sporo czasownikow itp
czasowniki w bezokoliczniku albo zle odmienione ale sa!!!a on dopiero skonczyl 2 latka! ludzie mysla ze ma 3, mowi naparwde duzo
jestem dumna i zaskoczona wrecz- bo dzieci dwujezyczne zazwyczaj maja sporo pozniejszy start, a na niego jakby bilanguizm nie mial wplywu
jak mas zjakie spytania to pisz, co prawda lingwistycznej specjalizacji nie robilam ostatnie 2 lata studiow, ale robilam 3 lata lingwistyki i pisalam taka mala prace z bilanguizmu wlasnie wiec cosik tam moge poradzic czy polecic jakas ksiazke
aha - moj maz tez franek
mowimy w 2 jezykach. maz nie mwoi po polsku. ja sie czasem zapominam i mowie po fr. ale staram sie pilnowac dyscypkina najwazniejsza
najgporzej jest w parkach jak sa znajomi bo wtedy ludzie sie pyataja co ja mowie i co on mowi, robisz za atrakcje, wcioaz ôwtarzasz
dlatego wlasnie druchowo juz mowie do niego po FR. choc wiem ze to zle i tzreba byc konsekwentnym
z reguly obowiazuje zasada "one parent one language" - wpisz nazwe metody w necie i poczytaj sobie kiedys jak masz ochote

widze ze mama sie ciagle bije z kompem...

Ostatnia edycja:
reklama
Jos, Asionek - u nas tez bedzie maluch dwujezyczny. :-) Moj M. to Norweg, wiec on i jego rodzice beda do malucha mowic po norwesku, a ja i moja mama po polsku. :-) Oczywiscie, mysle ze i mi sie nieraz wypsnie po norwesku, ale jednak bede sie starala by dziecko mowilo biegle po polsku. Ja mysle, ze to fajnie jak dziecko jest dwu- lub wielojezyczne! :happy: Zreszta bede sie na pewno starala zapewnic mozliwosc do nauki jezykow. Sama zawsze sie jakiegos jezyka uczylam, i to frajda moc pogadac w roznych jezykach. :tak: No, ale u nas do dzidzi to jeszcze troszke...

mary : zleci, zobaczysz! a norweski !wow :szok: czy ty mowisz w tym jezyku? nie lamiesz jezyka i nie kaleczysz polikow??? ;)
czy gadacie z mezem po angolsku?

Jos - gadamy po norwesku, ale zaczynalismy po angielsku. :-) Nie lamie, ale zawsze mam jakies pytanie dotyczace gramatyki do mojego M., wiec on sie ze mnie nabija, ze dzieki mnie juz zostal ekspertem! :-D:-D To co mi sie bardzo podoba to to, ze rozumiem tez dunski i szwedzi, czyli 3 w1. :-D:-D A w Norwegii sa dwa urzedowe jezyki i co 50 metrow zmienia sie dialekt! :-D:szok: Tak wiec jest niezly ubaw ze zrozumieniem, co ludzie mowia, bo sporo nalecialosci. Ale jakaby moja obecna praca nie byla, to jednak dala mi niezly trening jezykowy, i teraz juz nie mam problemow ze zrozumieniem. Ja za to podziwiam wszystkich wladajacych francuskim! :tak: Moja mama mowi w tym jezyku, ale mnie gramatyka wydaje sie skomplikowana. Rzeczywiscie tak jest? ;-)

Witam sie...
a194.gif

Ja nareszcie sie polozylam z laptopem na kolanach, bo od rana znowu na nogach. Troche miałam nieprzyjemnie w pracy, ale nie o tym. Bylismy z Patrykiem u lekarza, ma lezec, kurowac sie i lykac lekarstwa
k060.gif
Dzisiaj juz nie miałam przygody ze sluzem, przeciwnie - mialam sucho :eek: Zwariowac mozna. Zrobilam dzisiaj babeczki, zaraz lece je wyjac z piekarnika.
Mam nadzieje ze u was dobrze :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Jos fajnie , ze maly juz mowi sporo :)
bede musiala troche poczytac co i jak z ta nauka ;)
napewno nie chce unikac polskiego w domu jak to robia niektore polki , a pozniej dzici widza sie z rodzina , dziadkami itd. i sie dogadac nie moge , a przeciez nie bede zmuszac rodziny do nauki francuskiego ;-)

Mary wow norweski , wydaje mi sie ciezki dosc :) a francuski jak dla mnie porazka , ja mam twarda wymowe i sobie niekiedy nie radze z niektorymi slowkami , ciezko mi je wymawiac

oki znikam na dzis :) jakis filmik wlacze moze ...

slodkich snow wszystkim !!!

asionek : pa! milego filmu . mas zracje z pilnowaniem polskiego, musi sie dziecko dogadac z dziadkami :) no i warto sie pomeczyc zeby za 20 lat mialo dodatkowy, trudny do nauczenia sie jezyk na cv :)

musia : hej i zdrowka zycze!

mary : fajnie macie z tymi jezykami. franuski - gramatyka mysle ze nie jest az taka trudna. za to ortografia bardzo, inaczej sie mowi inaczej pisz ei tak naaprwde wielu francuzow robi bledy. a czasem mowia ok, bo gdzie sim tam dzwoni, wiedza ze tak ale nie wiedza jaka zasada na tow wskazuje :)wymowa i pisowania jest ciezka; gramattyka (jak dla mnie akurat dosc logiczna, ale to chyba trzeba praktykowac zeby dopiero zdac sobie sprawe czego sie kiedy uzywa, w liceum czasy byly dla mnie edna wielka mieszanka tak jak w ang; zreszta. tylko w ang. tak zostalo do dzis ;) )

asionek : skad jets twoj maz ?
on wogole francuz czy szwajcar mowiacy po fr?

Ostatnia edycja:
Jos - a to to jak ze skandynawskimi - nie ma absolutnie zadnej logiki co do pisowni i wymowy. Inaczej piszesz, inaczej wymawiasz. :-D Troche to zabawne dla mnie z perspektywy czasu. A i oczywiscie tutejsi tez straszne bledy robia! Do tego dochodza te 2 jezyki urzedowe, ktore sa tylko troche podobne. Do tego masa dialektow! Ale jezyk mi sie podoba i sam w sobie nie jest trudny do nauczenia.

Asionek - trzymaj sie cieplo!

Musia - czesc! :-)

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry