Black_Opal ja też mam takie obawy, fakt moje dziecko jest już troszke starsze, więcej rozumie ale jest jedynym wnukiem, przytulakiem i mamisynkiem

Boje się, tego bo mimo, że śpi w swoim pokoju to co noc przybiega ok 4 rano do Nas do łózka i zastanawiam się jak to będzie spać w 4??
Pani psycholog w przedszkolu pocieszała mnie, że 3 latki często bardziej chcą uczestniczy w opiece nad maluchem niż jest zazdrosne ale zobaczymy w praktyce.
A jeżeli chodzi o pieluchy to najlepszym rozwiązaniem jest zdjecie pieluch, chociaż ja to szybko przeszłam do odzwyczajania i mójgdy kończył 2 lata już był bez, ale my nocnikowanie zaczeliśmy jak siedził, chociaż dla wielu to za szybko.
U nas pozbycie ze smoczkiem było hmm Oliśku sam wrzucił go do kominka i powiedział Pa Pa, fakt przez 3 noce mielismy kosmos bo nie mógł usnąć ale po tygodniu już nie pamietał wiec też w miare szybko się udało.
katjusza77 z doświadczenia wiem, że łózeczko normalne jest dobrym rozwiązaniem mój 3 latek spi w swoim zwykłym łózku od wieku niecałych 2 lat. a w styczniu kupilismy takie łóżko z myśla o przyszłosci
http://www.abra-meble.pl/sypialnia/lozka/lozko-nemo.html te dolne można całkowice wyjąc i ustawić w inne miejsce badz tylko wysunąc.