reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozmowy o karmieniu piersią / butelką

reklama
Ja wczoraj byłam na zajęciach z karmienia piersią. Dużo teorii, porad, pokazywali pozycje do karmienia. Fajnie nawet, chociaż trochę chyba babka podkolorowała wszystko;-). Ogólnie stwierdziła, że 99% bólu przy karmieniu bierze się z nieprawidłowego przystawiania dziecka... hmm... no niech jej będzie, że to takie proste.
W każdym razie pomoc laktacyjna jest tu niesamowita (zobaczymy, jak to będzie w praktyce wyglądało:-p).

Dieta matki karmiącej tu nie istnieje. Zalecają jedynie uważanie z kofeiną i alkoholem, ale i tego nie trzeba zupełnie wykluczyć. A przy podejrzeniach alergii na pierwszy rzut do wykluczenia idzie cała krowa (mleko i mięso), potem ewentualnie inne rzeczy.

tricia nam tez położna mówiła, że nie ma diety mamy karmiącej - jeść mamy wszystko, tylko uważać i obserwować dziecko. Niewskazane są tylko cytrusy, potrawy ciężko strawne (kapusta np.), więc z tymi rzeczami ostrożnie i niekoniecznie. Oczywiście alkohol też nie polecany (choć lampka wina wypita tuż po karmieniu, długo przed następnym, przestępstwem nie będzie), no i ogólnie starć się odżywiać po prostu zdrowo - świeże produkty, mało przetworzone, dobre jakościowo.

dziewczyny a macie jakie przepisy jesli o cycowanie chodzi? tzn bo gotowanych skrzydelek w rosole mam dosc a boje sie czerwonego miesa itd. ja chce wprowadzac jedzenie stale tak jak na sloiczkach pisze z tym ze nie sloiczki a goto2ane jedzenie preze mnie.

Powiedzcie mi dziewczyny, czy w Polsce jest do kupienia takie mleko już rozrobione w takich mini buteleczkach? Że tylko się smoczek doczepia i dziecko może pić?
Dostałam takie coś ostatnio na wizycie, trzy opakowania, chyba w każdej po 4 buteleczki. Rewelacja moim zdaniem właśnie na takie początki, jak się pokarmu nie ma, żeby całej puszki mleka nie kupować. I chciałam jednej znajomej w Polsce podpowiedzieć, żeby sobie poszukała takiego, ale mówi, że takich nie ma. Może się spotkałyście?

ciezko powiedziec czy w Polsce jest , ja sie nie spotkalam , ale zakupilam nie w butelce tylko w kartoniku dwa, na pierwsze dni jakbym jakims cudem nie miala pokarmu( choc z kevinem mialam kilka nawalow mlecznych) wyglada to jak soczek w kartoniku , gotowe do spozycia tylko przelewasz do butli :) z cow&gate . :tak:

Kasiurek nam położna polecała generalnie dużo ryb (ale niekoniecznie morskich) przyrządzanych na parze, kurczaków nie za dużo (z uwagi na karmienie ich hormonami), wieprzowinę raz w tygodniu, pieczone pasztety zamiast tych z puszki, zupy oprócz kapuśniaku i grochówki, najlepiej na jogurcie. Zabronione są ponoć zielone i czerwone herbaty (tu jestem osobiście niepocieszona).
Tu jest nasz wątek, w którym znajdziesz przykładowe jadłospisy ;-)

https://www.babyboom.pl/forum/marzec-2012-f418/dieta-mam-karmiacych-56011/

A z tymi słoiczkami chodzi Ci o podawanie pokarmów małej? Bo na to jest jeszcze czas...

reklama
ja kupowałam mleko Nan pro 1 w buteleczce 90 ml gotowe do spożycia, wystarczy zamówić w jakiejkolwiek aptece . nie nakłada się na butelkę smoczka, ale wystarczy przelać do butelki, podgrzac i podać:)
mleko-gotowe-nan-pro-1-grodzisk-mazowiecki.jpg odnośnie diety to ja jem wszystko poza produktami smażonymi i wzdymającymi, i dotychczas nic a nic niuni nie zaszkodziło, na wzdęcia nie cierpi, kolki nie ma, a po każdym karmieniu regularna kupka :D a od 2-3 dni jest tylko na piersi:)

Do góry