reklama

Rozszerzanie diety dziecka

reklama
Elifit, ale zamiast jednego cyca? Czytalam ten poradnik, ale teraz zbieram info ;)

Ja chcialabym tydzien marchewke, potem tydzien np ziemniak, a potem jakos laczyc... No nie wiem... Rozkminiam

Dostalam paczke z hipp. Ich zalecenia to miedzy 5 a 6 kaszka, pomiedzy 7 a 9 obiadek , kaszka, sok lub przecier owocowy...

Ps. Jak odstawia sie od cyca daje sie mm 2?

Ostatnia edycja:
makota - zależy kiedy odstawiasz. jak po skończeniu przez dziecko pól roku to dajesz 2. a jak wcześniej to dajesz 1. ja zacznę dokarmiać po 4 miesiącu - kupiłam już jedynkę, jest do 6miesiąca.

Makota, zaczynasz od śladowych ilości warzyw, 2-3 łyżeczki, przez kolejne dni zwiększasz porcję. Po tygodniu robisz bardziej "rozbudowane " danie dodając kolejny składnik.
Jak dziecko załapie jedzenie papki i porcja będzie wystarczająca , podajesz zamiast cyca obiadek. Potem można wprowadzić owocowy podwieczorek.
W międzyczasie cyc w zależności od potrzeb.
Niektórzy radzą ,żeby przed stałym posiłkiem podać troszkę cyca, żeby osłona była.

Mamy starszaków, podawałyście dzieciom kaszki?
I w jakiej formie?
Ja uznałam,że skoro dziecko umie jeść z łyżeczki, nigdy nie podawałam córce kaszki w butelce, nie dodawałam też zagęstników do mleka typu kleik .
Po prostu podawałam na śniadanie i kolację kaszkę łyżeczką.
Ten system się sprawdził więc teraz też tak spróbuję.
A Wy jakie macie pomysły?

Ostatnia edycja:
Ja jak się opiekowałam siostrzenicą, to kaszka też łyżeczką. Ona z butli piła tylko mleczko siostry i wodę/soczek. Te drugie jak była starsza piła z bidonika. Niekapki się nie sprawdziły.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry