reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Rozszerzenie diety wcześniakom??

Marzena_29

Zaangażowana w BB
Cześć mam w domu wcześniaka urodzonego w 36 tygodniu ciąży. Jest na mleku motyfikowanym. Ale chce jemu wprowadzać diety, tylko niewiem kiedy mogę i od czego powinnam zacząć?? Synek ma już 10 tygodni i 2 dni..

reklama
reklama
No dlatego się tak zastanawiam nad tym. Czyli jak by poród odbył się 37 + np 2 to już nie wcześniak? To tylko tydzień różnicy 🤔🤔🤔
Tak, tylko ja od zawsze zastanawiam się czy skończony 37 to nie 38+0 w terminologii ciążowej. Bo za ciążę donoszoną uznaje się urodzenie w 38 tygodniu.

Urodziłam równo w 36tc 4 tyg przed planowanym terminem i dziecko było późnym wczesniakiem. Tak już przyjęto, że od 37 tc ciąża uznawana jest za do noszoną. W książeczce zdrowia oznaczono cechy wczesniactwa które posiadał syn plus na wypisie informacja i skierowania do konkretnych Poradni. W szpitalu spędziliśmy tydzień że względu na problemy z żółtaczką.
U niego w sumie prócz niższej wagi i problemów z żelazem nic się nie działo.
Teraz urodziłam córkę w 39tc która wagowo była identyczna jak jej starszy brat 😜
Nie ma co się bawić w kalkulatory tylko liczyć pełne tygodnie. Skoro urodzony w 36 tc to 4 tyg ma do tyłu i analogicznie 32 - 8tyg.

Nie znam sie na wcześniakach... Może ktoś mi powiedzieć dlaczego w autorki przypadku syn się urodził tylko miesiąc szybciej na chwilę obecną z kalkulatora wynika że ma 10 tygodni a w rzeczywistości 3 miesiące... Dlaczego jest półtora miesiąca różnicy?
I czasem nie jest tak że dziecko urodzone 4 tygodnie szybciej nie zalicza się do wcześniaków? 36 tydzień to już praktycznie rozwinięta ciąża....
Niestety nie jest tak moja córka 36 tydzień miała więcej cech wczesniaczych niż synek z 35 tygodnia. Ciąża donoszona jest po skończonym 37 tygodniu

Czasami może mieć jeszcze cechy wczesniacze zazwyczaj jest to wpisane w książeczkę zdrowia. Ale według ginekologów ciąża była donoszona.
Mój prowadzący ginekolog nie podrawił mi powiedzieć że coś się dzieje z moim synkiem.. Na moje pytania odnośnie ciąży i dziecka odpowiadał mi tylko cytuję '' Wszystko jest w posządku dziecko jest zdrowe''

reklama
Mój prowadzący ginekolog nie podrawił mi powiedzieć że coś się dzieje z moim synkiem.. Na moje pytania odnośnie ciąży i dziecka odpowiadał mi tylko cytuję '' Wszystko jest w posządku dziecko jest zdrowe''
Ale po porodzie? Po porodzie już dziecko przechodzi pod skrzydła neonatologów i pediatrow w szpitalu i to oni powinni Ci udzielić informacji dotyczących dziecka. A ginekolog już się zajmuje tylko Twoim zdrowiem. A jeżeli w ciąży Ci tak zdawkowo odpowiadał to bym zmieniła ginekologa

Do góry