reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Sen naszych maluszków

Mariolcia ja takiego okresu nie mialam zeby mala spala i jadla bo ona zawsze malo spala. Za to je za 4 :) nadal sie potrafi karmic w dzien co godzine ;)

Herbata juz jest lepiej :) W dzien zawsze malo spala i nadal ma dwie drzemki po godzinke ale lepiej spi w nocy, karmi sie dosyc czesto bo co 2-3,5 godziny i nadal sie dlugo usypia ale jak juz zasnie ten pierwszy raz to spi od 21-23 do 7-10 rano, wiec nie jest juz tak zle :)

reklama
Moja mała to zaś ma różnie co 2 dzień śpi prawie cały dzień, po kąpaniu się rozkręca i nie śpi do 22 zasypia i o 24 daję jej mleczko i potem się budzi o 3 lub 4rano i zazwyczaj ma kryzys oczy jak 5zł i nie chce spać to biorę ją do łóżka i leży z nami a my śpimy czasami się kręci bo jej sie nudzi potem przysypia i budzi się o 7rano.

Herbata ona zasypia przy piersi pozniej w nocy, ale w dzien i ten pierwszy raz na noc tylko przez kolysanie :baffled: czyli albo rece, albo hustawka albo samochod (ale ten sposob zastosowalismy tylko kilka razy ;) ), ewentualnie wozek i spacer - z tym ze trzeba nim jechac caly czas do przodu, takie udawane wozenie po domu nie dziala. Sama nie zasypia w ogole... Ja mysle ze ona by dluzej spala w nocy ale jej brzuszek przeszkadza bo jak sie budzi to albo pryka albo beka jak stary ;) A po jedzeniu zawsze czekam zeby sie jej odbilo i spi na podwyzszeniu, wiec nie wiem co jeszcze moge zrobic, i zawsze jest tak samo, niezaleznie od tego co jem.

cytryna to lekko przes....e masz :baffled: jeszcze sie nauczy spac sama, najgorsze pierwsze 3 miesiace. mam nadzieje ze jej przejda brzuszkowe problemy. dobrze chociaz ze w nocy ladnie spi

a mi trudno to stwierdzić ale chyba nam się już normują godziny spania i czuwania.
o 6 rano pobudka, ssie cyca i zasypia... do 9. wtedy jest jedzenie porządnego śniadania . i teraz nie śpi aż do ok. 12-12.30. karmie na zadanie w tym czasie więc nie wiem ile zje przez ten czas tak naprawdę.
o 14 pobudka i znowu jedzenie. do ok. 17 nie śpi i je na zadanie. o ok.18 wstaje .
mniej więcej o 19 jest kąpanie, kosmetyka, cyc i zasypia. ale o 21 znów mi się budzi na jedzenie i wtedy zasypia już na noc. w nocy wstaje na cyca ok 1-2 godziny, i o 4. w nocy zasypia bez problemu, niekiedy na śpiąco odbija mu się.

czyli podsumowując w nocy śpi 7,5 godziny z przerwami. a w dzień 6,5 godziny też z przerwami
czyli przesypia 14 godzin na dobę, to nie za mało?
ja wiem ze każdy maluch jest inny, tak pytam tylko:-)

chyba dobrze spi :)

u nas ostatnio pobudka ok 8 czasami pozniej , ale ogolnie to 8 rano jak maz wstaje :)
zabawa ok 1.5h max i maly dosypia znowu ok 2h
pozniej to juz ok 2 h aktywnosci i sen ok 1h czasami dluzej czasami krocej
spi ok 12 , pozniej ok 3 i ostatnia drzemka przed kapiela ok 17 :) pozniej kapiel ok 18.30 , cyc i ok 19.30 ( czasami wczesniej czasami ok 20 ) spi juz na noc , normalnie ma jedna pobudke jak maz wraca z pracy ok 24 , zmiana pampka i cyc , ale bywa , ze nie budzi sie , a pozniej to juz kolo 4, a 5 rano :)
zle nie jest , hciaciaz ostatnie dni budzil sie co 2 h od 24 , a nawet 1h !! ogolnie najlepszy sen ma wlasnie od 19 do 24.30 :) nie budzi sie nigdy juz od dlugiego czasu

Mariolcia ja takiego okresu nie mialam zeby mala spala i jadla bo ona zawsze malo spala. Za to je za 4 :) nadal sie potrafi karmic w dzien co godzine ;)

Herbata juz jest lepiej :) W dzien zawsze malo spala i nadal ma dwie drzemki po godzinke ale lepiej spi w nocy, karmi sie dosyc czesto bo co 2-3,5 godziny i nadal sie dlugo usypia ale jak juz zasnie ten pierwszy raz to spi od 21-23 do 7-10 rano, wiec nie jest juz tak zle :)

najwazniejsze , ze juz lepiej jest :)

dzieci sa rozne , siorki synek nigdy duzo nie spal w dzien od urodzenia prawie nic i tak mu do dzisiaj zostalo ... ma jedna drzemke ok 11 do ok 13 i wsio :)

moj za cholere nie rozpocznie spania nocnego wczesniej niz 23 czasami 22, jak zasnie kolo 20 to po pol godz sie budzi i jest chetny do zabawy, jak ty to asionek robisz,ze tak wczesniej idzie bobo spac?

Asionek mamy identyczne dzieci! Ta sama godzina snu, czuwania dzien i drzemek w dzien no identycznie :) Tyle ze my jak pojdziemy spac to wstajemy o 24.00 a potem to uz co dwie godziny czyli standart - cyc i lulu o 8 pobudka i wstajemy. Oszukancze proby wciskania smoczka nie daja rade trza wstac i koniec :)

kingolinka i asionek -zawsze wam spia o tej godz czy nauczylyscie tak? bo ja chocbym polozyla wczesniej to zdrzemnie sie na chwile i sen nocny tak czy siak najwczesniej o 22.. probowalma go budzic rano, ale i tak zasypial w lezaku, probowalam przetrzymac bez spania w ciagu dnia ale to tylko poowdowalo placz ze zmeczenia ..

reklama
ja młodej też nie umiem nauczyć żeby szybciej kładła się spać. O której bym jej nie zaczynała usypiać to tak długo ssa cyca że kończy ok 1

Do góry