moj za cholere nie rozpocznie spania nocnego wczesniej niz 23 czasami 22, jak zasnie kolo 20 to po pol godz sie budzi i jest chetny do zabawy, jak ty to asionek robisz,ze tak wczesniej idzie bobo spac?
moj sam sobie tak ustalil juz dawno temu i zostalo do dzisiaj
teraz od kilku dni to on juz o 19 spi ... za cholere nie moge go do 20 przetrzymac , a najchetniej to o 18 juz by spal na noc maly dziadyga

n daje mu , bo sie boje , ze za wczesnie bedzie wstawal , chociaz teraz spi o 1h wczesniej i wstaje jak zawsze rano ...
a o ktorej kapiesz??
moze przed kapiela po drzemce , intensywna zabawa , kapiel , cisza w domu wzgledna , przygaszone swiatlo , cyc i do lozeczka ?
Asionek mamy identyczne dzieci! Ta sama godzina snu, czuwania dzien i drzemek w dzien no identycznie

Tyle ze my jak pojdziemy spac to wstajemy o 24.00 a potem to uz co dwie godziny czyli standart - cyc i lulu o 8 pobudka i wstajemy. Oszukancze proby wciskania smoczka nie daja rade trza wstac i koniec
hehe to sie zmowily

moj na szczescie powoli przestaje sie budzic co 2 h
a rano to rozwnie na ogol wstaje ok 8.30 taka srednia , bo bywa pozniej , albo wczesniej
a probowalas odstawic jedno nocne karmienie ??
bo u nas maly wstawal tak samo i raz jak wstal o tej 2 czy 2.30 i sobie stekac zaczal to ja bylam tak otumaniona , ze zasnelam zamiast go wyciagnac i dac cyca i maly tez zasnal wiec glody nie byl

to dalo mi do myslenia , ze moze on budzi sie z przyzwyczajenia ? nastepnej nocy jak sobie postekiwal zostawilam go i za chwile spal dalej ... wczoraj dalam mu cyca , bo juz za mocno protestowac zaczal , ale dzisiaj znowu nie dalam i spal dalej
tylko to tez zalezy chyba jak dziecko wstaje na cyca ... bo moj od urodzenia nigdy nie plakal na glod tylko stekal i nawet oczu nie otwiera tylko sobie postekuje , cyca tez je na spiocha i spi dalej wiec o tyle latwiej bylo sprobowac z odstawieniem
bo jakby plakal to pewnie bym nie probowala , zeby calkiem sie nie rozbudzil
ja młodej też nie umiem nauczyć żeby szybciej kładła się spać. O której bym jej nie zaczynała usypiać to tak długo ssa cyca że kończy ok 1
o matko

przeciez niemozliwe zeby tyle jadla ..
Mojej sie tak stopniowo przestawialo: 7 rano, potem 4, 2, potem zasypiala przed polnoca a teraz okolo21 i wstaje okolo 9, ja bym sie bala przestawic ja na 7 bo ty by pewnie oznaczalo pobudke o 7 dla mnie
wiesz niekoniecznie
moj z 20 przesunal sobie od jakiegos czasu spanie na 19 i tez balam sie , ze wstanie za wczesnie , a spi dalej do tej samej godziny rano , a nawet dluzej np. wczoraj do 9.30 prawie
u nas sen nocny zaczyna się najszybciej o 1

jak to zmienić???
i w dodatku od 23 zaczyna się karmienie przed snem które trwa 2 godziny, co zrobić żeby krócej jadła )tak długo je tylko przed snem nocnym)??????
próbowałam szukać dzisiaj jakiś info na necie na ten temat ale nic nie znalazłam (głównie o tak długim jedzeniu)
moj na wieczor tez dluzej je , a raczej ciumka sobie

co prawda nie trwa to tyle ile u was ,bo ok 30min.
tylko , ze ja mojemu jak widze , ze sie wczul za bardzo , wyciagam na sile suta i odkladam do lozeczka

i spi sobie dalej i jakos suta nie szuka , bo o to sie na poczatku balam , ze bedzie ryk czy cos
nie wiem czy probowalas tak juz ??
wszedzie pisza , ze dziecko tyle nie je tylko sobie smoka zrobilo i trzeba wyjac z paszczy cycocholika suta i tyle
kasiadz moja tez jadla godzine przy kazdym karmieniu, ale pielegniarka powiedziala ze absolutnie mam na to nie pozwalac. chyba wlasnie dlatego nabawilam sie jakiegos zapalenia. stwierdzila ze takie dzieci potrafia juz bardzo szybko jesc i 20 minut wystarczy.polecila mi metode 10 minut jeden cycek, pol godziny zabawy i 10 minut drugi i koniec. do lozeczka odkladac. a jesli mowa o zasypianiu przy cycku na noc to po prostu delikatnie wyciagaj suta

ja czasem mojej wyrywam bo tak zassie, ale nie budze jej tym. smoczka sobie znalazla
hehe ja mojemu jak wyciagam czasami to kurka jest tak zassany , ze ja w sowja ciagne , a on swoja i sut jak z gumy sie rozciaga

na szczescie wraca do siebie hehe , ale juz sie boje jak beda te moje biedne piersi po karmieniu zakonczonym wygladac ?