reklama

Sierpień 2009

• Starter tematu Starter tematu mags777
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
reklama
to ja żeby odsunąc temat laktatoró nieszczęsnych a może szczęsnych zapytam Was o coś innego, moze wiecie coś dokładniej, bo ja szukam w necie ale się zamotałam, a musze wiedziec bo chyba czas o podwyzke w pracy powalczyc

bo jest tak:

- idzie sie na urop macierzynski - i wtedy mamy płacone 100% wypłaty (wypłacane przez ZUS). I to się nazywa Zasiłek Macierzyński, tak?

i trwa:

20 tygodni (140 dni) - w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie,
31 tygodni (217 dni) - w przypadku urodzenia dwojga dzieci przy jednym porodzie,

- później albo sie wraca do pracy albo mozna isc na max. 3 lata na urlop wychowawczy(tez wypłacany przez ZUS) - ale jaka kwota? liczy sie srednia z 6 m-cy i cos dzieli? I to się nazywa Zasiłek Wychowawczy, tak?

Zasiłek wychowawczy nie przysługuje, jeżeli wnioskodawca korzysta z urlopu wychowawczego krótszego niż 3 miesiące.

jakie trzeba spełnić warunki - czy musze załatwic u pracodawcy cos juz teraz? bo mam jakies dane ale żadne z ostaniego roku...

czy to przy tym zasiłku chodzi o to, że jesli dochód rodziny na osobę przekroczy jakies tam 500zł to kicha?

i wtedy nie dostaje się nic?

bo juz nie wiem ile i jakie są te zasiłki?

z góry dzięki dziewczyny za odpowiedzi i wyjaśnienia;-);-);-);-);-)

Malinka, wiem wiem... :-);-) u mnie raz w miesiacu obowiazkowo w menu :-) ciesze sie, ze smakowało :)
dobra, zbieram te moje 4 litery i ide w kuchni posprzatac... :dry:

Malberka a wiec
1. tak
2tak
3 tak pozniej idzie sie na wychowawaczy wynosi on kolo 400zl msc i nalezy sie tylko tym ktorzy maja zasilek rodzinny poniewaz jest to kwota mniej wiecej 520zl na osobe, z dzieckiem niepelnosprawnym 580. Trzba miec umowe na co najmniej okres dwoch trzech lat zeby na ten czas isc na wychowawczy, chyba ze w tym czasie pracodawca ci przdluzy

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry