reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpień 2013

margo, ale że co znowu z tymi anansami jest nie tak?:-( Ja to nie wiem , owoc szkodzi? Ja tam nie schizuję, jem na co mam ochotę i nigdy nie było nic nie tak...:-) Ja to już wogóle się nie łapię w tych zakazach:happy2:, jeszcze trochę i będą ciężarne zamykać iw w izolatkach i karmić kroplówkami, bo nic już nie wolno....:happy2: Rozumiem rzeczy typu palenie, picie, fastfoody w dużych ilościach /bo też nie żeby nigdy nie jeść, /, ale owoce? ^Ja chyba zwariuję...:szok:

reklama
Wiem, że na pewno można z puszki, a o świeżym mówią, że może szkodzić, bo podobno np w ostatniej fazie III tym zaleca się spożywanie ananasa świeżego na przyspieszenie porodu.

Ja do zakazów ogólnie podchodzę z dużą dozą dystansu;)

Smaka mi na gruszkę zrobiłaś:)

Margo25 na wikipedii jest napisane tak Niedojrzałe owoce i sok z liści (mający właściwości przeciwrobacze) są absolutnie zakazane kobietom ciężarnym, mogą bowiem spowodować poronienie. NIEDOJRZAŁE więc chyba dojrzałe można :confused: aczkolwiek lepiej spytać lekarza

Ale ja od 1,5 tyg pochłonęłam jakieś dzikie ilości tego ananasa :szok: Mam nadzieję, że nie zrobiłam nic dzidziusiowi :szok: Pierwsze słyszę o tych ananasach :/

Ja myślę, że gdyby się miało coś dziać, to już by się działo.
... poza tym co oznacza 'niedojrzały'? Te, co kupujesz w sklepie chyba są dojrzałe, nie?
Nie wiem, te niektóre zakazy mnie dziwią trochę:dry:

Agata - to tak jak obstawiałam, w ciąży, za sprawą hormonów włosy mogą się nie słuchać...Za 5 miesięcy strzelisz sobie loki ;-)

Co do manicure hybrydowego, to ja nigdy nie robiłam, chociaż nie raz miałam ochotę, bo na moich pazurach lakier trzyma się 1-2 dni. Jedna moja koleżanka chodziła regularnie na hybrydowy i trzymał jej się długo i wyglądał bardzo ładnie. A inna poszła gdzieś i nie dość, że się dała naciągnąć (jakaś mega promocja, a potem wyszły dodatkowe koszty), to nawet tygodnia u niej nie wytrzymał.

Ja tak się naczytałam o Waszych zakupach, że dziś wybrałam się do Smyka (rano przysłali mi kod zniżkowy więc stwierdziłam, że może skorzystam:-D). Ale wszystko było albo typowo chłopięce albo dziewczęce, więc sobie odpuściłam. Kupiłam za to bluzę dla Jaśka;-)

Magro - pierwsze słyszę o tym ananasie. Ja bym się nie przejmowała, skoro jesz je w dużych ilościach od jakiegoś czasu i nic się dzieje to raczej są bezpieczne ;-)

Margo25- też podczas urlopu zajadałam się świeżymi ananasami i nigdy czegoś takiego nie słyszałam żeby ananasy szkodziły, może faktycznie niedojrzałe mają jakieś właściwości ale świeże dojrzałe :)

zaczarowana79- ale mnie rozbawiłaś hasłem cyt."jeszcze trochę i będą ciężarne zamykać iw w izolatkach i karmić kroplówkami" hehe Też jestem zdania, że nie wolno dać się zwariować :)

Z tym niedojrzałym ananasem to brzmi jak z niedogotowanym mięsem :/ To chyba jasne, że nie będę jadła zielonego ananasa...nie wiem co oni mieli na myśli. Zaraz zjem ananasa, bo mi się ślinotok robi w buzi :crazy: Trochę się zdziwiłam, bo jednogłośnie był przedstawiony zakaz spożywania ananasa :/
Zapytam jutro lekarki.

dzień dobry dziewczynki.

Jola3455 gratulacje. Zenia.Mi gratulacje.
Ja pije tran w ciąży.
Ja byłam dziś w pracy, zrobić szkolenie, okazuje się, że sobie nie do końca radzą beze mnie i zostałam poproszona o pomoc, i będę mieć zdalny dostęp do kompa w pracy.
Ale w sumie nie o tym chciałam tylko o l4 i macierzyńskim, więc na necie wyczytałam, że jak l4 w ciąży to się liczy z całego roku, razem z wszystkimi premiami itd, to samo odnośnie macierzyńskiego a będąc dziś w pracy czytam komunikat, że jeśli jest się na l4, macierzyńskim i wychowawczym to zgodnie z regulaminem pracy premia jest odejmowana do dni przepracowanych. Moje pytanie, czy to nie jest jawna dyskryminacja kobiet? Czy to jest zgodne z prawem? I trzy czy ten roczny macierzyński jest pewien w tym roku, bo mam info od kadrowej, że to nie podpisane jeszcze. Zonka mam i teraz siedzę i myśle

Ostatnia edycja:
reklama
cwietka- podrzuć jakiś pomysł na obiad ;) bo mam pomidorową, a że jutro jadę do rodziców, to mężowi chociaż na jutro jeszcze jakiś obiadek zostawię ;)

z tym ananasem to pierwszy raz słyszę, że nie wolno. kiedyś nie było żadnych ograniczeń i jakoś dzieci się rodziły :) teraz to czasem mam wrażenie że jakieś paranoje wychodzą z tych zakazów i nakazów.

a ja właśnie obmyślam jak pomalować pokój drugiego urwisa :) synkowi namalowałam na cała ścianć smerfy z gargamelem i klakierem, a na drugiej pociąg z Kubusiem Puchatkiem. Teraz znowu coś trzeba wymyślić :) a potem zabrać się do malowania.
No i powoli szukam łóżka dla synka, bo łóżeczko powędruje dla drugiego smyka.

edit: marzycielka roczny macierzyński tak ALE najpierw 6 m-cy 100% płatne + 6 m-cy 60% płatne. nie ma dla nas chyba opcji 12 m-cy 80% płatne, chociaz na to samo chyba wychodzi finansowo :)

Ostatnia edycja:
Do góry