• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

sierpniowe ciężaróweczki 2011:D

ostatnio zmartwiło mnie,bo mały ma żeberka trochę wywinięte na zewnątrz. Wiecie o co mi chodzi i nie daje mi to spokoju. Muszę po ospie się z nim wybrać prywatnie, żeby go znów całego doktorka przebadała:confused2:

Może zapytaj pediatrę o tą D3,zapomniałam że moja nie pije wcale MM,nie znam się na tym,może faktycznie nie trzeba dawać...?

Mój Oliś ma jedno żeberko tak mocniej odstające,widoczne,też mnie to niepokoiło (zauważyłam ok.5 m-ca) i byliśmy z tym u ortopedy i nas uspokoił że taki jego urok-ma je do dziś :tak:

mama80-gdzie przepadłaś?

Moje dziecko dzisiaj pospało do 6.30!! :-D Kurczaki...tak się wyspałam że o 6.15 się obudziłam i czekałam aż mała wstanie :-D teraz siedzi sobie na podłodze,chłopcy ją obskakują z każdej strony a ta zaciesza że boki zrywać ;-)

Ostatnia edycja:
reklama
Jestem, jestem!Aż mi miło że zauważyłaś moją nieobecność. Popijam już kawkę. Moje dzieciaki też tak śpią do około 6.30. Chociaż Hani zdarza się i o 5 wstać. Ona jest nieprzewidywalna:-D
Ja też podaję tylko wit.D, i to czasem zapominam:zawstydzona/y:
Wczoraj od rana ostro zabierałam się za porządki, ale w sumie tylko zrobiłam jeszcze większy bałagan. Mąż wrócił z pracy a u nas nawet obiadu nie było. Jeszcze wyciągnął mnie na zakupy. Niby nic nie kupiłam a portfel pusty. Chociaż udało mi się coś w ogródku zrobić. I taka to ze mnie gospodyni co z niczym zdążyć nie może.
W niedzielę mam 3 urodziny chrześniaka. Dziewczyny doradżcie jaki prezent kupić?
Jaką pogodę macie? U nas znowu leje:tak:
Jak znajdę chwilę czasu to biorę się za moje suwaczki. Tylko nie wiem dlaczego zamiast moich pięknych obrazków wyskakują kody?:wściekła/y:

Jagienka, witaminę D3 należy podawać dziecku bez względu na to czy jest karmione piersią czy MM.
O ilości kropli (od 1 do 2) decyduje lekarz. Kropelkę należy podać bezpośrednio przed jedzeniem.

Jagienka, witaminę D3 należy podawać dziecku bez względu na to czy jest karmione piersią czy MM.

Chyba nie do końca...cytuję:
"Niemowlęta karmione wyłącznie piersią otrzymują witaminy w mleku mamy, ale trzeba pamiętać o dodatkowym podawaniu witaminy D i K, ponieważ ich ilość w pokarmie naturalnym jest niewystarczająca"

"Niemowlęta karmione sztucznie otrzymują zwykle zalecaną dawkę witaminy D w codziennej porcji mleka modyfkowanego, które jest wzbogacane w ten składnik. Witaminy tej nie trzeba więc dodatkowo uzupełniać, jeśli dziecko zjada dziennie odpowiednią ilość mleka (600—1000 ml w zależności od produktu)."

Źródło:
Witaminy w diecie dziecka: Pediatria - Medycyna Praktyczna: Lekarze pacjentom

Nikos tylko w tej kapsułce jest kilka kropli- 2,3? A i ja bym tak bezpośrednio przed jedzeniem nie podawała, bo zostanie to na smoczku, cycku, łyżeczce. My podajemy przed kąpielą, a po niej jest papu;-) Ale pewnie Tobie też oto chodziło:sorry:

Jagienka
natknęłam się na artykuł o kształtach klatek piersiowych u niemowlaków i ta co ma Igor to niby dzwonowata i jest to nieprawidłowe.

Igor cały fioletowy. Jeszcze dziś z 20-30 nowych krostek. I ma kilka kropek wokół oczu, jedna to taka z ropą w oczku i czy mogę te na powiekach i pod oczkami- na lini łzowej potraktować fioletem wodnym?

Ja dziś mama wolne idę zrobić sobie kawkę:tak:, a mały na drzemce...

Ja z mleka małego nie umiem wywnioskować ile tej wit. D tam jest:no:

Ostatnia edycja:
dawno was nie czytałam i niestety nie nadrobię :eek:
widzę że jest dyskusja na temat witaminy D... cóż ja podaje w kapsułce i dodatkowo ma w mleku MM... nigdy nie zastanawiałam się ile tak na prawdę tego dostaje :baffled::baffled::baffled: w tych kapsułkach jest dużo więcej niż kropelka czy dwie i trochę mnie to dziwi że takie coś jest :confused2: wychodzi na to że moje dziecko od początku dostaje więcej niż powinno :szok: hmm to może dlatego ma taki problem z tymi zębami :confused::confused: muszę to zliczyć :nerd:

z ta witaminą D i jej ilością to chyba każdy preparat ma inne stężenie...? my podajemy Devikapp 2krople ale do tej pory karmiłam piersią - idę w czwartek do pediatry żeby obejrzał/zważył Karolinę pzred wyjazdem to dopytam czy zmniejszyc dawkę jak przeszłam na MM.

Karolaola - a czy sadzałaś Igorka zanim zaczął sam siadać? bo nam pediatra pwoiedziała że czasem tak się dzieje wtedy że brzuszek jakby wypycha żeberka

nie pamiętam kto ale nieźle się uśmiałam chyba w sobotę (Blackberry, aanka?) z tym neurologiem i pokazywaniem oczek i noska. My od neurologa dostaliśmy kwitek dla pediatry miesiąc temu (ledwo skończyła 7 mies) że Karolinka jest nieznacznie opóźniona w rozwoju ruchowym:-D bo nie siedzi sama a tydzień wcześniej zalecenie z poradni rehab żeby nie sadzać póki sam nie usiądzie no i same chyba widzicie że Karolinka do opóźnionych ruchowo nie należy....Peidatra też wyśmiała to podsumowanie
Ci neurolodzy chyba sami coś z głową mają...Dobrze że nie wszystkie matki się tak schizują kazdym slowem lekarza.
Karolinka też nie pokazuje chyba ze pzrypadkiem jej cos akurat wyjdzie, za to pokazuje jaka jest duża i tak raczki podnosi do gory nasladujac nas
Mama80- nie poddawaj się z tymi suwaczkami ;-)

Jagienka, witaminy K nie należy podawać jak dziecko jest karmione wyłącznie piersią. D należy podawać bez względu na rodzaj karmienia.

Z Twojego cytatu wynika właśnie, że te witaminy należy podawać mimo karmienia piersią, bo ilość występująca w mleku mamy jest niewystarczająca.

Witamina D jest podawana w profilaktyce krzywicy, witamina K związana z krzepliwością krwi.
karolaola, Ja podaję krople z buteleczki i wiem wtedy, że mam na pewno 1 kropelkę (takie Lenia ma zalecenie).
Dlatego przed jedzeniem należy ją podać, bo wit. D rozpuszcza się w tłuszczach. Można dać razem z jedzonkiem.

Ostatnia edycja:
reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry