reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Sierpniowe mamy 2015

reklama
Akuku a czy gdzieś w twojej okolicy nie ma polskiego gina albo kliniki? Może warto się tam przejechać. Kumpela z kwietniówek jeździła 150km do polskiego lekarza, ale twierdziła że warto było raz na jakiś czas- porządnie usg robił, wybadał skracającą się szyjkę, dawał zwolnienia, a na pewno taniej wychodziło niż latanie do Pl

Akuku ten pierwszy scan jest po ty by określić czy jest jeden dzidziuś czy więcej i by obliczyć datę porodu.

pierwszy scan jest w czasie, gdy TRVEBA zmierzyc przeziernosc karkowa, czy ciaza jest pojedyncza, nie m widocznych wad, wiec dla mnei glupota jest, ze jest on opiero robiony w teoretycznym 12 tygodniu, bo tak jak u akuku, wglada ciaza na starsza i czasu nei ma na sprawdzenie przeziernosci, a JEST to wazne.

No i nie bedzie drugiego scanu... nie interesije ich ze ja sie martwie... pobiora krew i tyle... ah ;(

niech sobie w dupe wsadza ta krew, badanie PAPPA jest tylko ocena prawdopodbienstwa wystapienia zespolu downa, a nie testem NIFTY. jelsi NIFTY ci zaproponuja, to super, ale pappa niech sobie w tylek wsadza, bo on wazny jest TYLKO wtedy, gdy jest skorelowany z wynikiem NT.
gownozjady.
to jest zwykle zaniedbanie i ja bym im raban robila.
wlasnie wrac am ze szpitala, gdzie pojechalam z wynikiem wczorajszego prywatnego usg, jasno pokazujacego,ze krwawienia w szyjce nie mam, a lozysko zachodzi idealnie brzegiem na szyjke i to wlasnie stad mialam krwawienie.
jak to babsko nie mialo wiecej niz 1minuta i 20sek czasu, zeby zrobic dokladne usg (noze wymeirzyla o 2.5mm krotsza niz jest naprawde (no w ciagu doby tak nei urosnie) to niech wogole sie swoja praca nei zajmuje.
lozylam oficjlana skarge, p*******eni chochsztaplerzy. nie potrafia zwyklej diagnozy postawic i 'niektore kobiety krwawia w ciazy i to normalne' NIGDY krwawienei nie jest normalnym objawem! banda baranow. moze byc lozysko przodujace, albo w okresie miesiaczki, ale to trzeba sprawdzic, bo to krwawienie nie jest standarowym objawem.
tak, zyje tu, co nei znaczy ze mamy byc bezkrytyczni wobec ich bledow.

akuku, nie darowalabym im tego. bez znaczenia czy podalabys sie terminacji gdyby dziecko bylo chore, czy nie, ich obowiazkiem jest badac nas w tak waznym momencie i mamy praweo do swiadomosci czy dziecko jest zdrowe czy nie i przygotowaniu sie nawsystko.
ja nei mam watpliwosi,ze twoje bobo jest zdrowe, ale co jesli jest o 3tygodnie np starsze? moze byc tragedia, bo przenosisz sadzac,ze termin porodu jest wg ostatniej miesiaczki, a czas na okreslenie wieku ciazy wg pomiarow jest tylko do 14tgodnia, bo pozniej dzieco ma zdolnosc garbienia sie i wyprezania i jest to niemiarodajne. wiem od ciebie,ze ty rodzsz bez problemu przed terminem, wiec to jest ok, ale sa rozne sytuacje (tu pisze ogolnie).
to w teorii i tak naprawde konsekwencji nie posiadania wiarygodnego usg w tak waznym momencie moze byc duzo.

banda baranow i tyle, jestem ciekawa kiedy w koncu przestana tak koloryzowac ta zasrana anglie, jaki to kraj miodem i zlotem plynacy. syf, grzyb i ignorancja. ale to moja opinia.

Dating scan - BabyCentre

Nie bez powodu nazywa się dating scan bo głównie jest robiony po to by obliczyć datę porodu
Tu masz w artykule opisane dokładnie na co zwracają uwagę podczas tego usg
i akuku wlasnie obliczyli date porodu.
ani daty, ani nie sprawdvili porzadnie dziecka. tylko a very f.... happy baby, bo bije mu serce.

sorry loveboiled, ale zapewne pytali cie czy chcesz miec robiony down syndrome test (w ta wlacza sie NT) i ich obowiazkiem jest to zrobic.
jesli nie chces
z, wtey wystarczy obejrzec czy dziecko zyje.

dlac
zego w tym terminie jets okreslany termin pierwszego usg? bo z oszczednosci pieniadzy musza miec jedna wizyte i dlaczego akurat w ty momencie? bo to jedyny moment by okreslic wiek (akuku nie zrobili) i ewentualne symptomy aberracji (nt- tez akuku nie zroblili) chromosomalnych, by moc do 16tygodnia zrobic amniopunkcje, gdyby nt bylo powiekszona.
a to,ze oni pisza w taki spoosb, to zadna nowosc bo oni nie moga stresowac swoich pacjentow ewentualnymi 'powaznymi'terminami, ktorcyh 80% z nich wogole nei rozumie.

sorry, ale w neiwielu panstwach europy jest taki stosunek do pacjenta (olewc
zy) jak w uk.
love i pros
ze in odbieraj tego jako atak na ciebie, bo absolutnie tak nie jest, ja poporstu patrze przez pryzmat swoich i znajomych doswiadczen, u ktorych roznie sie konczyly te historie.
w u jest wiele fajnyc rzeczy ale na pewno nie jest to nhs ;)

Ostatnia edycja:
Anney u mnie dokładnie tak samo na usg niczemu dokładnie się nie przygladala widziała serduszko ręce nogi brzuszek czaszkę wiec wszystko jest dobrze. I nie ja nie badalam przeziernosci w ciąży ani w tej ani w pierwszej z własnego wyboru. I juz pisalam akuku ze jeśli jej zalezy to powinna się wyklucic. Akuku pisała ze obliczyli jej wiek ciąży według CRL czyli tak jak mi i innym dziewczyna w UK. Po prostu jak się miało usg w Polsce to wiadomo się oczekuje tego samego tutaj a tu maja swoje zasady i juz na to nic nie poradzisz

reklama
Do góry