reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Sierpniówki 2014

witam się ja również :)
Anna - rower świetna sprawa, jeździj tylko ostrożnie (żadnego szarżowania ;) ) i nie słuchaj zabobonów :tak:
Kahaka - również trzymałam &&& za wizytę :)

ostatnio brakuje mi czasu na siedzenie przed kompem, bo szukamy mieszkania.. Najpierw chcieliśmy kupić, ale wizja kredytu na 30 lat mnie przeraża i zdecydowaliśmy na razie zmienić po prostu na większe, bo mieszkamy 300km od rodziny i jak ktoś przyjeżdża to się gnieciemy a teraz kiedy spodziewamy się maleństwa tym bardziej, a wycieczki pewnie się potroją ;-)

No i podpowiedzcie czy warto dopłacić.
Teraz mieszkamy na 35m2 (2 pokoje), fajna dzielnica, same kamienice odnowione bądź nie, blisko do morza (20 min), chociaż rzadko z tego przywileju korzystamy, niestety latem ogromna wilgoć. plus, że bezczynszowe i ogrzewanie wliczone w najem, całym rokiem jednakowo plus oczywiscie media i energia. My tu za energię płacimy (ok 300zł) dużo bo mamy wodę ogrzewaną bojlerem i ciągnie jak smok.

Te, na które chcemy zmienić, 55m (3 pokoje) plus wielki taras, dzielnica trochę Gdyńskie krzaki ale za to piękne nowe osiedle, zielono, ptaszki śpiewają, świetnie skomunikowane a do pracy miałabym 5 minut. Tyle, że czynsz lato 250, zima 500 (w tym FR, woda -ciepła, zimna, ogrzewanie itp), plus dodatkowo wiadomo media i energia (dużo mniej bo wychodzi max 100zł). Cena najmu taka sama w obu przypadkach tyle , że w tym nowym dodatkowo czynsz..

No i się zastanawiamy... czy warto płacić więcej? czy decydować już teraz (od kwietnia) czy może poczekać? z drugiej strony ktoś inny to mieszkanie wynajmie a my potem będziemy latać jak z pełnymi gaciami :tak:

poradzicie coś? bo ja już siwa :-p

reklama
Atkaa- jako,ze wynajmuję mieszkania już prawie 10 lat to i mogę ci co nieco doradzić w temacie.
Jestem zdani,ze wieksze mieszkanie przy opłacie nieco większej może okazać sie dla was lepsze. osobiście nie lubię mieszkań, w kórych ogrzewanie jest "z miasta" i wliczane jest w czynsz. W poprzednim mielismy liczniki na kaloryferach i zimą nie mogłam wietrzyć mieszkania,bo te diabły reagowały na zmiany temperatury i nabijały mi "impulsy" mimo,ze kaloryfery były zakręcone,czekałam az ostygną i dopero wtedy wietrzyłam. Bardzo mnie to irytowalo i bylo jednym z głownych powodów zmiany mieszkania.
Teraz mieszkamy w 50m 2 pok. a ogrzewanie mamy wlasnym piecem junkersem- woda i własnie kaloryfery. I powiem ci,ze wychodzi mi TANIEJ! o zgrozo niz to ogrzewanie miejskie w 34metrach.

tyle z moich doswiadczen z ogrzewaniem i kosztami.

wydaje mi sie,ze lepiej przeprowadzic sie teraz niz blizej lata,bo i terazjestes nieco bardziej mobilna i masz czas na to,zeby mieszkanie doprowadzic do wlasnego ladu niz robic to kulając się i sapiąc (oby lato nas oszczędziło).
Moiwsz,ze masz 5 min do pracy. to jest wielka zaleta. :) a gdynia chyba nie jest taka zła :)

Atkaa - jak finansowo Was stać na wszystkie oplaty, rozumiem, że zimą będą one większe, to ja bym brala.... my na poczatku tez mieszkalismy w podobnym metrażu.. z dzieckiem małym to problem.... jak porozwala zabawki, nie ma gdzie nogi postawić;-)
zamienilismy na 57 m i jest fajnie :))) a jak mowisz, że osiedle fajne, zielono to na spacery z dzieckiem jak znalazł
i do pracy miałabyś blisko, wiec szybko bedziesz spowrotem w domciu :))))

ale decyzja oczywiście jest Wasza....

Atkaa - jak jest dziecko , każda dodatkowa powierzchnia się przyda , pamiętam jak mieszkaliśmy w kawalerce z aneksem kuchennym i małym dzieckiem , oj ciężko było . Jeśli Was stać i lokalizacja jest dobra to zdecydowałabym się na większe , chociaż nie ukrywam że 20 min do plaży brzmi nieźle , chybabym codziennie z małą chodziła :tak:

atka ja tez bym wybrala wieksze jesli oczywiscie was na to stac . spokojne nowe osiedle fajnie :-) gdynia ma dobra komunikacaje w kazdej chwili z kazdej dzielnicy dojedziesz nad morze .

MARTUSKA no to fakt.. nie ma co planować :dry: porozmawiaj z nimi i zobaczysz

CWIKLA wyślij trochę słońca :-)

MARLENKUS u nas też będzie ciężko z chrzestnymi..

ATKA ja nie będę inna i mam takie zdanie jak dziewczyny :-D lepsze jest większe a jak będziesz miała blisko pracę i jest fajna zielona okolica to nie macie się nad czym zastanawiać :tak:

oj widze ze nietylko my sie borykamy z problemem mieszkaniowym.Niby teraz mamy wymarzone warunkki(nie z wygladu ale oplat)
bo oboje pracojemy dla wlasciciela.Wiec on odlicza sobie od wyplaty.gaz na butle ogrzewanie mamy piec na pelet(swoj prywatny)
miszkanie niemale ma 3 pokoje ale uzywamy tylko dwa bo jeden mamy po schodkach w dol ale ze wzglwdu ze niemamy piwnicy to tam skadojemy praktycznie wszytko co trzeba a niewiem skad mamy tyle barachla.
Teraz szukamy mieszkania albo kupic ale nik nam kredytu nieda bo maz malo zarabia a ja niemam zadnej umowy bo na czarno dorabiam albo okazjonalnie.A rata kredytu byla by minimum 800 ale moim zdaniem chyba lepiej placic kredyt i placic za swoje niz za wynajm.

Witam słonecznie. Natkusia wysyłam słoneczko do ciebie.
Co do chrzestnych to ja mam problem załatwiony. Będzie najmłodszy brat mojego M i najstarsza córka Paulina. Także będzie chrzestną swojego najmłodszego rodzeństwa.
Co do mieszkania to również zdecydowanie polecam większe, jeśli tylko finanse na to pozwalają.
Trzymam kciukasy za wizytujące mamusie i czekam na wieści na wizytowym.

ewcol - wow, siostra bedzie chrzestna dla swojego brata/siostry.... ale super :-)
u nas jeszcze nie wiadomo, nie wybralismy jeszcze - ja mam tylko brata, on jest juz chrzestym Wiki, mąż jest jedynakiem - musimy szukać w dalszej rodzinie

reklama
Hej dziewczynki! Został mi ostatni egzamin w czwartek w tej sesji zimowej, wszystko zdane w I terminie. Chciałam wam powiedzieć, że koledze narzeczonego urodziła się piękna córeczka- a całą ciążę lekarze utrzymywali w przeświadczeniu, że to będzie chłopiec, co potwierdziło się nawet na zdjęciach w 3D. Miał mieć synka ,a ma "piździgrzebkę" jak to nazwał. Także nie można mieć 100 % pewności;)

Do góry