reklama

slub cywilny w holandii

no to musicie zrobić nauki (my mielismy chyba 4 spotkania), potem protokół, spowiedź i wszystko :)
jeśli chodzi o nauki, to ten polski ksiądz zapisuje sobie chętnych i jak się nazbiera ich więcej to organizuje nauki. z dokumentow będziecie pewnie potrzebować z waszych polskich kościołów akt chrztu i akt bierzmowania.

reklama
Ja tutaj jeszcze chcialabym wprowadzic nieco zamieszania. Bo tez nie do konca rozumiem holenderski system. A noz widelec trafi sie tu jakas pani, ktora zmienila nazwisko po slubie cywilnym w Holandii.

Otoz wedlug informacji otrzymanych w gminie podczas slubu w Holandii , moge teoretycznie wybrac nazwisko, ktorym sie bede poslugiwac, natomiast w Holandii we wszystkich instytucjach podobno mam widniec pod panienskim. Taki tutaj zwyczaj i holenderki nie wymieniaja dokumentow , ewentualnie maja dopisek w holenderskim paszporcie : zona tego i tamtego, ale w dokumencie widnieje nazwisko panienskie.
Natomiast odnosnie naszych polskich regul mysle, ze rejestrujac malzenstwo zawarte za granica w Polsce (legalizacja) mam prawo w pelni poslugiwac sie nazwiskiem meza po wymianie dokumentow. Tak na logike, prawda ? Skoro bede posiadac nowe dokumenty , nie bede juz pania xx tylko pania yy wiec ich dane beda musialy byc zaktualizowane.

Czytalam troche na niedzieli o tego typu przypadkach i zauwazylam ze wiekszosc kobitek biorac pod uwage lokalne zwyczaje poddala sie i pozostala przy nazwisku panienskim. Natomiast trafilam rowniez na wypowiedz pani, ktora przyznala ze udalo jej sie zmienic na stale nazwisko po mezu pomimo tego ze slub odbyl sie w Holandii. Podobno wystarczy verklaring, zaswiadczenie z konsulatu, ze jako Polka, wg polskiego prawa nalezy mi sie prawo do zmiany nazwiska i z tym dokumentem podobno trzeba sie udac do gemeente. I tutaj zacytuje ta Pania :

Procedura byla taka, ze konsul wydal mi oswiadczenie- verklaring, ze po slubie chce nosic nazwisko meza. Z tym dokumentem udalam sie do gemeente, gdzie zmieniono mi nazwisko i wydano nowy miedzynarodowy akt slubu juz z nazwiskiem meza. Z tym aktem zlozylam wniosek o wydanie mi nowego paszportu z nazwiskiem meza. Wszystkie formalnosci odbyly sie przez ambasade- legalizacja malzenstwa w Polsce w gminie w ktorej sie urodzilam i wydanie paszportu. Mam paszport z nowym nazwiskiem a takze wszystkie inne dokumenty i wiem, ze to co pisze jest na 100% sprawdzone.

Interesuje mnie czy ktos rowniez z forumowiczek skorzystal z tego prawa oraz dokonal zmiany nazwiska na mezowskie po slubie w Holandii ?

Ostatnia edycja:
Ayni- pisalam juz o tym wczesniej,ze udalo mi sie zmienic nazwisko na meza - "na stale". Wszysto opisane w cytacie ktory dalas z niedzieli jest prawidlowe, ja rowniez przechodzilam przez ta sama procedure. W moich dokumentach nie ma mowy o nazwisku panienskim. Wszedzie (w NL i w PL) posluguje sie nazwiskiem meza. Jedynie u poloznych i w Echo centrum jestem pod laczonym ( tlumacza sie tym, ze jak sie rozwiode, to bedzie mniej zmian w systemie- jasne :-D )

No to jeszcze raz napisze ;)
U mnie taki myk jak ten cytowany przez Ayni nie przeszedl.
W gminie powiedziano mi,ze holenderskie prawo przewiduje zmiame nazwisko tylko w nielicznych sytuacjach jak np.kryminalna przeszlosc kogos z rodziny,lub nazwisko uwlaczajace naszej godnosci.
Nie mniej jesli jestesmy obywatelami Polski,zmiany tej moze dokonac tylko organ polski.

Biorac slub w Holandi, mozemy zdecydowac sie na gebruik naam. Czyli nazwisko uzywane.
Wtedy w paszporcie owszem mamy nazwisko meza,ale z dopiskiem "gebruik naam". I tylko wtedy jesli poslugujemy sie paszportem holenderskim, bo z kolei prawo polskie takiej zmiany nie pzewiduje.

Ja wiec zmienic nazwisko na meza w naszym dokumencie z orzelkiem??
-bierzemy slub w NL
-prosimy o miedzynarodowy akt malzenstwa
-z tym aktem udajemy sie do Ambasady i prosimy o transkrypcje(do tego potrzebny jest nasz PELNY akt urodzenia)
-skladamy wniosek z prosba nazwy nazwiska na meza(akt urodzenia meza oraz jego podpis)
-wystepujemy z prosba o wystawienie nowego aktu malzenstwa na druku miedzynarodowym
-skladamy wniosek o paszport
-z nowym paszportem oraz aktem slubu udajemy sie do gminy i zmieniamy oficjalnie nazwisko :D

Dziewczyny, a jak mam napisac to podanie o zmiane nazwiska? Szukac jakiegos wzoru w necie czy normalnie odrecznie napisac ? Jakie dane musza byc tam zawarte w tym pismie ? Skoro mam zabrac jego podpis wole sie upewnic i zredagowac to wczesniej :)

Witam jestem tu nowa na forum. Chcialabym sie zapytac jak wyglada slub w NL jezeli moj partner jest innej wiary, mowa tu o kosciele protestanckim?

Chcielibysmy wziac slub cywilny jak i w kosciele (protestanckim)
Czy potrzeba nam dokumenty z polski (dla mnie? z kosciola rzymsko katolickiego) czy cos jeszcze zalatwiac innego? typu wymeldowanie sie z polskiego urzedu itp??

dziekuje z gory za pomoc i pozdrawiam!!

reklama
reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry