reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Smaczki inne niż mleczko

dzisiaj chciałam dodać te pół żółtka do zupki gotowej, ugotowanego, rozgniotłam je, ale po wymieszaniu były malutkie grudki, i mała nie chciała jeśc, pluła i momentami jej w gardle stawało
ale podobno dodaje się żółtko surowe, leje się powoli do zupki i zagotowuje, wtedy jest jednolita masa, następnym razem tak spróbuję

reklama
Najlepiej to chyba dodać w trakcie gotowania właśnie albo już ugotowane jak się blenduje wtedy sie zmiesza.
Jest jeszcze z gerbera dynia z żółtkiem.

dla mnie to ta dłubanina z zółtkiem to jakas masakra. Przeraza mnie to ale ja jestem przerazona kazda taka nowoscią :) A po dwoch razach juz jest ok.
Teraz osobiscie wole sama jej ugotowac jedzonko niz podawac ze sloika. Mam wrazenie, że moje jest bardziej tresciwe i smaczniejsze.
Gotuje raz na dwa dni. Ziemniak, marchewka i pietruszka, albo ziemniak, marchewka patisonek. Jedna porcje dostaje na obiad a druga wkladam do sloiczka i zostaje na drugi dzien, ale nie wekuje tego sloika.Gotujac papke dodaje lyzeczke kleiku ryzowego, lyzeczke kaszki mannej glutenowej i troche masla albo oliwy z oliwek. I danie gotowe.

Chcialabym dac cos nowego do sprobowania, ale nie wiem co. Cos co moglabym sama ugotowac. Oprocz tego jadla juz dynie z ziemniakiem.
Co nowego moglabym jej ugotowac? Jakie warzywko? Bo jak skonczy pól roczku to zaczne dawac miesko.
Wczoraj czytałam troche o tym miesku w gazecie "twój maluszek", mam ja w wózku w garazu wiec jutro wezme do domu i wam napisze co tam napisali. Wiem, że na poczatek miesko białe typu kurczak, indyk... reszte jutro napisze:)

ja dziś małemu ugotowałam zupke z marchwi i brokuła, mina przy tym okropna no i odruch wymiotny, chyba brokuł mu nie przypadł do gustu.
jakie macie dobre przepisy na zupki z których dzieciaczki są zadowolone? no i dołączam się również do pytania Dorissł.
a co do żółtka to chyba od 7 ms się zaczyna wprowadzać??

clauditka, w siódmym miesiacu, moja właśnie skończyła pół roku i zaczęłam, a mięsko juz od miesiaca wcina, ale jest na mm, więc wszystko było wcześniej

Doriss robie identycznie jak Ty jedzonko mam na dwa dni tez nie wekuje.Ja dzisiaj ugotowalam szpinak z ziemniaczkiem z odrobina oliwy z oliwek . zobaczymy jak bedzie reakcja poki co Nadula spi. Mam pytanie do jakich jedzonek dodaje sie jajko ?? czy np do szpinaku mozna dodac jajko?? i czy do kazdego obiadku mozna dodac kleiku np ryzowego?? przepraszam za takie pytania ale juz wszystko mi sie myli jak czytam te artykuly.

dla mnie to ta dłubanina z zółtkiem to jakas masakra. Przeraza mnie to ale ja jestem przerazona kazda taka nowoscią :) A po dwoch razach juz jest ok.
Teraz osobiscie wole sama jej ugotowac jedzonko niz podawac ze sloika. Mam wrazenie, że moje jest bardziej tresciwe i smaczniejsze.
Gotuje raz na dwa dni. Ziemniak, marchewka i pietruszka, albo ziemniak, marchewka patisonek. Jedna porcje dostaje na obiad a druga wkladam do sloiczka i zostaje na drugi dzien, ale nie wekuje tego sloika.Gotujac papke dodaje lyzeczke kleiku ryzowego, lyzeczke kaszki mannej glutenowej i troche masla albo oliwy z oliwek. I danie gotowe.

Chcialabym dac cos nowego do sprobowania, ale nie wiem co. Cos co moglabym sama ugotowac. Oprocz tego jadla juz dynie z ziemniakiem.
Co nowego moglabym jej ugotowac? Jakie warzywko? Bo jak skonczy pól roczku to zaczne dawac miesko.
Wczoraj czytałam troche o tym miesku w gazecie "twój maluszek", mam ja w wózku w garazu wiec jutro wezme do domu i wam napisze co tam napisali. Wiem, że na poczatek miesko białe typu kurczak, indyk... reszte jutro napisze:)

Będę monotematyczna - możesz podać cukinię, Kubie bardzo smakuję. Teraz chcę zrobić jeszcze cukinię z ziemniakiem i koperkiem a mięsko to dodaję z indyka, bo w kurczakach to za dużo hormonów i antybiotyków.

Olcia żółtko to do każdej zupki można dodać, do szpinaku też, tak samo jak kleik ryżowy.

Ostatnia edycja:
A moja dzis zjadla caly sloiczek cukini z ziemniakiem i lososiem, jak powachalam to stwierdzilam ze pewnie nie tknie tego, ale mala tak wcinala ze smakiem :)
Gosiu a jak gotujesz ta cukinie??

reklama
A moja dzis zjadla caly sloiczek cukini z ziemniakiem i lososiem, jak powachalam to stwierdzilam ze pewnie nie tknie tego, ale mala tak wcinala ze smakiem :)
Gosiu a jak gotujesz ta cukinie??

kroję w kosteczke i i gotuje z we wrzątku z jakieś 10 minut, potem dodaję ziemniaka a potem mięsko. No i na koniec blenduje. Z koperkiem jeszcze nie robiłam będę testowała na dniach.

Do góry