reklama

Staraczki 2014 :)

Shawty- ja proponuje tarte serowa :)
Ciasto kruche_ 200g maki, 100 g masla, 1 jajko, 3 lyzki wody, 1 lyzeczka soli. Do maki wbijasz jajko, scierasz na tarce z grubymi oczkami zimne maslo, , wsypujesz sol i wlewasz wode. Wszystko siekac az sie polaczy. Wyrobic, uformowac kulke i wlozyc do lodowki na 20 minut. Potem wyjac i rozwalkowac w prostokat (mi tam wychodzi cos mniej wiecej jak prostokat :), przelozyc do blachy i wlozyc do lodowki na 2 godziny :).
I na gorące ciasto wysypujesz pokrojony w kostkę ser żółty, ser mozzarella i ser brie. Dodajesz do tego oliwki i kapary. Mozesz dodać też pokrojonego i obranego ze skórki pomidora.Wszystko posypujesz bazylią, możesz dodać również inne przyprawy, jakie lubisz:) Wiadomo ja posypałam wszystko solą i pieprzem :) Zapiekasz przez kolejne 20 min aż wszystko się roztopi i gotowe :))))

To jest pycha i elegancko mozna podac, a do tego mozesz zrobic jakas fajna salatke z rukoli, brzoskwic i tartego sera z winegretem :).

Missiiss- ja robie leczo z parowkami lub kielbasa, do tego pomidory w zalewie z puszki, czosnek, cebula, papryka, moze byc jeszcze cukinia, kabaczek, przyrpawia chilli, papryka slodka i ostra i sola do smaku, dodaje bazylie i oregano :-)

reklama
Witam :)
Co do dania na wieczorną kolację to ja uwielbiam i lasagne i canneloni(ostatnio robiłam i z fetą i szpinakiem i z mięsem- oba pyszne :) mniam
A leczo ja robię z kawałkami piersi kurczaka cukinią papryką i pomidorami i doprawiam ziołami prowansalskimi solą i pieprzem.

Ja dziś znowu przegrałam z moją silną wolą. Wczoraj kupiłam 2 testy z myślą o zrobieniu najwcześniej w niedzielę. Już jeden za mną i oczywiście nadal negatyw. Dziś 4 dni przed @. Ale żeby mało rozmyślań to sobie zerknęłam na test po 10-15 min i jest bladzioch - na teście napisane że wynik wiarygodny po 2-5 min więc pewnie to nic nie znaczy... Zła jestem na siebie bo było wiadomo że tak będie a mimo to zrobiłam test. W ostatniej ciąży 1 dzień przed @ test był nagatywny.... eh..,.. ciężki żywot

Dziękuje dziewczyny za porady co do potrawy na wieczór :) Lasagne, robiłam ostatnio i mimo, że wiem, że on ją uwielbia, to chce coś odmienić :)
Zobaczymy co wyjdzie mi z tego Cannelloni ;) Oby było dobre, bo ładnie wygląda :)

Martaha, poczekaj spokojnie do terminu @ i wtedy testuj :) Bo tak to można sobie zrobić nadzieje, która nie raz będzie zawodna :) Ale i tak trzymam kciuki :)

Chyba jednak z tym ostatnim testem poczekam do terminu @ i jak nie przylezie to zrobię bo jak dzisiaj nie wyszło to i jutro nie wiadomo... Dałabym sobie spokój z tymi testami gdzyby nie to że od niedzieli cały czas mam takie ciągnięcie w podbrzuszu i mam wrażenie że już @ przylazła i lecę do wc a tu tylko śluz... sama nie wiem pewnie się nakręcam. Jedynie (.)(.) mnie jakoś tak bardzo nie bolą, co najwyżej po bokach... a to był u mnie za każdym razem pierwszy symptom zaraz po podbrzuszu...
Pomarudziałam sobie ;/
shawty jeśli lubi lasagne to canneloni z mięsem jest do tego podobne tylko koniecznie pamiętaj żeby całe rurki były zapiekane w sosie bo to co nie będxzie to okropnie przysycha - robi się wręcz skorupa nie do pogryzienia

reklama
Wiem co przechodzisz, bo ja przed każdą @ mam tak samo. biegam co chwilka do łazienki, bo wydaje mi się, ze już przyszła, a tu właśnie tylko i wyłącznie śluz. Najgorsze jest to, że mnie dość często mdli przed @ , a jak człowiek chce to sobie resztę teorii dokłada :)
Co do canneloni, to już czytałam na necie, żeby nie gotować makaronu, a jedynie go na jakieś 3-4 minuty zanurzyć we wrzątku :)
Tak samo robiłam ostatnio ze spaghetti, więc myśle ze problemu nie będzie. Jedyne co mnie martwi, to czy ja w ogóle dostanę u siebie takie rureczki, a po drugie, to czy będę potrafiła je tak ładnie nafaszerować :)
Nie wiem jak to zrobić w ogóle :(

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry