reklama

Staraczki lipiec 2013!!!

patico my z moim J już 4 cykl się staramy i bez rezultatów :-( myśleliśmy, że jak zdecydujemy się na dziecko to wystarczy nam 1 cykl i jakie było nasze zdziwienie jak dostałam okres :-D to wcale nie jest takie proste zrobić dzidzie jak się chce. Najważniejsze to nie tracić nadziei i działać :tak: a badania jak najbardziej możesz sobie zrobić. A obserwujesz swoje ciało? Śluz, mierzysz temperaturę? Wiesz mniej więcej w którym dniu cyklu przypada owulacja?

stazi przy cyklach 26-28 owulka powinna wystąpić między 11-16dniem

Ostatnia edycja:
reklama
Cześć dziewczyny! Wstawiam dziś test z dzisiaj, kreseczki już wyraźne :-)
test2.jpg

Załączniki

• test2.jpg
    test2.jpg
    8,1 KB · Wyświetleń: 61
stazi24 przykro mi, że @ przyszła, nowy cykl nowe możliwości i starania :tak: krótkimi cyklami się nie martw ja mam 24 dniowe ;-)

Masz cykle 24dniowe i owu zawsze masz maksymalnie w 14 dniu? Generalnie jest tak, że jeśli faza lutealna jest krótka (<10 dni, a nawet 10 dni jest uznawane za kiepski wynik), to mimo zapłodnienia, komórka nie zdąży się zagnieździć :-( Powinnaś wydłużyć sobie tę fazę poprzez przyjmowanie progesteronu - luteiny, duphastonu.

Masz cykle 24dniowe i owu zawsze masz maksymalnie w 14 dniu? Generalnie jest tak, że jeśli faza lutealna jest krótka (<10 dni, a nawet 10 dni jest uznawane za kiepski wynik), to mimo zapłodnienia, komórka nie zdąży się zagnieździć :-( Powinnaś wydłużyć sobie tę fazę poprzez przyjmowanie progesteronu - luteiny, duphastonu.

Oo to nie wiedzilam ,ze przy krotkim cyklu jest problem z zajsciem w ciaze...

Kurcze i jak mowisz o tym progesteronie to u Mnie wlasnie bardoz bolesne miesiaczki byly spowodowane tym ,ze mialam znikoma ilosc progesteronu;/ moze jesli teraz mam tylko 26 - (wybacz,ze pisze jakby nie do swojego posta -bo Ty piszesz do kolezanki od 24 dniowego cyklu .., ) to byc moze to jest spowodowane zbyt niska iloscia progesteronu?? :(

Mi moj Gin kazal sie nie martwic jesli bedzie normalny okres juz nie wspominal o dlugosci cyklu i badan hormnonalnych nie chce robic przynajmniej przez pol roku-rok bo uwaza,ze to czas po ktorym dopiero nalezy zaczac sie martwic...

Złamałam się i zrobiłam test - co prawda nie z porannego moczu, ale teraz, 2,5h po wstaniu - jest cień!!!! Porównałam z drugim takim samym testem sprzed miesiąca i wyraźnie widać różnicę w polu T :-D Jutro z rańca zatestuję drugi raz, więc proszę o kciuki!

Oo to nie wiedzilam ,ze przy krotkim cyklu jest problem z zajsciem w ciaze...

Kurcze i jak mowisz o tym progesteronie to u Mnie wlasnie bardoz bolesne miesiaczki byly spowodowane tym ,ze mialam znikoma ilosc progesteronu;/ moze jesli teraz mam tylko 26 - (wybacz,ze pisze jakby nie do swojego posta -bo Ty piszesz do kolezanki od 24 dniowego cyklu .., ) to byc moze to jest spowodowane zbyt niska iloscia progesteronu?? :(

Mi moj Gin kazal sie nie martwic jesli bedzie normalny okres juz nie wspominal o dlugosci cyklu i badan hormnonalnych nie chce robic przynajmniej przez pol roku-rok bo uwaza,ze to czas po ktorym dopiero nalezy zaczac sie martwic...

Najważniejsze jest kiedy masz owu - jeśli w 26-14 = 12 dc, to w porządku, ale jeśli w 14 lub później, to niestety za krótka ta faza lutealna i choćby zygota chciała się zagnieździć, to nie zdąży. Na wydłużenie tej fazy przyjmuje się progesteron - jeśli mierzysz tempkę, to lepiej brać duphaston, bo on nie zawyża sztucznie temperatury.

Ja brałam przez wiele lat luteinę na wywołanie @, bo bez niej nie miałam zupełnie żadnych krwawień i gin i tak się martwiła, że nawet przy luteinie krwawienie dostawałam nie tak jak powinnam po 14 dniach, a po 10-12. Po ciąży już mi się nie chciało tego brać, bo nie planowałam drugiego dziecka, a poza tym, w moim przypadku luteina i tak była tylko 'sztuką dla sztuki' - krwawienie się pojawiało, ale cykle i tak były bezowulacyjne, więc po co się męczyć z @, skoro i tak nie ma szans na bobasa?
:baffled: Teraz jak się zaczęliśmy z M starać, to de facto mój cykl zaczął się 17 maja i od tego czasu nie miałam prawdziwej @, ale ten cykl składał się tak jakby z 3 cykli z plamieniami śródcyklicznymi zamiast @ i dopiero jak zaczęłam brać Castangus, to po 1,5 tygodnia pojawiła się owulacja (normalnie w ogóle nie mam owu) i jak widzisz faza lutealna sama z siebie - na samym Castangusie - trwa już 14 dni.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry