Nuuuśka, Tysia generalnie są dwie główne "cechy" tego zespołu które łączą wszystkie osoby które go mają- jest to niższy wzrost (bez leczenia dzieci osiągają około 145 cm, przy leczeniu hormonem wzrostu można zyskać dodatkowe 10cm) i jeżeli będzie to dziewczynka to w zdecydowanej większości są one bezpłodne bo jest tak jakby menopauza wyprzedzała dojrzewanie (tak mi tłumaczyła lekarka). I to są dwie główne cechy. Poza tym są takie rzeczy które mogą wystąpić ale nie muszą- np. lekko niżej osadzone uszy, koślawe kolana lub łokcie, grubsza szyja. No i dzieci takie mają większe ryzyko wystąpienia wad serca i chorób układu moczowego lub krwionośnego. Mają też większe ryzyko wystąpienia cukrzycy lub nadwagi.
Intelektualnie dzieci te są w pełni sprawne, nie mają mniejszej inteligencji jak rówieśnicy, mogą normalnie i samodzielnie funkcjonować w społeczeństwie. Tylko ze względu na to ryzyko tych chorób muszą częściej niż zdrowe dzieci kontrolować swój stan zdrowia.
Wiecie, pewnie to dziwnie zabrzmi ale myślę że zrozumiecie co mam na myśli- wydaje mi się że jeśli chodzi o wady genetyczne to chyba jest to "najlepsza" alternatywa. Wiem jak to brzmi, ale mam nadzieję ze wiecie o co mi chodzi :-)
Co do pracy to na razie jestem na urlopie, teoretycznie we wtorek powinnam wrócić ale chyba tego nie zrobię. Skoro jest większe ryzyko że maleństwo może nie przetrwać wolę uniknąć stresu który ostatnio ciągle mi w pracy towarzyszy...
Przepraszam że ja tak w sumie ostatnio piszę tylko co u nas... Ale powoli już wracam do normalności, największy szok już chyba powoli mija więc niedługo wrócę do bardziej szczegółowego czytania Waszych postów :*
Edit:Nuuuśka i generalnie to jest tak że 1:2500 dzieci ma ten zespół, nie są znane przyczyny, nie ma to związku z wiekiem matki ani ze stylem życia. I nie ma zwiększonego ryzyza że kolejne dzieci również będą miały taką wadę. Z tym że rocznie rodzi się około 100 dzieci z ZT bo większość ciąż jest tracona w pierwszym trymestrze, a z tych które przerwają kolejne 60% jest przerywane na "życzenie" rodziców...