reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Starające się 2008

reklama
tikinis kochana mosi miec napisane czy mozesz chodzic czy musisz lezec zeby zus sie nie doczepil jak przyjdzie na kontrole a ciebie nie bedzie w domu

:confused:tak sie kochane zastanawiam co u kevinki i katastrofy nie odzywaly sie dzis a mialy miec betki robione na potwierdzenie ... dziewczynki jak sie pojawicie dajcie znac co i jak;:tak::confused:
własnie... ciekawe co z nimi.
Czekamy na wiesci od Was dziewczyny :tak::happy:

Ahh ja też sie na betke wybieram... :blink: chce byc pewna na 100%

ja mam kod 2B wiem, ze 2 oznacza ze moge chodzic a 1 oznacza ze trzeba lezec, ale ja mam 2B czy to jest dobry kod??? martynko222???

1) wogole jak to jest z tym l-4 ??? ile mozna na nim byc??? ja jestem obecnie w 16 tygodniu, czytalam gdzies ze mozna byc 182 dni.. a pozniej co??? a mozna tak zrobic ze jakby te 182 dni minelo a ja jeszcze nie urodzilam czy moge wziasc pare dni urlopu i pozniej znow l-4 od nowa ciazowe?? czy tak by moglo byc???
a jesli nie to co w momencie jak te 182 dni mina to co wtedy???
2) no i slyszlalam ze bedac na l-4 przez 30 dni placi zaklad pracy a po 30 dniach zus ale ta druga wyplata co wyplaca zus sie troche moze opoznic czy tak moze byc??

3) a i wyczytalam gdzies na necie ze mimo tego ze pracodawca wie ze jest dana pracownica w ciazy to oprocz l-4 trzeba zlozyc zaswiadczenie o ciazy... bo o tym zaswiadczeniu nie slyszlam a lekarz tez mi nic nie dal...hmmm:/// prosze o rade

kingus to jak najszybciej i trzymamy kochana kciuki a krwawienie juz sie nie pojawilo?
wiesz... troszke krwawię ale tylko jak ide siku tz przy podcieraniu. A tak to mi nie leci...
pierwszy raz tak mam jeżeli to @ to naprawde pierwszy raz taka skąpa.

ja już nie wiem dziewczyny co mam mysleć chyba znowu się za bardzo nakręcam??!!
martynka a co sie dzieje? Wyluzuj.. mowie Ci ze nakrecanie to najgorsze co moze byc wiem cos o tym już. Odpoczywaj i nie denerwuj sie:)

dziewczynki mam pytanko czym charakteryzuje sie l-4 ciazowe co musi miec?? bo wiem ze cos tam musi miec napisane... moze ktoras wie???

Jestem kadrową....

Zwolnienie ciążowe jest oznaczone literą B, jest to zwolnienie 100 % płatne, w wypadku gdy nie będzie litery B pracodawca jakby nie ma prawa naliczać za zwolnienie 100 % wynagrodzenia, bo niby skąd ma wiedzieć, że to zwolnienie jest z powodu ciąży ? Równie dobrze może być na jakąś ginekologiczną przypadłość.

AAA i ciekawostka... przykładowo jak pracownica przynosi L4 ciążowe (twierdzi, że jest w ciąży), a ciąży jeszcze nie widać i na L4 nie ma litery B- pracodawca odsyła ją w celu poprawienia zwolnienia.

Może sie też zdarzyć tak, że pracownica przynosi ciągle L4 z literą B (ciążą) i nagle kadrowa dostaje kolejne zwolnienie już bez litery B (czyli albo poronienie, albo pomyłka lekarze). Dla kadrowej i pracownicy to trochę niezręczna sytuacja, ale kadrowa przecież musi wiedzieć czy naliczyć 80 czy 100 % za zwolnienie. :-)

Tu jest trochę informacji:
http://zus-l4.zwolnienielekarskie.pl/ciaza-zwolnienie-lekarskie-w-ciazy

Po 182 dniach L4 możesz wystąpić do ZUS o świadczenie rehabilitacyjne z 60 dniowym wyprzedzeniem przed upływem 182 dnia L4, ale zus jak to zus albo przyzna albo nie, ale powinien przyznać.

Aż tak szczegółowo nie jestem jeszcze zagłębiona w ten temat ,ponieważ mam w pracy samych ludzi przed emeryturą, ja 26-latka jestem najmłodsza i chyba tylko ja w tym zakładzie mogę mieć jeszcze dzieci :-), ale to bzdura co napisałaa SISi, że na L4 można isć od 12 tygodnia, przecież jak coś jest nie tak z ciążą to lekarz da L4 odrazu !

Najlepiej zadzwonić do ZUSU jak masz jeszcze jakieś pytania- to jest najmądrzejszy pomysł.

Ostatnia edycja:
reklama
ja mam kod 2B wiem, ze 2 oznacza ze moge chodzic a 1 oznacza ze trzeba lezec, ale ja mam 2B czy to jest dobry kod??? martynko222???

1) wogole jak to jest z tym l-4 ??? ile mozna na nim byc??? ja jestem obecnie w 16 tygodniu, czytalam gdzies ze mozna byc 182 dni.. a pozniej co??? a mozna tak zrobic ze jakby te 182 dni minelo a ja jeszcze nie urodzilam czy moge wziasc pare dni urlopu i pozniej znow l-4 od nowa ciazowe?? czy tak by moglo byc???
a jesli nie to co w momencie jak te 182 dni mina to co wtedy???
2) no i slyszlalam ze bedac na l-4 przez 30 dni placi zaklad pracy a po 30 dniach zus ale ta druga wyplata co wyplaca zus sie troche moze opoznic czy tak moze byc??

3) a i wyczytalam gdzies na necie ze mimo tego ze pracodawca wie ze jest dana pracownica w ciazy to oprocz l-4 trzeba zlozyc zaswiadczenie o ciazy... bo o tym zaswiadczeniu nie slyszlam a lekarz tez mi nic nie dal...hmmm:/// prosze o rade
lekarz może ci wypisywać L-4 przez cały okres ciąży bo różnie bywa. prawda że najpierw płaci pracodawca o potem dooiero zus wypełnia sie taki formularz ale to już robi twój pracodawca, musi byc zaswiadczenie o ciąży! przez ten czas pracodawca nie może cię zwolnić więc sie nie martw. dostajesz 100% wynagrodzenia mimo ze jesteś na zwolnieniu

Do góry