Dominika, to anty-TPO jest po to, żeby wykluczyć Hashimoto czyli zapalenie tarczycy. Warto zrobić to badanie, bo w przypadku choroby w ciąży trzeba być pod kontrolą endokrynologa. To chyba dość często spotykana choroba, bo znam wiele osób, które na nią chorują. Ja, niestety też.
Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia czy są jakieś inne sposoby niż leki na obniżenie tsh. Nigdy lekarz mi o tym nie wspominał. W każdym razie zdrowy tryb życia na pewno nie zaszkodzi
Grubson, wychodzi na to że te testy owu nie są takie głupie

W życiu bym się nie spodziewała, że mam owulację w 21 dc. Pewnie gdyby nie one, już bym odpuściła kilka dni temu, bo myślałabym, że jestem już po.
Mam do Ciebie pytanie odnośnie badania prolaktyny. Można ją badać w dowolnym dniu cyklu? Jeśli w tym cyklu nie uda mi się zajść w ciążę, będę chciała zrobić to badanie. W pierwszej ciąży okazało się, że miałam hiperprolaktynemię czynnościową i dopiero po wprowadzeniu bromergonu i duphastonu mi się udało zajść. Nie pamiętam, w którym dc robiłam wtedy, bo to było ponad 3 lata temu, ale jak szukałam w necie informacji, to raz ktoś pisał, ze powinno się je robić między 2 a 5 dc, a ktoś inny, że pod koniec cyklu. Mam już mętlik w głowie.
Ashlee, brawo, gratulacje!