• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Starania po raz pierwszy :)

dobre ja wlasnie film zycie przed zyciem obejrzałam jak dziecko rosnie nawet droga plemnika pokazana wszystko pokoleji a teraz ide spac buziaki kochane milej nocy :-)

reklama
witam się przed pracą :-) mam nadzieję że emocje opadły :tak:
Pyscku a jakie badania masz zrobić?
ja niestety dzis pracuje więc będę was wieczorem doczytywać
Sil jesteś tam? kochana nie gniewaj się bo źle to odebrałaś, forum bez ciebie będzie wybrakowane!!!

CRP" to badanie poziomu CRP, czyli bialka C-reaktywnego we krwi. okresla, czy w organizmie toczy sie proces zapalny czy tez nie.

Folitropina ( FSH ) jest hormonem produkowanym przez przysadkę mózgową, który u kobiet dojrzewanie pęcherzyków jajnikowych oraz syntezę estrogenów. Wydzielanie FSH jest zależne od wieku i płciu. U kobiet dodatkowo wpływ na stężenie FSH we krwi ma faza cyklu miesiączkowego.

LH to luteina :-) LH pobudza jajeczkowanie i syntezę androgenów, estrogenów i progesteronu w komórkach śródmiąższowych jajników

a PRL- to prolaktyna :-) to hormon wytwarzany w przysadce mózgowej. Pobudza wzrost gruczołów sutkowych podczas ciąży i wywołuje laktację.

hejka :-)
dała mi skierowanie na : morfologie, CPR, FSH, LH, PRL, estradiol czy któraś z Was może mi powiedzieć co to za badania ??

FSH - folitropina (folikulostymulina) – stymuluje dojrzewanie pęcherzyków w jajniku. Badanie FSH (wraz z badaniem estradiolu) wykonuje się najczęściej w celu określenia tzw. rezerwy jajnikowej.FSH bada się także przy podejrzeniu o niewydolność przysadki (po urazach, intensywnych ćwiczeniach czy nadmiernym odchudzaniu) i przy diagnozowaniu braku miesiączki.

CPR - Stężenie białek w surowicy krwi zależy od wielu czynników, między innymi od jego podaży w pokarmach, stopnia biosyntezy białka w organizmie, od utraty białka przez nerki, przewód pokarmowy, skórę ( oparzenia ). Czyli sprawdzić czy w organizmie nie jakiegoś stanu zapalnego

LH -lutropina (hormon luteinizujący) – stymuluje wytwarzanie androgenów w jajniku (androstendionu i testosteronu), nagły wzrost jego stężenia w środku cyklu zapoczątkowuje ostatnie stadium dojrzewania komórki jajowej i wywołuje pękniecie pęcherzyka, a potem stymuluje ciałko żółte do produkcji progesteronu. Oznaczenie LH wykonuje się jednocześnie z FSH lub później w celu wykrycia przedowulacyjnego piku LH.

PRL - Badanie poziomu prolaktyny, czy nie za duża czy nie za mała. Nadmiar może utrudnić zajście w ciążę. Przy wysokiej prolaktynie ma się też podwyższony poziom hormonu Tsh.

Estriadol - sterydowy hormon płciowy. Jest podstawowym, naturalnym estrogenem. Odpowiedzialny za rozwój żeńskich narządów rozrodczych, reguluje cykl płciowy i ma wpływ na zachowanie seksualne, rozrost błony śluzowej macicy.

Czyli ogólnie badania pod kątem płodności.

Dziewczyny, moja siorka urodziła dziś po 8 córeczkę, jest śliczna i co najważniejsze zdrowa! :D Zazdroszczę jej! ;D Nie mogę się doczekać, jak ja będę mieć takiego maluszka :D:D:D:D Moja chrześniaczka prawdopodobnie będzie miała na imię Joanna ;D Ajj ogromnie się cieszę :D Szkoda, że nie mogę teraz przy siostrze być ;((( Tak bym chciała wziąść małą na ręce!!! :D

reklama
Dziewczyny, moja siorka urodziła dziś po 8 córeczkę, jest śliczna i co najważniejsze zdrowa! :D Zazdroszczę jej! ;D Nie mogę się doczekać, jak ja będę mieć takiego maluszka :D:D:D:D Moja chrześniaczka prawdopodobnie będzie miała na imię Joanna ;D Ajj ogromnie się cieszę :D Szkoda, że nie mogę teraz przy siostrze być ;((( Tak bym chciała wziąść małą na ręce!!! :D
Złóż siostrze duże gratulacje i prześlij całusy dla małej. I będzie się nazywać jak ja :-D

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry