reklama

Starania po raz pierwszy :)

reklama
no czekamy na kolejne dobre wiesci paluszku jak pobadasz pierwszy miesiac to sama zaobserwujesz roznice przed @ i w ciagu calego cyklu... no niestety metoda jest hihi dziwna bo paluszkiem sobie bladzisz w srodku ale naprawde zauwazysz roznice po calym miesiac zauwazysz kiedy jest otwarta a kiedy sie zamyka

Paluszek, nie martw się ja też nie ogarniam tego badania szyjki, nie jesteś jedyna :)
poza tym jakoś nie lubię sobie bez potrzeby tam paluchów wkładać, mam jakąś fazę, że bakterie sobie tam przeniosę i będę mieć infekcję ;p

ja tez sie obawialam tego badania ale ginio mi mowil ze przed badaniem umyc raczke dokladnie i powinno byc ok ale z czasem sie nauczylam rozpoznawac i teraz hihi idzie wyczuc owulke prze otwartosc i sluz

Ja też nie bardzo kumam o co chodzi z tą szyjką :-D ja tylko tam zaglądam jak chce sprawdzić śluz. A szyjka jest zawsze taka sama, z tą różnicą ze czasem łatwiej ją "złapać" a czasem jest baaardzo głęboko.

Mnie już dzisiaj jajnik nie boli, cieszy mnie to baaardzo!

Dziewczyny, przemóżcie się do badania szyjki macicy, bo między innymi z tego powodu możecie dojść czy jesteście w ciąży czy nie.
Dobrze sobie umyjcie ręce przed zbadaniem. I spróbujcie sobie tylko mały kawałek palca włożyć do ujścia szyjki, jak wchodzi gładko, nie czujecie, że tam jest dużo wszystkiego, naciśnijcie ściankę i jeśli jest twarda to szyjka macicy jest otwarta jak na @ albo po.
A jak włożycie palca i czujecie że trzeba go wepchnąć, ścianki są rozpulchnione, miękkie to znaczy, że najprawdopodobniej na fasolę :)
Ja się tak badałam do niedzieli przez kilka dni, bo przed @ powinna się szyjka otworzyć i przygotować na @. Ale tak nie było, rozpulchniona mocno, zamknięta. :-)
Mam nadzieję, że coś zrozumiałyście z tej wypowiedzi, bo dziś to myśli złapać nie mogę :-p

Ael nie do końca tak jest. Ja przed poprzednią @ jak badałam szyjkę to w środku było tak miękko i wszystko spuchnięte a @ przyszła.

Pozatym szyjka powinna być zamknięta przed @ a otwiera się na owulację. Przynajmniej z tego co ja wiem i czytałam, czyli zupełnie odwrotnie jak piszesz...
Cytuje tekst:

"Zmiany szyjki macicy dostępne są dla kobiety w samobadaniu. Dotykając palcami (badanie palpacyjne) szyjki macicy, może ona sama ocenić zmiany w jej położeniu, konsystencji i stopniu rozwarcia jej zewnętrznego ujścia . W fazie niepłodności szyjka jest twarda i zamknięta. W miarę zbliżania się jajeczkowania ujście otwiera się, odcinek pochwowy szyjki staje się bardziej miękki i unosi się. Po jajeczkowaniu szyjka wraca do stanu sprzed owulacji. Badanie szyjki macicy wykorzystuje się w metodach naturalnego planowania rodziny.
"

A tu tak łopatologicznie napisane:

1. Na początku cyklu szyjka jest:
- nisko,
- zamknięta,
- twarda.

2. Gdy narastają objawy płodności:
- wyżej,
- otwarta,
- miękka.

3. Gdy zbliża się owulacja:
- wysoko,
- otwarta,
- miękka.

4. Po owulacji szyjka jest:
- nisko,
- zamknięta,
- twarda.

Więc zarówno na @ jak i na fasolkę szyjka powinna być zamknięta i twarda. Otwiera się już tylko na sama @

Ostatnia edycja:
reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry