• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Starania po straconej ciąży

• Starter tematu Starter tematu kalina
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Hej dziewczyny!

Podczytuję Was od dawna, ale jakoś się nie ujawniałam.

Więc pragnę do Was dołączyć. Z niektórymi się już dziewczynami znam :*

Więc witam serdecznie, nazywam się Agnieszka i staramy się o dzieciątko.
Dwie ciąże już za mną, pierwszą poroniłam w zeszłym roku w 9tc, w 23tc - 3 miesiące temu urodziłam skrajnego wcześniaczka - Stasia... niestety po dwóch tygodniach poszerzył grono Aniołków...

Jeden cykl starań po stracie już za nami, niestety nic z tego, może tym razem?
Dzisiaj 16dc i owulki na razie brak.. Termin niechcianej @ to 2.10....

Dorcia - co do tarczycy - mogę nieco podpowiedzieć, ponieważ choruję na niedoczynność. Jakie masz pytania?

Trzymam kciuki za staraczki i te już zafasolkowane:*
Kochana ściskam i kibicuję :*
Nie jestem sobie w stanie wyobrazić co musiałaś przejść..jakbyś chciała pogadać to zawsze na privy odpowiadam..na forum bywam rzadziej teraz..

reklama
Dzięki dziewczyny za miłe przyjęcie:) i za światełka dla mojego Syneczka i dla mojej kruszynki :*

Fluidy się jak najbardziej przydadzą!!! Proszę o dużoooooo!:)

Dorcia: jeżeli chodzi o tarczcę, jak zaszłam w ciążę moje wyniki wyglądały następująco:
Tsh : 10,26 !!!! ( 0,27-4,70 )
Ft3: 5,3 ( 4,0 - 8,3)
F54 13,78 ( 9-20,0 )
a Anty Tpo ponad 1000 !!!!
:wściekła/y:
Dostałam Letrox 75. Mam stwierdzone schorzenie Hashimoto. Leki jeżeli przyjmuje się regularnie i zażywa się je od początku ciąży - jakoś przed 10 tyg - wszystko jest w porządku. Samo Tsh nic nie daje - chodzi tu o procenty w przeliczeniu ft3 i ft4. Moim zdaniem lekarz powinien Ci przepisać Euthhyrox lub Letrox a najmniejszej dawce 25 i wtedy po zażywaniu przez miesiąc powinnaś zrobić kolejne badanie i sprawdzić. W ciąży przeważnie dawka leku jest wyższa niż normalnie z tego względu, że dziecko korzysta na początku z naszych hormonów, dlatego tak istotny jest ich prawidłowy poziom. Najlepiej mieć Tsh w okolicach 1,5 według lekarzy, ale osiągniecie tego jest czasami bardzo ciężkie i długie - bo dobieranie odpowiedniej dawki leków może się jednak przedłużyć - raz będzie za wysoka,raz za niska ...
Nie powinnaś przejmować się na zapas. Jeżeli jesteś w ciąży, jest to początek i od razu zostaniesz objęta opieką przez endokrynologa, na pewno będzie dobrze. Jednak ze swojego doświadczenia radzę Ci poszukać dobrego specjalisty, a nie bałwana , który Cię oleje.. bo to na prawdę poważna sprawa, żeby te hormony dobrze działały. Jedno mogę Ci powiedzieć, Twoje wyniki na prawdę nie są złe, ale coś ewidentnie jest na rzeczy i zapewne bez tabletek się nie obejdzie :*

PS Lekarz mi mówił, że to aż niemożliwe, że z tak kiepskimi wynikami zaszłam w ciążę, ale jak widać cuda się zdarzają. A w pierwszą ciążę, którą niestety poroniłam zaszłam mająs tSh 9,88.. i później w drugiej zmieniłam endo, bo tamten okazał się palantem i źle mi ciągle dobierał leki i moje wyniki skakały jak chciały..

pietrucha witaj tu fajna ekipa dziewczyn jest i jak duuuuzo fluidow wiec wieksze szanse na maliny :) a dla Stasia (*) niech sie bawi z naszymi aniolkami :*

madziorek dopoki jest nadzieja kciukaski sa zacisniete :)

Joaro
masz przesliczne zwierzaczki :) kurcze dieta ruch troche ci zazdroszcze jaks trudno mi sie zmobilizowac

maqa tez jestem do 6 pazdziernika na zwolnieniu i tez pozniej wracam juz do pracy :) no to teraz &&& zeby napary z zil zrobily co do nich nalezy :)

madzirek Tosiek jaki elegant na wigilie byl, ja mam dwie kotki szalone tez zawsze razem spia a najczesciej na mjej poduszcze :)

Dorcia
mysle tak jak joaro jesli mozna cos sobie pomoc przy tarczyce to czemu nie oczywiscie za wtrkowa wizyte tez trzymam &&&&&&&& oby lekarz okazal sie fachowcem

Magda i jak w szkole rodzenie macie juz jakies cwiczenia czy narazie nudy ;)

Pietrucha Tobie się udało zajść z takimi wynikami, a ja z o wiele lepszymi poroniłam, a potem nie mogłam bardzo długo zajść. Dostałam Euthyrox 25 i zaszłam w pierwszym cyklu. Z okazji ciąży wszystko się rozregulowało i jestem już teraz na dawca 50/75 na przemian + jod. Ale czuję się o wiele lepiej :)

Patrizia
wczoraj były zajęcia o fazach porodu, jak to wygląda, kiedy jechać, o wodach płodowych etc. Co wziąć do szpitala dla dziecka i rodziców. No i o połogu. Super wszystko wyjaśniła nam Pani położna. Za tydzień będą ćwiczenia z oddychania, pozycji rodzenia etc. Byłam średnio przekonana do szkoły rodzenia, ale mąż bardzo chciał się dokształcić, wiec poszliśmy i jest bardzo fajnie :) Ale u mojej koleżanki były mega nudy i do tej pory mówi, że bez sensu zmarnowała czas. To chyba wszystko zależy od podejścia i od konkretnego miejsca.

Ostatnia edycja:
bakalia mika dobrze mowi moze tantum rosa dla mnie bylo mega super i bede chwalic ile sie da :)

mika a ja i tak bede trzymac kciuki moze jednak cos sie kluje :D

Ja wlasnie wrocilam z miasta pozalatwialam w skrbowce wszystko pozniej do mojego aniolka na zakupki i juz w domku oczywiscie juz na koniec musiala mnie ulewa zlapac :/ teraz obiadek trzeba dla meza przygtowac :)

Mika dziwne to wszystko ale moja oliwka miała się rodzić 22 lipca i jak byłam u niej na cmentarzu, czułam, że właśnie rodzi się we mnie nowe życie i rzeczywiście wychodzi na to, że termin poczęcia wychodzi na 22 lipca także wszystko jest możliwe, a wiara jest najważniejsza:)

Moje drogie staraczki życzę wam żebyście po powrocie do pracy po 2 miesiącach tak jak ja wskakiwały na L4 z powodu ciąży:)

Dorcia masz męża gina kurcze z jednej strony to fajnie, trzymam kciuki za wizytę u endo

Magda fajnie, że się czegoś nauczyłaś to się sprzydaje na zawsze

Bakalia spokojnie porobisz badania i będziemy myśleć, my Ci tez pomożemy ile możemy

Ostatnia edycja:
Patrizia super wieści z wizyty!
Dorcia najważniejsze z tego wszystkiego jest TSH i sporo skoczyło, endokrynolog na pewno Ci to ureguluje. Ja mam stwierdzone Hashimoto i kilkakrotnie przekroczone normy TPO i TG ale tego się nie zbije lekami. Natomiast taki wynik może wpływać na TSH dlatego ja przyjmuję Euthyrox.
A co do utrzymania ciąży to wynik ok 1 nie jest wyrocznią. Nie powinien przekraczać 3 i należy go stale monitować, bo w ciąży mogą być znaczne skoki. Nic się nie martw, wszystko jest do uregulowania. Dostaniesz leki i raz dwa TSH spadnie.
pietrucha witaj! Przykro mi z powodu Twoich strat, dla Aniołków
[*]. Trzymam kciuki za owocny cykl!
eska jestem :) leżę i już dzisiaj trochę lepiej. Mały kopie, więc spokój większy :) A jak Twoje samopoczucie?
Joaro ale masz śliczności!!! No i &&&&&&&&& za efekty diety!

Dziękuje Wam dziewczyny! :-)

Mika trzymam kciuki! :)

Dziś znów do urzędu musiałam jechać.. dodatkowo dziś mąż ma spotkanie z ubezpieczycielem w pracy także tydzień stresujący..
Chyba kończy mi się plamienie po poronieniu.. bo dziś już prawie nic nie ma - poczekamy zobaczymy ;)
mały śpi, pomidorowa się gotuje a ja mogę popisać ;)

ps. prowadze notatki i wykres w systemie NPR powiedzcie mi czy jeśli teraz już po mału wzrasta mi temperatura to oznacza coś dobrego czy nie? w ogole nic nie wiem

Ostatnia edycja:
kurcze bakalia ja ci nic nie pomoge bo jestem kompletnie zielona ale tak z ciekawosci tez bym chciala zobaczyc jak to sie robi ale mam pytanie skoro ja nie mam regularnych okresow to tez sie u mnie sprawdzi takie mierzenie temperatury??

reklama
Pati no właśnie ja sama nie wiem czy to ze temp. wrasta znaczy że zbliża się owulacja nie wiem, napisalam do eksperta zobaczymy co mi odpisze oczywiscie temp. nie wzrosła diametralnie ale z 36,6 wzrosła na 36,9 i jesli jutro bedzie wyżej to chyba znaczy coś...

ja miesciaczki mialam regularnie zawsze, ale przez łykanie tabletek miałam krótkie i nie tak bolesne jak bez tabletek.. ale juz ich nie mam zamiaru brac nigdy

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry